Ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas δημοσίευσε τη λίστα με τα καλύτερα πιάτα με κεφτεδάκια παγκοσμίως, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν δύο ελληνικές συνταγές.
Έχοντας ήδη ανακηρύξει την ελληνική κουζίνα ως την κορυφαία στον κόσμο για τη σεζόν 2024-2025, αυτή τη φορά το Taste Atlas παρουσίασε έναν κατάλογο με τα 50 πιο γευστικά πιάτα με κεφτεδάκια παγκοσμίως.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα ιταλικά polpette, ενώ στη δεύτερη θέση συναντάμε τα αγαπημένα γιουβαρλάκια.
«Αυτή η παραδοσιακή ελληνική σούπα συνδυάζει αφράτα μοσχαρίσια κεφτεδάκια με έναν πλούσιο, κρεμώδη ζωμό. Τα κεφτεδάκια και ο ζωμός αρωματίζονται με διάφορα φρέσκα μυρωδικά, ενώ το χαρακτηριστικό στοιχείο του πιάτου είναι η σάλτσα αυγολέμονο, η οποία πήζει τον ζωμό και του χαρίζει μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή γεύση. Παραδοσιακά, τα γιουβαρλάκια σερβίρονται τους χειμερινούς μήνες, συνοδεύονται από ψωμί και απολαμβάνονται ως ένα πλήρες, θρεπτικό γεύμα», αναφέρει ο γαστρονομικός οδηγός.
Taste Atlas: Τα ελληνικά κεφτεδάκια στην 7η θέση
Εκτός από τα ελληνικά πιάτα, στη λίστα βρίσκονται επίσης οι τουρκικοί κεφτέδες και τα γνωστά σουηδικά κεφτεδάκια Köttbullar.
Τα ελληνικά κεφτεδάκια κατατάσσονται στην 7η θέση, με το Taste Atlas να τα περιγράφει ως «τρυφερά, αφράτα και γεμάτα γεύση».
Παρασκευάζονται από μίγμα χοιρινού και μοσχαρίσιου κιμά, ενώ περιλαμβάνουν αυγά, μουλιασμένο ψωμί ή φρυγανιά και αρωματικά όπως άνηθο, μαϊντανό, ρίγανη και πιπέρι.
«Το μείγμα πλάθεται σε μικρές μπάλες που τηγανίζονται σε ελαιόλαδο. Χάρη στο στρογγυλό τους σχήμα, τα κεφτεδάκια είναι ιδανικά για πικνίκ, σερβίρονται ως σνακ, ορεκτικό ή ακόμα και ως κύριο πιάτο», καταλήγει το Taste Atlas.
Συνταγή για παραδοσιακά κεφτεδάκια
Υλικά
- 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (ή μίξη με χοιρινό)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 φλιτζάνι ψωμί μουλιασμένο και στραγγισμένο (ή ½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά)
- 1 αυγό
- 2 κ.σ. ξύδι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. κύμινο (προαιρετικά)
- ½ φλιτζάνι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- Αλάτι & πιπέρι
- Αλεύρι για το πανάρισμα
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά με όλα τα υλικά (εκτός από το αλεύρι και το λάδι για τηγάνισμα).
- Ζυμώνουμε καλά για 5-10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ώστε να δέσουν οι γεύσεις.
- Πλάθουμε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε ελαφρώς.
- Ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
- Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν και σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, σαλάτα ή τζατζίκι.
Συνταγή για γιουβαρλάκια αυγολέμονο
Υλικά
Για τα γιουβαρλάκια:
- 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- ½ φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
- 1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
- 1 αυγό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός ή άνηθος
- Αλάτι & πιπέρι
- Για τη σούπα:
- 1,5 λίτρο νερό ή ζωμός
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 καρότο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 1 πατάτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια (προαιρετικά)
Για το αυγολέμονο:
- 2 αυγά
- Χυμός από 1-2 λεμόνια
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και ζυμώνουμε καλά.
Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες και τις αφήνουμε στην άκρη. - Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το νερό (ή το ζωμό), το λάδι και τα λαχανικά και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Ρίχνουμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια μέσα στη σούπα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού.
- Παίρνουμε λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα και τον ρίχνουμε σιγά-σιγά στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη “κόψει” το αυγό.
- Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να ζεσταθεί χωρίς να βράσει.
- Σερβίρουμε ζεστό, με λίγο επιπλέον λεμόνι αν επιθυμούμε.
Καλή απόλαυση!
Διαβάστε επίσης:
Νίκος Παπαδόπουλος: Αυτά είναι τα έργα τέχνης που προκάλεσαν αμόκ στον βουλευτή της «Νίκης»
Νέος ΚΟΚ: Πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 7 χρόνια – Όλες οι αλλαγές