RSF: Στον πάτο της ΕΕ ξανά η Ελλάδα όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου – Ποια θέση καταλαμβάνει

10 hours ago

Η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα συνεχίζει να επιδεινώνεται, όπως επιβεβαιώνει η ετήσια κατάταξη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF). Η χώρα μας κατατάσσεται φέτος στην 89η θέση, μία θέση χαμηλότερα σε σχέση με το 2024, και βρίσκεται σταθερά στον “πάτο” μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η δεύτερη χειρότερη της ΕΕ, Κύπρος, βρίσκεται στην 77η θέση).

Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα “είναι αντιμέτωπη με μία συστημική κρίση από το 2021”, παρατηρούν οι RSF, προσθέτοντας: “Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών δημοσιογράφων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί, όπως και η περίπτωση της δολοφονίας του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ το 2021. Οι αγωγές SLAPP είναι συνήθεις”.

Χώρες που φέτος βρίσκονται πιο ψηλά από την Ελλάδα είναι μεταξύ άλλων η Αλβανία (80ή, +19 θέσεις σε σχέση με πέρυσι), η Ζάμπια (82η, +13 θέσεις σε σχέση με πέρυσι) και η Σενεγάλη (74η, +20 θέσεις σε σχέση με πέρυσι), αλλά και η Ουγγαρία του Όρμπαν (68η, -1 θέση σε σχέση με πέρυσι). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται οριακά πια στο φάσμα των χωρών με “προβληματική” κατάσταση ελευθερίας του Τύπου, καθώς από την 91η θέση και κάτω ξεκινά η κατώτερη βαθμίδα της “δύσκολης” κατάστασης, εκεί που βρίσκονται κράτη όπως η Γουατεμάλα, η Κολομβία, η Νιγηρία, το Κόσοβο, αλλά και το Ισραήλ.

Στο παρακάτω γράφημα αποτυπώνεται η πτωτική πορεία της Ελλάδας στην κατάταξη των RSF:

rsf

Βέβαια, η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου δε επιδεινώνεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν οι RSF, σε 160 από τις 180 χώρες που αξιολογήθηκαν, τα μέσα ενημέρωσης επιτυγχάνουν οικονομική σταθερότητα «με δυσκολία» ή και «καθόλου». Ακόμα χειρότερα, τα ΜΜΕ κλείνουν λόγω οικονομικών δυσκολιών σε σχεδόν το ένα τρίτο των χωρών παγκοσμίως.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στην Παλαιστίνη (163η) είναι καταστροφική. Στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει ειδησεογραφικά γραφεία, έχει σκοτώσει σχεδόν 200 δημοσιογράφους και έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας για πάνω από 18 μήνες. Στην Αϊτή (112η, 18 θέσεις κάτω), η έλλειψη πολιτικής σταθερότητας έχει επίσης βυθίσει την οικονομία των μέσων ενημέρωσης στο χάος.

Ακόμα και χώρες με σχετικά καλή κατάταξη, όπως η Νότια Αφρική (27η) και η Νέα Ζηλανδία (16η), δεν είναι άτρωτες σε τέτοιες προκλήσεις.

Τριάντα τέσσερις χώρες κατονομάζονται για μαζικά “λουκέτα” μέσων ενημέρωσης, όπως η Νικαράγουα (172η, 9 θέσεις κάτω), η Λευκορωσία (166η), το Ιράν (176ο), τη Μιανμάρ (169η), το Σουδάν (156ο), το Αζερμπαϊτζάν (167ο) και το Αφγανιστάν (175ο), όπου οι οικονομικές δυσκολίες επιδεινώνουν τις επιπτώσεις των πολιτικών πιέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013 η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου κρινόταν ως “καλή” στο 14,4% των χωρών και ως “δύσκολη” ή “πολύ σοβαρή” στο 11,1% των χωρών. Φέτος η κατάσταση είναι “καλή” μόλις στο 3,9% των χωρών, ενώ “δύσκολη” ή “πολύ σοβαρή” στο 50% των χωρών.

Διαβάστε επίσης:

ΣΚΑΪ: Ηχηρή παραίτηση λίγο πριν το τέλος της σεζόν – Φεύγει μετά από 14 χρόνια

Νέες εξελίξεις για τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου: Η αιτία θανάτου που δείχνουν οι ιστολογικές εξετάσεις

Τέμπη: Ο Κασσελάκης παρέθεσε το κατηγορητήριο και η Καρυστιανού αποδέχθηκε τις εξηγήσεις του

Ελευσίνα: 24χρονη κατήγγειλε βιασμό από σύναδελφός της όταν την γυρνούσε σπίτι μετά τη δουλειά

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο