Το Athensmagazine.gr έψαξε και βρήκε για εσάς την πιο νόστιμη τυρόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας και κρεμώδη, αφράτη γέμιση με τυρί φέτα και ανθότυρο. Η συνταγή είναι πάρα πολύ απλή και εύκολη και μπορείτε να την φτιάξετε οποιαδήποτε στιγμή. Έχει θεσπέσια γεύση και υφή που σίγουρα θα κλέψει τις εντυπώσεις στο καθημερινό αλλά σίγουρα και στο επίσημο τραπέζι σας. Με την ευκαιρία, την τυρόπιτα ταψιού από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Τα υλικά για την τυρόπιτα
Για 1 μεγάλο ταψί
- 10 φύλλα κρούστας
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. γιαούρτι (προαιρετικά)
- 2-3 κ.σ. σουσάμι
Για την κρέμα γέμισης
- 1½ λίτρο φρέσκο γάλα
- 1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
- 4 κ.σ. βούτυρο κρύο
- 4 αυγά μεσαίου μεγέθους
- 500 γρ. φέτα τριμμένη
- 500 γρ. ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι
- ½ κ.γ. αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
Η εκτέλεση συνταγής για τυρόπιτα
Για την κρέμα γέμισης:
Τρίβετε τη φέτα και λιώνετε με πιρούνι το ανθότυρο. Τα βάζετε σε μπολ, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη. Ρίχνετε το γάλα σε μικρή κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί αρκετά ρίχνετε σιγά σιγά, βροχηδόν, το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς και ζωηρά με αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθεί. Μετά συνεχίζετε να ανακατεύετε συχνά μέχρι να πήξει η κρέμα.

Στη συνέχεια αποσύρετε τη κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει καλά και ενσωματωθεί στη κρέμα. Σκεπάζετε την επιφάνεια με διαφανή μεμβράνη, φροντίζοντας η μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στη κρέμα, για να μην κάνει κρούστα. Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία της.
Μόλις χλιαρίνει ρίχνετε τα τυριά, το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνετε σύμφωνα με τη γεύση σας και ανακατεύετε. Χτυπάτε τα αυγά, τα ρίχνετε και αυτά στο μείγμα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
Για το ταψί:
Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί (το μέγεθος του ταψιού εξαρτάται από το πάχος που προτιμάτε να έχει η πίτα σας), στρώνετε στη βάση του 1 φύλλο και το λαδώνετε. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο τη διαδικασία με άλλα 3 φύλλα για να έχετε συνολικά 4 φύλλα.
Ρίχνετε στο ταψί, πάνω στα φύλλα τη μισή γέμιση, ισιώνετε την επιφάνειά της ισομερώς και από πάνω στρώνετε άλλα 2 φύλλα, λαδωμένα ένα ένα. Ρίχνετε και την υπόλοιπη μισή γέμιση στο από πάνω και ισιώνετε πάλι ισομερώς την επιφάνειά σας. Ολοκληρώνετε σκεπάζοντας τη πίτα με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, λαδωμένα ένα ένα.
Προσθέτετε το γιαούρτι στο ελαιόλαδο που σας περίσσεψε, ανακατεύετε καλά με πιρούνι να ομογενοποιηθούν και μετά με ένα πινέλο αλείφετε με το μείγμα την επιφάνεια της πίτας. Την πασπαλίζετε με το σουσάμι και προσεκτικά τη χαράζετε με κοφτερό μαχαίρι σε λωρίδες ή σε κομμάτια.
Ραντίζετε τα φύλλα με λίγο νερό με τα δάχτυλά σας και ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50-60 λ ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της. Τη βράζετε την αφήνετε για κρυώσει τόσο όσο να μπορείτε να τη κόψετε και μετά την απολαμβάνετε.
Βλάχικη διπλωτή τυρόπιτα με μόλις 5 υλικά που γίνεται στη στιγμή
Η ωραιότερη συνταγή για τυρόπιτα που σίγουρα δεν έχετε δοκιμάσει! Πρόκειται για μια αλλιώτικη πίτα με 5 μόνο υλικά. Μην καθυστερείτε άλλο! Τρέξτε να την φτιάξετε!
Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Τυρόπιτα ταψιού: Λαχταριστή και έτοιμη σε 10 λεπτά – Το «μυστικό» της Μπαρμπαρίγου
Τι θα χρειαστείτε:
- 2 φλ. τσαγ. νερό
- 4 φλ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Λίγο αλάτι
- 250 γρ. φέτα
- 250 γρ. βούτυρο φρέσκο ή ελαιόλαδο
Πώς θα τη φτιάξετε:
- Λιώστε το βούτυρο. Αλείψτε καλά με λίγο από το λιωμένο βούτυρο το ταψί της κουζίνας.
- Σε λεκανίτσα ρίξτε το νερό, το αλάτι, σιγά-σιγά το αλεύρι και φτιάξτε μια ζύμη μαλακιά και ελαστική. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμα αλεύρι. Ζυμώστε αρκετά τη ζύμη σας για να μπορέσετε να την απλώσετε πιο εύκολα…
- Χωρίστε τη ζύμη σε 15 ισομεγέθη κομμάτια. Πλάστε τα κομμάτια σε μπαλάκια…
- Απλώστε κάθε μπαλάκι σε φύλλο μικρό στο μέγεθος πιάτου του φρούτου.
- Χωρίστε τα φύλλα σε τρεις πεντάδες. Αλείψτε κάθε ένα από τα τέσσερα φύλλα κάθε πεντάδας με μια γεμάτη κουταλιά βούτυρο, βάλτε τα το ένα πάνω στο άλλο και σκεπάστε τα με το πέμπτο φύλλο χωρίς να το αλείψετε. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και με τις υπόλοιπες δύο πεντάδες.
- Αλευρώστε τον πάγκο σας. Πάρτε την πρώτη πεντάδα και ανοίξτε την σε φύλλο. Ανοίξτε το φύλλο όσο μεγαλύτερο γίνεται. Όσο μεγαλύτερο, τόσο λεπτότερο, τόσο πιο τραγανή και επιτυχημένη η πίτα. Ραντίστε με το βούτυρο όλη την επιφάνεια του φύλλο.
- Πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί. Πιάστε την μια άκρη του φύλλου και φέρτε την μέχρι το κέντρο του.
- Πιάστε την απέναντι άκρη και διπλώστε την πάνω από την προηγούμενη. Θα έχετε τώρα μπροστά σας ένα παραλληλόγραμμο. Ραντίστε με βούτυρο.
- Διπλώστε τις δύο άκρες φέρνοντας την μία πάνω στην άλλη και φτιάξτε ένα τετράγωνο φάκελο. Βάλτε τον φάκελο στο κέντρο του ταψιού και αλείψτε την επιφάνειά του με βούτυρο.
- Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και με τις άλλες δύο πεντάδες των φύλλων. Θα φτιάξετε έτσι άλλους δύο φακέλους και θα τους τοποθετήσετε πάνω από τον πρώτο.
- Με τις παλάμες σας, σιγά σιγά και ξεκινώντας από το κέντρο, πατήστε με δύναμη και προσπαθήστε να απλώσετε τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια του ταψιού…
- Ψήστε στους 180 με 200 βαθμούς για τρία τέταρτα με μία ώρα, να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.
Σε περίπτωση που θέλετε μια διαφορετική συνταγή, δείτε εδώ την τυρόπιτα με γιαούρτι και 2 τυριά!