Πάσχα: Οι Χριστιανοί της Ιερουσαλήμ αντιμέτωποι με ισραηλινή καταστολή

1 week ago

Υπό το βάρος της αστυνομικής καταστολής, των περιορισμών μετακίνησης και της γενικευμένης αστάθειας στην περιοχή, οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί βιώνουν ένα ιδιαίτερα βαρύ Πάσχα στους Αγίους Τόπους, όπως καταγράφει σε εκτενές ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, οι καμπάνες του Ναού της Αναστάσεως ηχούσαν καθώς οι ιερείς, με αναμμένα κεριά και σκυμμένα κεφάλια, ξεκινούσαν την τελετή του Νιπτήρα τη Μεγάλη Πέμπτη — μια παράδοση αιώνων όπου ο Πατριάρχης πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών. Ωστόσο, το πλήθος φέτος ήταν εμφανώς μικρότερο. Οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι Χριστιανοί που συνήθως συρρέουν από τη Δυτική Όχθη για να συμμετάσχουν στις εορταστικές τελετές, απουσίαζαν.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι χορήγησε 6.000 άδειες εισόδου για τις πασχαλινές ημέρες, όμως εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι τελικά δόθηκαν λιγότερες από 4.000, με αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς και χωρίς δυνατότητα διανυκτέρευσης στην πόλη. Αυτό σήμαινε ότι οι πιστοί έπρεπε να επιστρέφουν καθημερινά μέσω των στρατιωτικών σημείων ελέγχου, σε πολύωρες και κουραστικές μετακινήσεις.

Χριστιανοί από το χωριό Ταϊμπέ δήλωσαν ότι τους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ιερουσαλήμ ακόμη και για την Κυριακή των Βαΐων, παρά το ότι είχαν έγκυρες άδειες. Πολλοί βλέπουν αυτές τις τακτικές ως μια συστηματική προσπάθεια να αποκλειστεί η τοπική χριστιανική παρουσία από τις σημαντικότερες εορτές της πίστης τους.

Η καταστολή δεν περιορίζεται στις άδειες. Το τελευταίο διάστημα, αυξάνονται οι καταγγελίες για περιστατικά έντασης και βίας. Πέρυσι, την ημέρα του Αγίου Φωτός, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν χιλιάδες πιστούς να εισέλθουν στον Ναό της Αναστάσεως, ενώ υπήρξαν αναφορές για χρήση βίας ακόμη και κατά κληρικών.

Ο Ομάρ Χαραμί, επικεφαλής της οργάνωσης Sabeel, κατήγγειλε ότι αρκετοί εργαζόμενοί του δέχτηκαν επιθέσεις κατά τη διάρκεια των εορτών. «Πολλοί πλέον φοβούνται να πάνε στις πομπές», ανέφερε, εξηγώντας ότι φέτος ο ίδιος θα παραστεί στην τελετή του Αγίου Φωτός, αλλά δεν θα πάρει μαζί τα παιδιά του.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις και διεθνή ιδρύματα, όπως το Κέντρο Rossing για τον Διάλογο, καταγράφουν αυξανόμενα περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας κατά Χριστιανών. Οι αναφορές περιλαμβάνουν από φτυσίματα εναντίον ιερέων και βανδαλισμούς ναών και νεκροταφείων, έως εμπρησμούς, με τους δράστες να είναι κυρίως νεαροί υπερορθόδοξοι Εβραίοι ή έποικοι που δρουν ανενόχλητοι.

Παράλληλα, οι Εκκλησίες της Ιερουσαλήμ καταγγέλλουν αυξανόμενες πιέσεις σχετικά με τη διαχείριση εκκλησιαστικής γης στην Παλιά Πόλη, κάνοντας λόγο για απόπειρες εποικιστικών οργανώσεων να αποκτήσουν τον έλεγχο ιστορικών περιουσιών.

Στη Γάζα, η μικρή χριστιανική κοινότητα βιώνει το Πάσχα μέσα στα ερείπια. Περίπου 500 χριστιανοί έχουν βρει καταφύγιο στην εκκλησία της Αγίας Οικογένειας, ενώ κατά την Κυριακή των Βαΐων, ισραηλινός πύραυλος έπληξε το μοναδικό χριστιανικό νοσοκομείο της περιοχής.

Ο πατέρας Νίκων Γκολόβκο από τη Ρωσική Εκκλησιαστική Αποστολή αναφέρει ότι η εχθρότητα έχει αυξηθεί: «Δεχόμαστε επιθέσεις στον δρόμο απλώς επειδή φοράμε ράσο».

Παρά τη βίαιη πραγματικότητα, το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου επιμένει ότι το Ισραήλ παραμένει «απόλυτα δεσμευμένο στην προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας». Ωστόσο, η ακροδεξιά στροφή της πολιτικής ζωής έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ έχει χαρακτηρίσει το φτύσιμο ιερέων ως «παλαιά εβραϊκή παράδοση», ενώ τα περιστατικά βίας και βεβηλώσεων αυξάνονται.

Διαβάστε επίσης:

Η αιφνιδιαστική δήλωση πολίτη σε ζωντανή σύνδεση της ΕΡΤ: «Θα χάσω τη δίκη του Λεύκοβιτς, είναι βιαστής»

Μονεμβασιά: «Ποιος χέστηκε για την πολιτιστική κληρονομιά» σχολιάζει η Έρη Ρίτσου για το τελεφερίκ

Έγραψε ιστορία η Έλβη Μιχαηλίδου: Έγινε η πρώτη γυναίκα αθλητικογράφος που παρουσίασε εκπομπή μόνη της

Σταύρος Ξαρχάκος: Οι αδημοσίευτες φωτογραφίες από τον γάμο του με την Ηρώ Σαΐα 10 χρόνια πριν

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο