Μήλος, Κίμωλος και Φολέγανδρος φημίζονται για τις τυρένιες τους, τυρόπιτες ανοιχτές σαν τάρτες, με το ζυμάρι να θυμίζει αυτό της πίτσας. Με την ευκαιρία, δείτε την μπισκοτένια τυρόπιτα με 2 τυριά και γιαούρτι.



Υλικά

Για τη γέμιση

  • 700 γρ. ανθότυρο ή μυζήθρα
  • 700 γρ. ξινομυζήθρα ή κατίκι Δομοκού (παραδοσιακά στο νησί φτιάχνουν την τυρένια με μανούρα Φολεγάνδρου, το τυρί όμως αυτό δεν το βρίσκουμε εκτός νησιού)
  • 3 αυγά
  • αλάτι

Για το φύλλο

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά (18 γρ.)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • περίπου 800 ml χλιαρό νερό
 Η τυρόπιτα που θυμίζει τάρτα και έχει ζύμη πίτσας - Εύκολη και γρήγορη συνταγή σε 20'

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε τυρένια Φολεγάνδρου, αρχικά αναμειγνύουμε, σε ένα μπολ, τα υλικά του φύλλου και ζυμώνουμε καλά ώσπου να ενωθούν και να έχουμε ένα σφιχτό ζυμάρι.
  • Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
  • Παράλληλα σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στη λειτουργία του αέρα.
  • Ανοίγουμε φύλλο όπως για λεπτή πίτσα, περίπου 0,5 εκ.
  • Κόβουμε με ένα πιατάκι φρούτου δισκάκια φύλλου και βάζουμε στο καθένα περίπου 2 κουταλιές γέμιση.
  • Αφήνουμε περίπου ένα δάχτυλο περιθώριο γύρω γύρω για να γυρίσουμε το φύλλο και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, χωρίς όμως να το κλείσουμε αλλά αφήνοντας την τυρένια ακάλυπτη, γυρνάμε δηλαδή το φύλλο 2-3 εκ. ίσα ίσα να καλύψει τις άκρες της γέμισης.
  • Ψήνουμε, την τυρένια, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί και από κάτω.

Δεν θα τα χορταίνετε: Η τέλεια συνταγή για πανεύκολα τυροπιτάκια με γέμιση ανθότυρο και φέτα

Είναι από τις πιο λαχταριστές συνταγές, ενώ πρόκειται για μια παραδοσιακή και εύκολη συνταγή, με φέτα και ανθότυρο που θα σας ξετρελάνει. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα με γιαούρτι και χωρίς φύλλο με 6 υλικά.

Υλικά για ένα ταψί φούρνου:

1 φακελάκι μαγιά
1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι 0%
1 κούπα ηλιέλαιο
Μια πρέζα αλάτι
400-500 γρ. Αλεύρι ολικής (πούδρα) το πολύ λεπτό αλεύρι. Αν δεν βρείτε αλέστε αυτό που έχετε.

Η συνέχεια της εκτέλεσης για τα ελληνικά τυροπιτάκια

Γέμιση:

200 γρ. Ανθότυρο
100 γρ. Φέτα μαλακή
1 κ.σ στραγγιστό γιαούρτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επιπλέον: σπόρια άσπρα και μαύρα
Λίγο ηλιέλαιο για αλλειμα

Τυροπιτάκια με σπόρια

Πηγή