Με ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO και έπειτα από πρόταση της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον Οργανισμό, η 9η Φεβρουαρίου προτείνεται να θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Η πρωτοβουλία αυτή αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε την εξέλιξη ως «ημέρα χαράς και υπερηφάνειας», υπογραμμίζοντας τη διαχρονικότητα και την οικουμενική ακτινοβολία της ελληνικής γλώσσας, η οποία έχει διατηρήσει αδιάλειπτη παρουσία για τέσσερις χιλιετίες.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης:
- Αδιάκοπη πορεία μέσα στον χρόνο: Η ελληνική γλώσσα έχει συνεχή προφορική χρήση εδώ και 4.000 χρόνια, ενώ η γραπτή της παράδοση ξεπερνά τους 2.800, καθιστώντας την τη μακροβιότερη ζωντανή γλώσσα στην Ευρώπη.
- Πνευματικό αποτύπωμα: Από τα έργα του Ομήρου και του Πλάτωνα μέχρι τους Πατέρες της Εκκλησίας, η ελληνική λειτούργησε ως βασικό όχημα έκφρασης ορισμένων από τις σπουδαιότερες μορφές της παγκόσμιας διανόησης.
- Επιρροή σε άλλες γλώσσες: Η ελληνική έχει προσφέρει πλήθος λέξεων και εννοιών σε άλλες γλώσσες, ενώ διδάσκεται σε πολλές χώρες, σε όλες τις ιστορικές της μορφές — αρχαία, μεσαιωνική και νέα.
- Θεμέλιο επιστημονικών όρων: Πολλοί όροι στις φυσικές επιστήμες, την ιατρική, τη φιλοσοφία και τις κοινωνικές επιστήμες βασίζονται στην ελληνική, η οποία παραμένει αναντικατάστατη πηγή εννοιολογικής ακρίβειας.
Η UNESCO τονίζει επίσης ότι η ελληνική αποτέλεσε την πρώτη κοινή γλώσσα επικοινωνίας στη Μεσόγειο κατά την Ελληνιστική εποχή, ήταν η γλώσσα των Ευαγγελίων, των πρώτων επιστημονικών συγγραμμάτων και των έργων που πυροδότησαν την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό.
Η 9η Φεβρουαρίου επιλέχθηκε συμβολικά, καθώς είναι η ημέρα θανάτου του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού (1857), συνδέοντας τη γλώσσα με την εθνική και πολιτισμική ταυτότητα.
Η πρόταση της Ελλάδας στηρίχθηκε από 20 κράτη-μέλη της UNESCO, με πρώτη την Αϊτή, τη χώρα που πρώτη στον κόσμο αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Την επιστημονική τεκμηρίωση ανέλαβαν οι καθηγητές Γεώργιος Μπαμπινιώτης και Χρήστος Κλαίρης.
Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι αυτή η αναγνώριση δεν αποτελεί απλώς μια τιμητική διάκριση, αλλά εργαλείο ενίσχυσης της σχέσης των Ελλήνων και των φιλελλήνων με μια γλώσσα που είναι ταυτόχρονα όργανο έκφρασης και φορέας πολιτισμού.
Η επίσημη επικύρωση της απόφασης αναμένεται να γίνει στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, τον Νοέμβριο του 2025.
Διαβάστε επίσης:
Πανεπιστήμιο Κωνσταντινουπόλεως για Ιμάμογλου: Παράνομη η μεταγραφή του
Δυνατή γκάφα από την Βόζεμπεργκ: H απάντηση στο ψεύτικο προφίλ Μασκ για το «κρασί»
Συναγερμός στην ψαραγορά της Θεσσαλονίκης: Oστρακοειδή προκαλούν παραλυτική δηλητηρίαση