Αυτή η vegan τυρόπιτα μπορεί να φτιάχνεται από 3 μόλις υλικά αλλά είναι και τα 3 απλά και υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπιτικό. Όσο για το κόστος της… η μερίδα κοστίζει μόλις 0,82 ευρώ.Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τραγανή τυρόπιτα ολικής άλεσης.
Υλικά
- 100 γρ. φέτα vegan
- 25 γρ. τυρί τριμμένο κίτρινο vegan
- 1 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο
- 3 κ.σ. νερό
- 3 κ.σ. νερό έξτρα
- 30 γρ. αλεύρι από δίκκοκο σιτάρι

Εκτέλεση
- Αφήστε τον λιναρόσπορο να μουλιάσει σε 3 κ.σ. νερό για 5-10 λεπτά.
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη φέτα, το κίτρινο τυρί, το αλεύρι και το μείγμα λιναρόσπορου. Προσθέστε και το υπόλοιπο νερό και ανακατέψτε καλά.
- Θέλετε ένα στερεό μείγμα. Μεταφέρετε σε ταψάκι μέσα σε αντικολλητικό χαρτί και απλώστε. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
- Εναλλακτικά μπορείτε να ψήσετε στην τοστιέρα ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί για ακόμα πιο γρήγορο πρωινό ή και σνακ.
Τρόπος ψησίματος
Υπάρχουν 2 τρόποι για να ψήσετε αυτήν την σούπερ τεμπέλικη τυρόπιτα των 3 υλικών. Ο ένας είναι στην τοστιέρα (ακόμα πιο τεμπέλικος) και ο δεύτερος είναι στον φούρνο. Στην τοστιέρα θα χρειαστούν 10 λεπτά για να ψηθεί και στον φούρνο γύρω στα 20. Η επιλογή είναι δική σας.
Όπως και να’χει αν φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα για περισσότερες από 1 φορές τότε θα χρειαστεί να την βάλετε στο ψυγείο. Όταν έρθει η ώρα να φάτε τυρόπιτα και πάλι, την βγάζετε από το ψυγείο, την ζεσταίνετε σε αντικολλητικό χαρτί στην τοστιέρα και την απολαμβάνετε ζεστή-ζεστή.
«Ζουμπουρλούδικη» τυρόπιτα: Η απόλυτη συνταγή με φέτα, γραβιέρα και άλλα 4 υλικά
Μία άκρως νόστιμη, μακεδονίτικη τυρόπιτα με φέτα και γραβιέρα που κλέβει τις γευστικές εντυπώσεις. Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: “Χατσαπούρι” – Μία ακαταμάχητη τυρόπιτα που ανταγωνίζεται σε νοστιμιά αντίστοιχες του φούρνου! (Video)
Υλικά
- 450γρ. φύλλο κρούστας
- 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο ανακατεμένο με 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 300γρ. φέτα
- 200γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 8 αβγά χτυπημένα
- 80γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 2 κουτ. σούπας γάλα, για το άλλειμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και λαδώνετε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32-34εκ.
- Σε μπολ ανακατεύετε τα αβγά με τη Φέτα ΔΩΔΩΝΗ, την τριμμένη Γραβιέρα Αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ, το σιμιγδάλι και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
- Στρώνετε τα μισά φύλλα στο ταψί, σταυρωτά και λοξά, αλείφοντας τα ένα-ένα με το μίγμα του βουτύρου με το ελαιόλαδο και φροντίζετε να εξέχουν οι άκρες των φύλλων ομοιόμορφα γύρω από τις άκρες του ταψιού. Πρέπει να έχετε αλείψει και τις άκρες των φύλλων που εξέχουν, για να μη στεγνώσουν και ξεραθούν.
- Απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω από τα φύλλα. Στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, αλείφοντας τα επίσης ένα-ένα με βούτυρο και λάδι. Εδώ όμως κόβετε τις άκρες των φύλλων για να είναι ακριβώς στο σχήμα του ταψιού.
- Διπλώνετε τις άκρες των κάτω φύλλων γύρω από τις άκρες του ταψιού, πιέζοντας με τα δάχτυλα να σχηματίσουν σούρες. Αν δεν είναι ομοιόμορφες οι σούρες μπορείτε να τις κόψετε με ψαλίδι.
- Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με τον χτυπημένο κρόκο αβγού και το γάλα και ψήνετε στο φούρνο για 50-55 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα.