Τα αποτελέσματα της Eurovision 2025, που έφεραν στη δεύτερη θέση της τελικής κατάταξης το Ισραήλ, έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, με ανοιχτές αμφισβητήσεις για την εγκυρότητα του τελικού σκορ.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, η ισπανική κρατική τηλεόραση RTVE εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από την EBU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση) πλήρη αναθεώρηση του μηχανισμού τηλεψηφοφορίας (televoting). Παρόμοιο αίτημα για διαφάνεια στη διαδικασία κατέθεσε και η βελγική δημόσια ραδιοτηλεόραση VRT.
Το Ισραήλ κατάφερε να φτάσει στη δεύτερη θέση χάρη στην εντυπωσιακή του επίδοση στην ψηφοφορία του κοινού, συγκεντρώνοντας συνολικά 357 βαθμούς.
Την πρώτη θέση κατέκτησε ο JJ από την Αυστρία με 436 βαθμούς για το τραγούδι του Wasted Love.
Είναι αξιοσημείωτο πως τόσο η Ισπανία όσο και το Βέλγιο έδωσαν από 12 βαθμούς στο Ισραήλ μέσω της ψήφου του κοινού, παρότι οι εθνικές επιτροπές των δύο χωρών δεν του έδωσαν κανέναν βαθμό.
Πώς γίνεται το televoting στην Eurovision 2025
Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν βαθμούς από μια κριτική επιτροπή από κάθε χώρα, καθώς και από μια δημόσια ψηφοφορία. Το μέγιστο ποσό βαθμών από την κριτική επιτροπή οποιασδήποτε χώρας ή το κοινό είναι 12.
Οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν έως και 20 φορές με μικρό κόστος ανά ψήφο, το οποίο χρεώνεται μέσω SMS ή τηλεφωνικής κλήσης.
Οι αντιδράσεις, όμως, δεν περιορίστηκαν στις ενστάσεις για τη βαθμολογία. Σοβαρές καταγγελίες έγιναν από δημόσιους φορείς, με την EBU να επιβεβαιώνει ότι έχει ήδη δεχτεί σχετικές επικοινωνίες από Ισπανία και Βέλγιο, και να διαβεβαιώνει πως αντιμετωπίζει τις ανησυχίες με τη δέουσα σοβαρότητα.
Η Κάτια Σέγκερς, βουλευτής στο Βέλγιο, ανέφερε ότι «ένα σύστημα στο οποίο ο καθένας μπορεί να ρίξει έως και 20 ψήφους είναι ένα σύστημα που ενθαρρύνει τη χειραγώγηση. Το αν αυτή η χειραγώγηση συνέβη στη χώρα μας και σε όλες τις άλλες συμμετέχουσες και μη συμμετέχουσες χώρες πρέπει να διερευνηθεί».
Προσέθεσε επίσης πως «το VRT πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο αίτημα αυτής της έρευνας. Και στη διεξαγωγή της συζήτησης για το σύστημα τηλεψηφοφορίας εντός της EBU και για τη συμμετοχή του Ισραήλ».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του διαγωνισμού, Μάρτιν Γκριν, υποστήριξε ότι «είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η διαδικασία ψηφοφορίας για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision είναι η πιο προηγμένη στον κόσμο και το αποτέλεσμα κάθε χώρας ελέγχεται και επαληθεύεται από μια τεράστια ομάδα ανθρώπων για να αποκλειστούν τυχόν ύποπτα ή παράτυπα πρότυπα ψηφοφορίας».
Η ατμόσφαιρα στο στάδιο ήταν επίσης τεταμένη, με αποδοκιμασίες να ηχούν κατά την εμφάνιση της εκπροσώπου του Ισραήλ, Yuval Raphael. Το κοινό αντέδρασε έντονα, ενώ σημειώθηκε και προσπάθεια δύο ατόμων να ανέβουν στη σκηνή.
Η αντίδραση επεκτάθηκε πέρα από τον χώρο του διαγωνισμού, με πλήθος διαδηλωτών να ζητούν μποϊκοτάζ και 4.000 επαγγελματίες του καλλιτεχνικού χώρου από πέντε σκανδιναβικές χώρες να συνυπογράφουν επιστολή διαμαρτυρίας κατά της συμμετοχής του Ισραήλ.
Έντονη και η αντίδραση της Ισπανίας
Η ισπανική δημόσια ραδιοτηλεόραση εξέφρασε επίσης σοβαρές επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα, με τον Πέδρο Σάντσεθ να ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον διαγωνισμό.
«Δεν θεωρώ ότι σοκαρίστηκε κανείς όταν απαιτήσαμε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τις διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης, όπως είδαμε το Σαββατοκύριακο, της Eurovision. Λοιπόν, άρα ούτε το Ισραήλ θα έπρεπε να συμμετέχει. Διότι δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ό,τι αφορά την κουλτούρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Η Ισπανία υπήρξε από τις πλέον ενεργές χώρες στις αντιδράσεις που ακολούθησαν τον τελικό. Η RTVE ήταν το πρώτο μέλος της EBU που υπέβαλε επίσημο αίτημα για έρευνα σχετικά με τη διαδικασία της τηλεψηφοφορίας, ενώ λίγο πριν την έναρξη του τελικού, μετέδωσε μήνυμα συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό – κίνηση που αγνόησε τις σχετικές συστάσεις της EBU.
«Όταν πρόκειται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η σιωπή δεν αποτελεί επιλογή. Ειρήνη και δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη», ήταν συγκεκριμένα το μήνυμα που προβλήθηκε στις οθόνες των Ισπανών τηλεθεατών.
Η ισπανική κυβέρνηση στήριξε ανοικτά τη στάση της δημόσιας τηλεόρασης, τονίζοντας πως η θέση αυτή είναι συνεπής με την ευρωπαϊκή πολιτική περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτισμικών αξιών.
Διαβάστε επίσης:
Ούτε Uber στον Άρη: Ταξί στην Αθήνα χρέωσε 344 ευρώ φοιτήτρια για διαδρομή που δεν έγινε ποτέ
Ο Σαμαράς ετοιμάζει νέο κόμμα μέχρι το καλοκαίρι: Το όνομα που σκέφτεται