Taste Atlas: Ποιος είναι ο βαθμός που βάζει σε κοκορέτσι και μαγειρίτσα

6 hours ago

Το Taste Atlas δημοσίευσε μια λίστα στην οποία κατατάσσονται τα πιάτα τα οποία περιέχουν εντόσθια και ανάμεσα σε αυτά βρέθηκαν και τα «δικά μας», το κοκορέτσι και η μαγειρίτσα.

Μάλιστα το κοκορέτσι βρίσκεται αρκετά ψηλά στην 5η θέση παίρνοντας 4,4, το φρυγαδέλι στη 14η με 4,2 και η μαγειρίτσα στην 38η με 3,8.

«Το κοκορέτσι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται από εντόσθια αρνιού ή κατσικιού που κόβονται σε μικροσκοπικά κομμάτια, αλατοπιπερώνονται με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Στη συνέχεια, ψήνονται στα κάρβουνα. Παραδοσιακά καταναλώνεται ως ορεκτικό ή μεζές την Κυριακή του Πάσχα στην Ελλάδα.

Αν και συνδέεται με το Πάσχα, μπορεί να το συναντήσει κανείς όλο τον χρόνο στο τραπέζι.

Το κοκορέτσι είναι επίσης δημοφιλές σε όλα τα Βαλκάνια και το όνομα του πιάτου προέρχεται από την αλβανική λέξη kukurec, που σημαίνει πατσάς.

Ως ένα διεθνώς δημοφιλές πιάτο, το κοκορέτσι σερβίρεται μερικές φορές σε πίτα ενώ άλλοι προτιμούν να το βάζουν σε ψωμί με τουρσιά και πιπεριές» αναφέρεται στο Taste Atlas για το κοκορέτσι.

«Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο παρασκευάζεται με κομμάτια συκωτιού βοδινού ή αρνιού. Στη συνέχεια, το συκώτι ψήνεται στα κάρβουνα.

Το φρυγαδέλι συνδέεται παραδοσιακά με τα Ιόνια νησιά, δηλαδή τη Λευκάδα, και συνήθως απολαμβάνεται ως ορεκτικό ή μεζές που συνήθως συνοδεύεται από λίγο χυμό λεμονιού και χωριάτικο ψωμί που σερβίρεται στο πλάι», σημειώνεται για το ϕρυγαδέλι ενώ τη μαγειρίτσα την περιγράφει ως εξής:

«Αυτή η κλασική σούπα προέρχεται από την ελληνική πασχαλινή παράδοση, στην οποία το ψητό αρνί σερβιριζόταν ως κύριο πιάτο κατά τη διάρκεια του εορταστικού πασχαλινού γεύματος.

Τα μέρη του αρνιού που ήταν ακατάλληλα για ψήσιμο ενσωματώνονταν στη μαγειρίτσα.

Σήμερα, διατίθεται σε πολλές ποικιλίες που εξακολουθούν να παρασκευάζονται κυρίως με αρνί, εντόσθια αρνιού και λαχανικά.

Όλα τα υλικά δημιουργούν έναν γευστικό ζωμό που πήζει με μια κρεμώδη σάλτσα αυγολέμονου και στη συνέχεια καρυκεύεται με διάφορα μπαχαρικά και φρέσκα βότανα.

Παρά τις πολυάριθμες ποικιλίες, η μαγειρίτσα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέρος της ελληνικής πασχαλινής παράδοσης».

Η λίστα του Taste Atlas

  1. Kaleh pacheh, Ιράν
  2. Anticuchos de corazon, Περού
  3. Kokoreç, Τουρκία
  4. Gyutan, Ιαπωνία
  5. Κοκορέτσι, Ελλάδα
  6. Drob po selski, Βουλγαρία
  7. Molleja, Αργεντινή
  8. Kebda Eskandarani, Αίγυπτος
  9. Seolleongtang, Νότια Κορέα
  10. Tacos de lengua, Μεξικό

Διαβάστε επίσης:

Ένταση στο δελτίο του MEGA μεταξύ Λιάτσου και Πρετεντέρη: «Γιάννη είσαι εκτός πραγματικότητας» (video)

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Κοριτσάκι 5 ετών πέθανε από κεραυνοβόλο σηψαιμία

H ελληνική διασκευή του “Espresso Macchiato” που ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο views: «Σερβιτόρε, σερβιτόρε…» (video)

Ο τρόπος που παρουσίασαν στην ΕΡΤ το τραγούδι του Ισραήλ πέρασε στα ψιλά: «Μια νέα μέρα θα ανατείλει»

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο