Τροχαίο Εγνατία: Διόδια, ομίχλη και τραγωδία ακόμα χωρίς απαντήσεις για το δυστύχημα στον Πολύμυλο

2 weeks ago

Ένα ακόμη δυστύχημα στους ελληνικούς δρόμους, ένα ακόμη τραγικό δελτίο θυμάτων, και – όπως πάντα – αμείλικτα ερωτήματα που πνίγονται στην ομίχλη, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ο λόγος για το τραγικό συμβάν στην Εγνατία Οδό, κοντά στον Πολύμυλο, όπου η αδιανόητη αλληλουχία γεγονότων που οδήγησε στον θάνατο συμπολιτών μας αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τις εγγενείς αδυναμίες ενός συστήματος που δείχνει να αδιαφορεί για την πρόληψη. Και αυτό διότι το σκηνικό γνωστό: Πυκνή ομίχλη, περιορισμένη ορατότητα και ένα όχημα που επιχειρεί να περάσει από τα διόδια.

Το e-pass – το υποτιθέμενο αυτόματο σύστημα που θα έπρεπε να εξασφαλίζει ομαλή και ασφαλή διέλευση – δεν λειτουργεί. Το αποτέλεσμα; Το πρώτο ΙΧ αναγκάζεται να σταματήσει , με το πίσω όχημα, αυτό που μετέφερε τα θύματα, να εγκλωβίζεται. Και μετά, η σύγκρουση!

Και εδώ ξεκινούν τα ερωτήματα.

Γιατί δεν λειτούργησε το e-pass;
Το σύστημα αυτό είναι διαφημισμένο ως η λύση για την “ανέπαφη, ασφαλή και γρήγορη” διέλευση. Όμως σε μια κρίσιμη στιγμή, αποδείχθηκε απών. Η αρμόδια εταιρία ανέφερε ότι είναι σύνηθες  αυτό το πρόβλημα. Όμως εάν η τεχνολογία που υποτίθεται πως υπάρχει για να σώζει ζωές, έγινε – έμμεσα – αιτία για να χαθούν τι γίνεται;  Kαι εντάξει φταίει η μηδενική ομίχλη , έτρεχε ο οδηγός (σ.σ που αποδείχτηκε  αρνητικός ό,τι οδηγούσε υπό την υπό την επήρεια αλκοόλ ) αλλά ΄το γεγονός ό,τι τα διόδια ήταν επάνω σε στροφή, με την ορατότητα μηδέν γενούν πολλά κρίσιμα ερωτηματικά

Γιατί δεν ήταν ανοιχτά τα διόδια με τόσο πυκνή ομίχλη;


Σε πολλές χώρες, σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας, τα διόδια είτε μένουν ανοιχτά είτε τίθενται σε ειδικό καθεστώς λειτουργίας για λόγους οδικής ασφάλειας. Ποιος έκρινε πως ήταν “ασφαλές” να παραμένει η μπάρα κατεβασμένη ενώ η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα λίγα μέτρα; Υπάρχει πρωτόκολλο γι’ αυτό; Αν ναι, εφαρμόστηκε; Αν όχι, γιατί;

Τα διόδια δεν είναι απλώς μια μπίζνα εισπράξεων. Είναι σημεία ευθύνης. Και στην προκειμένη περίπτωση, η λειτουργία τους φαίνεται να αγνόησε βασικές παραμέτρους ασφαλείας, καταλήγοντας σε μια τραγωδία που ίσως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με δύο απλές κινήσεις: μια μπάρα σηκωμένη και ένα σύστημα που λειτουργεί.

Και εαν δούμε ότι ακόμα και στην F1΄οπου οι κανόνες ασφαλείας είναι υπέρ του δέοντος, σε καθεστώς ομίχλης η χαμηλής ορατότητας , επεμβαίνει το  safety car. Στην προκειμένη περίπτωση,  όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η αστυνομία παρεμβαίνει απο νωρίς γνωρίζοντας τα σημεία και έχοντας τα μετεωρολογικά δεδομένα ανα περιοχή. Στην προκειμένη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν έγινε

Kαι όχι επ’ ουδενί δεν προκύπτει ότι φταίει η ομίχλη και όχι ο οδηγός, που όπως προκύπτει, δεν πήγαινε σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείς οδήγησης σε ειδικές συνθήκες. Απλα το δυστύχημα στον Πολύμυλο είναι ένα ακόμη τραγικό reminder πως όσο το κράτος και οι παραχωρησιούχοι βλέπουν τις υποδομές σαν ταμεία και όχι ως κρίσιμα σημεία προστασίας του πολίτη, θα θρηνούμε ζωές για “ανθρώπινα λάθη” που όμως έχουν σαφή θεσμική υπογραφή. Και εξηγούμε το γιατί…

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για την οδήγηση σε ομίχλη

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει ρητά πως ο οδηγός υποχρεούται να προσαρμόζει την ταχύτητά του ανάλογα με τις συνθήκες, ώστε να μπορεί να σταματήσει εγκαίρως σε περίπτωση εμποδίου. Σε περιπτώσεις πυκνής ομίχλης, ο οδηγός οφείλει να μειώνει σημαντικά την ταχύτητα και, εάν κριθεί απαραίτητο, να διακόψει προσωρινά την πορεία του μέχρι να αποκατασταθεί η ορατότητα.

Επίσης, ο ΚΟΚ απαιτεί τη χρήση φώτων ομίχλης (εφόσον υπάρχουν στο όχημα) σε συνθήκες ομίχλης, χιονόπτωσης ή ισχυρής βροχόπτωσης. Η χρήση της μεγάλης σκάλας των φώτων απαγορεύεται σε ομίχλη, καθώς το φως αντανακλάται και δυσχεραίνει την ορατότητα.

Οι βασικές οδηγίες σε τέτοιες συνθήκες:

Σημαντική μείωση ταχύτητας
Χρήση φώτων ομίχλης
Διατήρηση πολύ μεγαλύτερης απόστασης από τα προπορευόμενα οχήματα
Αποφυγή προσπεράσεων
Σε περίπτωση σχεδόν μηδενικής ορατότητας, ασφαλής στάθμευση στα επιτρεπτά σημεία.
Στην περίπτωση του δυστυχήματος, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο οδηγός του φορτηγού κινείτο με ταχύτητα ακατάλληλη για τις συνθήκες, γεγονός που εμπόδισε την έγκαιρη πέδηση και οδήγησε στη μοιραία σύγκρουση.

Κλείσιμο αυτοκινητοδρόμων: Τι προβλέπεται σε περίπτωση ομίχλης

Η ομίχλη μπορεί να καταστήσει επικίνδυνη τη χρήση ενός αυτοκινητοδρόμου. Οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι διαθέτουν ηλεκτρονικά μέσα προειδοποίησης και μετεωρολογικούς σταθμούς, ώστε να ενημερώνουν τους οδηγούς για τις επικρατούσες συνθήκες. Σε κρίσιμες περιπτώσεις, ενεργοποιούνται ειδικά σενάρια ομίχλης και χαμηλώνονται τα όρια ταχύτητας μέσω ηλεκτρονικών πινακίδων.

Ωστόσο, όταν οι συνθήκες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, είναι δυνατή η προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας. Αυτή η απόφαση δεν ανήκει στον διαχειριστή του δρόμου, αλλά στην Ελληνική Αστυνομία – ειδικότερα, στη Διεύθυνση Τροχαίας που είναι αρμόδια για την περιοχή. Ο παραχωρησιούχος μπορεί να εισηγηθεί ή να ζητήσει τον περιορισμό ή τη διακοπή της κυκλοφορίας, αλλά δεν μπορεί να το εφαρμόσει από μόνος του, χωρίς επίσημη εντολή.
Στην πράξη, αν διαπιστωθεί πυκνή ομίχλη σε κάποιο σημείο, το κέντρο ελέγχου του αυτοκινητοδρόμου οφείλει να ενημερώσει την Τροχαία, η οποία αποφασίζει για τα περαιτέρω. Αν η Τροχαία εκδώσει απόφαση διακοπής κυκλοφορίας, τότε η εταιρεία διαχείρισης εφαρμόζει τα μέτρα (σήμανση, μπάρες, ενημέρωση κ.λπ.).

Το ερώτημα των ευθυνών

Μετά την τραγωδία στην Εγνατία Οδό, έχουν ξεκινήσει έρευνες για την απόδοση ευθυνών. Πέρα από την προφανή ατομική ευθύνη του οδηγού του φορτηγού, εξετάζεται εάν υπήρξαν παραλείψεις είτε από την πλευρά της διαχειρίστριας εταιρείας είτε από την πλευρά των αρχών. Οδηγοί που πέρασαν νωρίτερα από το ίδιο σημείο τόνισαν ότι η ορατότητα ήταν σχεδόν μηδενική και είχαν προειδοποιήσει τόσο το προσωπικό των διοδίων όσο και την Αστυνομία για τον κίνδυνο, χωρίς να υπάρξει έγκαιρη αντίδραση.

Τίθεται, επίσης, το ερώτημα εάν μπορούσε να διακοπεί προσωρινά η λειτουργία των διοδίων ή να παρακαμφθεί η στάση στα κουβούκλια, ώστε να αποφευχθεί η ακινητοποίηση οχημάτων σε τέτοιες συνθήκες. Είναι άγνωστο εάν υπήρξε σχετική πρωτοβουλία ή πρόταση προς την Τροχαία από την πλευρά της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι σαφές: την απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας ή κλείσιμο του δρόμου μπορεί να λάβει μόνο η Αστυνομία. Ο ρόλος του διαχειριστή είναι επικουρικός, όμως οφείλει να διαθέτει σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης, επαρκή προσωπικό και επιχειρησιακή ετοιμότητα για να προτείνει ή να ενεργοποιήσει προειδοποιήσεις εγκαίρως.

Διαβάστε επίσης:

Eξάρχεια: Ο Χρυσοχοΐδης «χαμηλώνει» τη μουσική – Όταν οι συναυλίες γίνονται επικίνδυνες

Γιώργος Λιάγκας: Ζητά από την ΕΣΗΕΑ να τον διαγράψει – Η επιστολή του

Η Ομάδα Αλήθειας ευχαριστεί τον Πορτοσάλτε και του αφιερώνει βίντεο: «Δεν είναι λαμόγια»

Εγνατία Οδός: Οδηγός προειδοποιούσε δημόσια για τις τραγικές συνθήκες μία ώρα πριν το δυστύχημα

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο