Χαμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες από τα κατορθώματα του ράπερ ΛΕΞ, ο οποίος χωρίς χορηγούς και διαφημίσεις έκανε sold out μέσα σε ένα 24ωρο, μετά την ανακοίνωσή του στο instagram, για την συναυλία που θα γίνει στις 28 Ιουνίου στον εξωτερικό χώρο του ΟΑΚΑ.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και κυρίως νέοι περίμεναν μέχρι τα χαράματα για να κλείσουν εισιτήριο, με αποτέλεσμα για άλλη μία φορά το “φαινόμενο ΛΕΞ” να διεισδύσει με δυναμικό τρόπο στο προσκήνιο. Στις παρέες αλλά και στον ψηφιακό κόσμο τον χαρακτηρίζουν από τον “Καζαντζίδη της νέας γενιάς”, μέχρι “ποιητή του 21 αιώνα”.
Πολλοί νιώθουν υπερήφανοι για τον ΛΕΞ, διότι θεωρούν το κοινωνικό του ραπ, ως αντίβαρο προς τον ατομικισμό που προωθεί η τραπ μουσική, που έχει επικρατήσει στη σκηνή την τελευταία δεκαετία. Όπως λένε άτομα που ακούνε διαχρονικά ραπ “το κρατάει ζωντανό” σε μία εποχή που όλα έχουν τιμή, λόγω της γενικευμένης εμπορευματοποίησης.
Άλλωστε η ραπ, το γκράφιτι και εν γένει η χιπ χοπ κουλτούρα από τότε που ήρθαν από το περιθώριο των ΗΠΑ, εξέφραζαν τους ανθρώπους του περιθωρίου, τους αδικημένους και εν γένει τους “από κάτω”. Ο ΛΕΞ για τους θαυμαστές της ΡΑΠ δεν είναι ένα μουσικό προϊόν της τελευταίας δεκαπενταετίας που κάνει σόλο καριέρα, διότι συμμετείχε σε ποιοτικά ραπ συγκροτήματα από τις αρχές του 2000 και μετά, είτε με τα Βόρεια Αστέρια, είτε με τα Ανάποδα Καπέλα.

Τις τελευταίες ώρες γίνονται πολιτικές αναλύσεις για τον ΛΕΞ, όπως είναι λογικό, καθώς μέσα από την μουσική του μιλάει για τους ανθρώπους που νιώθουν ότι “πνίγονται” σε μία κοινωνία, όπου ο μήνας δεν βγαίνει και οι έννοιες όπως η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη έχουν ξεθωριάσει. Όντως, ο ΛΕΞ με έναν βαθύ και κατανοητό σε όλους στίχο μετατρέπει σε ζωντανές εικόνες, τα βιώματα μιας ολόκληρης γενιάς που μεγάλωσε στην κρίση των μνημονίων και εν έτει 2025 δουλεύει για να βγάζει το ενοίκιο, χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική για το μέλλον.
Για αυτό και γράφτηκαν μέχρι και σχόλια για τον “Καζαντζίδη της νέας γενιάς”, υπό την έννοια ότι εκφράζει με μαζικό τρόπο τις αγωνίες των ανθρώπων που νιώθουν ότι δεν έχουν φωνή και είναι στην πίσω αυλή της κοινωνίας.
Όμως η κρίση της πολιτικής εκπροσώπησης και η μη πολιτική έκφραση και πολλών ανθρώπων που ακούνε τα κοινωνικά τραγούδια του ΛΕΞ είναι ένα βαθύτερο ζήτημα, που έχει να κάνει με τον τρόπο που σήμερα λειτουργούν τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα. Στην εποχή της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας οι διαιρετικές τομές έχουν απομακρυνθεί από τους υλικούς όρους που ζουν οι άνθρωποι ή την ταξική αδικία, με αποτέλεσμα ο αντισυστημισμός να νοείται πλέον ως η υφολογική και επικοινωνιακή διαφοροποίηση από τον κυρίαρχο πολιτικό λόγο.
Επίσης, όπως έχει αναφέρει πριν δεκαετίες ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ στην εποχή της νεοφιλελεύθερης μεταδημοκρατίας, η Δημοκρατία εξαντλείται στις καταναλωτικές επιλογές του ατόμου και όχι στη συλλογική διεκδίκηση. Όμως Δημοκρατία χωρίς συγκρότηση συλλογικών ταυτοτήτων δεν μπορεί να υπάρχει.
Πρακτικά το ζήτημα με αφορμή το “φαινόμενο ΛΕΞ” είναι ότι πολιτισμικά υπάρχει με ομοιογενή τρόπο, μία μεγάλη κοινωνική ομάδα που νιωθει ό,τι καταπιέζεται από τη βιοπάλη της καθημερινότητας, όμως δεν εκφράζεται πολιτικά. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της σημερινής πολιτικής συγκυρίας και δεν θα επιλυθεί στην ουσία του, εάν δεν παραχθεί ένα αντιπαραθετικό προοδευτικό σχέδιο το οποίο θα απαντάει με ουσιαστικό τρόπο στις κοινωνικές ανάγκες της εποχής. Όσο οι πολιτικές δυνάμεις τσακώνονται σε έναν αγώνα “διαχείρισης” ή με επικοινωνιακούς όρους και αναπαράγονται μακριά από τις κοινωνικές διεργασίες, τόσο θα βαθαίνει η κρίση εκπροσώπησης.
Διαβάστε επίσης:
Πορτοσάλτε: Το σχόλιο για το «αντίο» του Γιώργου Παπαδάκη που προκάλεσε αντιδράσεις
Διπλωματικό επεισόδιο στην ξιφασκία: Ελβετοί γύρισαν την πλάτη στην Ισραηλινή ομάδα
Τέμπη: Ποιοι ήταν τελικά οι αλήτες και οι τραμπούκοι στην επεισοδιακή εκδήλωση στον Ιανό
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr