Η ωραιότερη χωριάτικη συνταγή για πίτα με τυρί και τραγανό φύλλο που θα σας ξετρελάνει όλους! Αυτή η τυρόπιτα γίνεται και με έτοιμο φύλλο, όπως μας αποκάλυψε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Η πιο τραγανή τυρόπιτα: Φτιάχνεται με ωραία ζύμη που δεν έχετε ξαναφάει και είναι έτοιμη στο πι και φι
Υλικά
Για τα φύλλα
- 1 συσκ. χωριάτικο φύλλο ή 6 σπιτικά χωριάτικα φύλλα
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
Για τη γέμιση
- 3 ½ φλ. γάλα φρέσκο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- Λίγο αλάτι
- Πιπέρι
- 200 γρ. κεφαλογραβιέρα
- 6 αυγά (ή 4 αν προτιμάτε)
- 600 γρ. φέτα βαρελίσια σκληρή
Διαδικασία

Προετοιμασία για την τυρόπιτα
- Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.
- Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
Για την τυρόπιτα
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο.
- Τα χτυπάμε λίγο.
- Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
- Θρυμματίζουμε τα τυριά για την τυρόπιτα.
- Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μίγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα τυριά.
- Στρώνουμε το τρίτο φύλλο για την τυρόπιτα, ραντίζουμε με 3/4 φλ. μίγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά.
- Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
- Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μίγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά.
- Γυρνάμε τις άκρες από τα φύλλα προς τα μέσα.
- Τέλος, καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο την τυρόπιτα
- Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μίγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά πάνω και κάτω.
Το μυστικό της Αργυρώς
Εάν δεν έχετε τόσο μεγάλο ταψί, τότε ελαττώστε το μείγμα κατά 2 αυγά. Να ξέρετε ότι οι ωραίες, αυθεντικές πίτες, ποτέ δεν ξεπερνούν σε πάχος τα 3 εκατοστά.