Τρέξαν τα σάλια! Τυρόπιτα με μπεσαμέλ και αρωματικά βότανα

2 years ago

Αυτή την τυρόπιτα με μπεσαμέλ, θα την αγαπήσεις πραγματικά. Απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο και κόπο από τις υπόλοιπες τυρόπιτες, αλλά το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει.



Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Τυρένια Φολεγάνδρου: Η τυρόπιτα που θυμίζει τάρτα και έχει ζύμη πίτσας – Εύκολη και γρήγορη συνταγή σε 20′

Υλικά

1 συσκευασία φύλλο σφολιάτα

Για τη γέμιση

  • 700 γρ. φέτα πικάντικη
  • 2 φλ. φρέσκα και ξερά αρωματικά βότανα (άνηθο, λεβάντα, θυμάρι, ρίγανη, μαϊντανό, ματζουράνα, δεντρολίβανο, σχοινόπρασο, κλπ)

Για τη μπεσαμέλ

  • 500 ml γάλα με πλήρη λιπαρά
  • 8 κ.σ. αλεύρι
  • 5 κ.σ. βούτυρο
  • 2 αβγά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τυρόπιτα με μπεσαμέλ και αρωματικά βότανα

Αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένο φύλλο, το αφήνουμε να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι.

Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε το αλεύρι όλο μαζί και ανακατεύουμε συνέχεια με τον αβγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά και να ψηθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε το γάλα όλο μαζί συνεχίζοντας να ανακατεύουμε ζωηρά για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ, μέχρι να γίνει λεία η σάλτσα και να πήξει ελαφρά -δεν την αφήνουμε να βράσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να χλιάνει. Τη μεταφέρουμε σε μέτριο μπολ και ρίχνουμε τα αβγά χτυπημένα, τη φέτα θρυμματισμένη με τα δάχτυλα και τα βότανα. Ανακατεύουμε πολύ καλά, δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε πάλι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα και αφήνουμε να κρυώσει. Αν η γέμιση μας φαίνεται πολύ πυκνή, μπορούμε να ρίξουμε λίγο χλιαρό γάλα ακόμα.

Αλείφουμε πολύ ελαφρά με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. Στρώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας στη βάση του και ρίχνουμε μέσα τη γέμιση. Ισιώνουμε την επιφάνεια με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού.

Κόβουμε λωρίδες το άλλο φύλλο και τις τοποθετούμε σταυρωτά επάνω στη γέμιση, φτιάχνοντας ένα σχέδιο που μας αρέσει. Αλείφουμε με το χτυπημένο ασπράδι και ψήνουμε για 40 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να μείνει για 15 λεπτά τουλάχιστον πριν την κόψουμε.

Πηγή

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο