Σαντορίνη: Ανησυχητικές εδαφικές μετακινήσεις – Πόσο πιθανό να υπάρξει έκρηξη του ηφαιστείου

3 months ago

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Σαντορίνη, καθώς η περιοχή συνεχίζει να πλήττεται από σειρά σεισμών.

Από την τελευταία κρίση του 2011-2012, το Εργαστήριο Εφαρμογών Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφόρησης του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), παρακολουθεί τη δραστηριότητα του ηφαιστείου και, χρησιμοποιώντας τα δορυφορικά δεδομένα του Copernicus Sentinel-1, έχει καταγράψει σημαντικά ευρήματα.

Χρησιμοποιώντας την υπηρεσία SNAPPING (Surface motioN mAPPING), έχουν συλλεχθεί πολύτιμες πληροφορίες που δείχνουν μετακινήσεις στην επιφάνεια του βόρειου τμήματος της καλδέρας του ηφαιστείου.

Η εγκυρότητα αυτών των δεδομένων επιβεβαιώθηκε με τις μετρήσεις από τα τοπικά σεισμολογικά δίκτυα και τους μόνιμους σταθμούς GNSS του ΙΜΠΗΣ.

6454603Στιγμιότυπο από την Σαντορίνη, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025. Το μπαράζ σεισμικών δονήσεων συνεχιζόταν και τα τελευταία δύο 24ωρα είχε ενταθεί προκαλώντας έντονες ανησυχίες στους κατοίκους του νησιού και της ευρύτερης περιοχής.
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ο Μιχάλης Φουμέλης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και μέλος του ΙΜΠΗΣ, εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Χρησιμοποιούμε δορυφορικά δεδομένα από το Copernicus και υπολογίζουμε τις εδαφικές μετακινήσεις με ακρίβεια χιλιοστών».

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως «έχουμε παρατηρήσει πρόσφατα κάποια σημάδια αλλαγής στη δραστηριότητα του ηφαιστείου σε σχέση με την προηγούμενη ήρεμη κατάσταση, και οι άλλες υποδομές του ΙΜΠΗΣ επιβεβαίωσαν τις παρατηρήσεις μας, γεγονός που οδήγησε στην ενεργοποίηση των αρμόδιων αρχών».

Η ίδια δραστηριότητα είχε καταγραφεί και το 2011 στην καλδέρα, με διάρκεια 14 μήνες. Ο κ. Φουμέλης εξηγεί ότι τότε επίσης παρατηρήθηκαν εδαφικές μετακινήσεις από τους δορυφόρους, σεισμική δραστηριότητα και άλλες μετρήσεις, οι οποίες υποδεικνύουν ότι το φαινόμενο ήταν παρόμοιο. Τελικά, μετά από 14 μήνες παραμόρφωσης, η δραστηριότητα σταμάτησε χωρίς έκρηξη, και το ηφαίστειο επέστρεψε σταδιακά σε κατάσταση ηρεμίας.

6454640 1Στιγμιότυπο από την Σαντορίνη, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025. Το μπαράζ σεισμικών δονήσεων συνεχιζόταν και τα τελευταία δύο 24ωρα είχε ενταθεί προκαλώντας έντονες ανησυχίες στους κατοίκους του νησιού και της ευρύτερης περιοχής.
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

«Κάθε φορά που ο δορυφόρος περνά πάνω από τη Σαντορίνη, στέλνει ένα σήμα και λαμβάνει το σήμα επιστροφής, το οποίο περιέχει πληροφορίες για την απόσταση του δορυφόρου από τη Γη.

Με την επεξεργασία αυτών των δεδομένων μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις μεταβολές αυτής της απόστασης με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί ο κ. Φουμέλης για την τεχνική που χρησιμοποιείται στην υπηρεσία SNAPPING.

Από τις τελευταίες μετρήσεις, διαπιστώθηκε σταδιακή ανύψωση του ηφαιστείου, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συνέχιση της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Το ηφαίστειο παραμένει ένα από τα πιο ενεργά στην Ευρώπη Ο κ. Φουμέλης δεν περίμενε τόσο σύντομα να παρατηρηθούν νέα σημάδια δραστηριότητας, σημειώνοντας ότι η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης, με πολλές εκρήξεις και δραστηριότητες καταγεγραμμένες στο παρελθόν.

«Δεν έχουμε όμως πλήρη εικόνα του πότε το ηφαίστειο μπορεί να εκραγεί. Απλώς παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης», τονίζει. Ο ίδιος προσθέτει ότι η χρονική διάρκεια της τρέχουσας δραστηριότητας μπορεί να είναι παρόμοια με αυτή του 2011 και ότι υπάρχει η πιθανότητα η παραμόρφωση και η σεισμικότητα να οδηγήσουν σε έκρηξη κάποια στιγμή.

Ειδήσεις σήμερα:

Σαντορίνη: Το ξέσπασμα του προέδρου των αλιέων – «Αυτοί είναι δολοφόνοι, παρτάκηδες, καρεκλάκηδες» (video)

Έλενα Ακρίτα: Τα 4 ονόματα που «σώζουν» τη χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα

Νίκος Συρίγος για Αρκά και Τέμπη: «Το βουλώνεις ή αφήνεις κάτω το στιλό»

Τέμπη: Η απορία της Ράνια Τζίμα για νέα αποκάλυψη – «Δηλαδή τα κόμματα το έμαθαν από την Καρυστιανού;»

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο