Σεισμοί -Κυκλάδες: Κλειστά σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό έως την Παρασκευή

3 months ago

Μεγάλη ανησυχία στη Σαντορίνη για την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών. Τουρίστες φεύγουν άρον άρον, η ΕΜΑΚ είναι ήδη στο νησί. Σε ένα 48ωρο έχουν σημειωθεί πάνω από 200 σεισμοί.

Αρχίσανε οι κατολισθήσεις !
Βοήθειά μας ! #σεισμος #ηφαιστειο #Santorini #Σαντορινη pic.twitter.com/nhcA4y3yqF

— Τάκαটাকা‎ (@dina_dina_g) February 3, 2025

Στο λιμάνι της Σαντορίνης ο κόσμος συνωστίζεται προκειμένου να επιβιβαστεί σε πλοία και μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες για αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και αισχροκέρδεια. Παράλληλα, έχουν ανακοινωθεί έκτακτες πτήσεις από το νησί για την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Κλειστά τα σχολεία σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το απόγευμα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.

Όπως αποφασίστηκε κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ διαπιστώθηκε ότι η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).

Ειδικότερα, μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.

2. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).

3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει:

– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.

– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.

– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές, κλπ.) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).

– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.

– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ). Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Ευθύμης Λέκκας: «Μπορεί να δούμε τσουνάμι, αλλά θα είναι μικρό» – «Θα συνεχιστούν οι σεισμοί έως και μερικές εβδομάδες»

17:18:37

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντσιεσμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε πως συνεδρίασαν οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Ηφαιστειακού Κινδύνου και με βάση τα νέα δεδομένα, η σεισμική δραστηριότητα κοντά στην Αμοργό θα έχει διάρκεια ακόμα και μερικών εβδομάδων, στα ίδια μεγέθη.

«Δεν μπορούμε να πάμε σε φαινόμενα σαν του 1956, πρέπει να περάσουν χιλιάδες χρόνια για να γεμίσει το ρήγμα. Είναι μικρά ρήγματα, δε μπορεί να δώσει σεισμό όπως το 1956» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να έχουμε κάποιον σεισμό μεγαλύτερο των 5 Ρίχτερ. «Τα 6 Ρίχτερ είναι το ακραίο σενάριο», σημείωσε. «Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη δεν έχει σχέση με τους σεισμούς αυτούς. Παρακολουθούμε τη δραστηριότητα εδώ και μήνες στην Καλντέρα στη Σαντορίνη», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, τόνισε ότι είναι υπαρκτή η πιθανότητα ενός μικρού τσουνάμι, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα έχει σχέση το τσουνάμι με της Αμοργού. Παράλληλα, κάλεσε τον κόσμο να μην πανικοβάλλεται. «Είναι εύλογη η ανησυχία του κόσμου, δεν υπάρχει λόγος πανικού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Γ. Παπαδόπουλος: «Έχει μεγαλώσει το συνολικό μήκος του ενεργοποιημένου ρήγματος το τελευταίο 48ωρο»

«Βρισκόμαστε σε μία έντονα εξελισσόμενη σεισμική δράση, ιδίως το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Υπάρχει αύξηση του πλήθους και των μεγεθών των σεισμών, και τα επίκεντρα των σεισμών μετατοπίζονται πως τα βόρεια ανατολικά και κινούνται παράλληλα περίπου προς τις ακτές της Αμοργού», ανέφερε Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε:

«Αυτό σημαίνει πως έχει μεγαλώσει το συνολικό μήκος του ενεργοποιημένου ρήγματος το τελευταίο 48ωρο, είναι περίπου 30χλμ, το οποίοι αποτελεί το νότιο τμήμα και μικρό τμήμα του μεγάλου ρήγματος που ενεργοποιήθηκε το 1956».

«Τα χαρακτηριστικά που ανέφερα μας έδειξαν πως βρισκόμαστε σε μία προσεισμική ακολουθία. Το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού είναι υπαρκτό. Είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να δούμε όμως το 7,7 Ρίχτερ. Πιο ρεαλιστικά μεγέθη είναι πιθανά. Να θυμίσω πως στο Αρκαλοχώρι η προσεισμική ακολουθία διήρκησε 4 μήνες. Να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο