Ανησυχία έχει προκαλέσει στους σεισμολόγους η ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της δραστηριότητας, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα και ιστορικά επικίνδυνα ρήγματα.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, δήλωσε πως το φαινόμενο είναι αξιοσημείωτο και εξετάζεται αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή προσεισμό. «Είναι ένα φαινόμενο που μας προβληματίζει, ειδικά λόγω της τοποθεσίας του επίκεντρου», ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο Άκης Τσελέντης, προειδοποίησε μέσω ανάρτησής του για την υψηλή σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής, επισημαίνοντας ότι «η Βασιλεύουσα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή», ενώ σημείωσε ότι η πιθανότητα να επηρεαστεί το ρήγμα του Βόρειου Αιγαίου είναι μικρή, αλλά όχι μηδενική.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, δήλωσε ότι «δεν είμαστε ακόμη σίγουροι αν ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος» και τόνισε πως η περιοχή της Θάλασσας του Μαρμαρά παραμένει ιδιαίτερα ενεργή. Υπενθύμισε δε ότι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας έχει ιστορικό με δονήσεις μέχρι και 7,5 Ρίχτερ.
Αντίθετα, πιο καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως πρόκειται για έναν τυπικό, αν και ισχυρό σεισμό, χωρίς προς το παρόν ενδείξεις για άμεσες συνέπειες στον ελλαδικό χώρο. «Το ρήγμα είναι γνωστό και δραστήριο, αλλά ο σεισμός αυτός, αν και έγινε αισθητός στη Βόρεια Ελλάδα, δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σε αυτή τη φάση», τόνισε.
«Πρόκειται για μια περιοχή με πολύ μεγάλο δυναμικό η οποία έχει πολλά χρόνια να δώσει ισχυρό σεισμό» είπε στην «Καθημερινή» ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, προσθέτοντας πως το ανατολικότερο κομμάτι αυτής της ζώνης έχει σπάσει κατ’ επανάληψη. Ο ίδιος εξήγησε πως «ο τελευταίος σεισμός που σημειώθηκε εκεί ήταν το 1999 στη Νικομήδεια.
Υπάρχει ένα κομμάτι του ρήγματος που είναι ακόμα άσπαστο και το οποίο φτάνει μέχρι τον κόλπο του Σάρου, όπου στις 9 Αυγούστου του 1912 είχαμε έναν ισχυρό σεισμό, 7,2 Ρίχτερ». Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, πολλοί σεισμολόγοι από όλο τον κόσμο ανέμεναν έναν σεισμό στη συγκεκριμένη περιοχή, όμως το σημερινό μέγεθος, «σε καμία περίπτωση δεν ήταν ανάλογο των εκτιμήσεων. Ήταν τελικά πιο μικρό».
Όσον αφορά την εξέλιξη του φαινομένου ο κ. Καραστάθης εκτίμησε πως «βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο. Επειδή το δυναμικό της περιοχής είναι όπως είπαμε πολύ μεγάλο, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί».
Από πλευράς του ο διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Αθανάσιος Γκανάς, έκανε λόγο για έναν ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις 12.50 ώρα Ελλάδας, στο ρήγμα του κεντρικού Μαρμαρά. Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί, ένας λίγα λεπτά πριν τη 1 μ.μ. με μέγεθος 5 Ρίχτερ και ένας δεύτερος στη 1.02 ώρα Ελλάδος, πάλι με μέγεθος 5 Ρίχτερ, αμφότεροι από την ίδια εστιακή περιοχή. Όσον αφορά το προφίλ της εστιακής περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Γκανά, «το ρήγμα του Μαρμαρά έχει μήκος 50 χιλιομέτρων και ο σημερινός σεισμός έσπασε ένα κομμάτι μήκους 20 περίπου χιλιομέτρων. Πρόκειται για τον βόρειο κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Το εναπομείναν ρήγμα έχει μεγαλύτερο δυναμικό, για σεισμό 7,3 Ρίχτερ.
Αυτό το μεγάλο κομμάτι μήκους 30 χιλιομέτρων που δεν έσπασε, παραμένει φορτισμένο, έτοιμο να δώσει έναν μεγάλο σεισμό». Για τον κ. Γκανά, το γεγονός πως τα πρώτα 15 λεπτά σημειώθηκαν δύο ισχυροί μετασεισμοί σημαίνει πως είναι αρκετά πιθανό να έχει ξεκινήσει η μετασεισμική ακολουθία. «Είναι θετική εξέλιξη αυτοί οι δύο μετασεισμοί, ένα πολύ καλό νέο που ισχυροποιεί τις πιθανότητες ο σεισμός να ήταν κύριος. Παρ’ όλα αυτά παραμένει μια ένδειξη ακόμα, χρειαζόμαστε κι άλλες ώρες για να παρακολουθήσουμε την ακολουθία με τα δεδομένα που έχουμε». Πολύ σημαντικό είναι κατά τον ίδιο και το γεγονός πως δεν υπάρχει κίνδυνος για δευτερογενή φαινόμενα από τον σημερινό σεισμό, δηλαδή για ρευστοποιήσεις, κατολισθήσεις και τσουνάμι.
Όπως εξήγησε «ο σεισμός έχει μεν ένα μέγεθος ισχυρό αλλά ο μηχανισμός του που δείχνει οριζόντια ολίσθηση, δεν προκαλεί παραπέρα φαινόμενα. To ότι υπάρχει η απόσταση των 20 χιλιομέτρων από τις ακτές, το ότι ήταν δηλαδή ένας υποθαλάσσιος σεισμός στο κέντρο της θάλασσας του Μαρμαρά, περιόρισε πολύ και τις υλικές ζημιές. Έγινε παρ’ όλα αυτά αισθητός σε μεγάλη ακτίνα –Τουρκία, Ελλάδα, Βουλγαρία. Τα 6,2 Ρίχτερ γίνονται αισθητά σε απόσταση 300 χιλιομέτρων».
Η σημασία της γεωγραφικής θέσης του ρήγματος
Η περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός βρίσκεται στη βόρεια λεκάνη της Θάλασσας του Μαρμαρά, ένα τμήμα της εξωτερικής ζώνης του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο ρήγμα έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω δραστηριότητα. Παρ’ όλα αυτά, η σεισμική ακολουθία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και οι προβλέψεις γίνονται με κάθε επιφύλαξη.
Σεισμός μεγέθους 6,2 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Τουρκία, με επίκεντρο την περιοχή 26 χιλιόμετρα νότια της Σηλυβρίας, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους.
Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα, γεγονός που εξηγεί και την ένταση με την οποία έγινε αντιληπτός.
Λίγα λεπτά πριν από τον κύριο σεισμό, είχε προηγηθεί μια μικρότερη δόνηση, μεγέθους 4 Ρίχτερ, γεγονός που αύξησε την ανησυχία.
Ο σεισμός προκάλεσε έντονο πανικό, με δεκάδες πολίτες να εγκαταλείπουν τα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους, καταφεύγοντας σε ανοιχτούς χώρους, φοβούμενοι για ενδεχόμενες καταρρεύσεις κτιρίων.
Διαβάστε επίσης:
Καιρός: Αστάθεια με κεραυνούς, κρύο και χαλάζι – Η δύσκολη μέρα για την Αττική
Αυτοκτονία η πτώση 20χρονου από τον 10ο όροφο ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας: Βρέθηκε ιδιόχειρο σημείωμα
Άρης Μουγκοπέτρος: Δημόσια έκκληση από τον δικηγόρο του για συγκεκριμένο θαμώνα – Τι ζητά