ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση και Νέα Αριστερά κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας – 85 βουλευτές υπογράφουν

2 months ago

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσαν στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά, συγκεντρώνοντας συνολικά 85 υπογραφές.

Την επίσημη ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για εγκληματική ανικανότητα στη διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη, καθώς και για φαινόμενα αναξιοκρατίας και διαφθοράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λαμβάνοντας αμέσως τον λόγο, επιχείρησε να υποβαθμίσει την κίνηση της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «με το ζόρι» συγκέντρωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία ως «συμμαχία των προθύμων με το ζόρι».

Αρχικά, η πρόταση δυσπιστίας επρόκειτο να κατατεθεί μετά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, ωστόσο η απόφαση άλλαξε και κατατέθηκε μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών.

Ποιοι βουλευτές υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας

Η πρόταση υπογράφεται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς, που συνολικά διαθέτουν 76 έδρες (ΠΑΣΟΚ: 33, ΣΥΡΙΖΑ: 26, Πλεύση: 6, Νέα Αριστερά: 11). Επιπλέον, τη συνυπογράφουν εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στις 85 υπογραφές.

Μεταξύ αυτών, βρίσκονται οι έξι βουλευτές που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη (Χρηστίδου, Αυλωνίτης, Πούλου, Τζάκρη, Μάλαμα και Χουρδάκης), οι έξι βουλευτές της ομάδας των «Κασσελίστας», καθώς και οι ανεξάρτητοι Ευάγγελος Αποστολάκης, Μπουρχάν Μπαράν (διαγραμμένος από το ΠΑΣΟΚ) και Γιάννης Σαρακιώτης.

Οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, υπήρξαν επικοινωνίες μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον συντονισμό και τη συγκέντρωση του απαραίτητου αριθμού υπογραφών.

Το ΠΑΣΟΚ είχε διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου», προκειμένου να ενσωματωθούν προτάσεις όλων στο τελικό κείμενο της πρότασης δυσπιστίας.

Το κείμενο καταλογίζει στην κυβέρνηση ανεπάρκεια και αδυναμία να εγγυηθεί την ασφάλεια των μεταφορών, ενώ την κατηγορεί για επιζήμια και επικίνδυνη διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη.

Παράλληλα, κάνει λόγο για προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών μέσω πρακτικών που παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης.

Βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά δύο ημέρες μετά την κατάθεσή της, εκτός εάν η κυβέρνηση επιλέξει να επισπεύσει τη διαδικασία. Η διαδικασία δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από τρεις ημέρες και ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία.

Για να εγκριθεί η πρόταση δυσπιστίας απαιτούνται 151 ψήφοι, ωστόσο η κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, που αριθμεί 156 βουλευτές, καθιστά εξαιρετικά απίθανη μια τέτοια εξέλιξη.

Παραδοσιακά, οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιούνται την τελευταία ημέρα της συζήτησης, με αντίστροφη σειρά μεγέθους των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, με τον πρωθυπουργό να μιλάει τελευταίος.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι: Δεν μαζεύει υδράργυρο και έχει πλούσια οφέλη

Τέμπη: «Κρατιέμαι να μην ισοπεδώσω ό,τι έχει μείνει όρθιο» – Ξεσπά ο Θοδωρής Ελευθεριάδης μετά την προκλητική τοποθέτηση Μητσοτάκη

Κωνσταντινίδης για Τέμπη: «Καλώ τους πάντες να υπογράψουν μήνυση κατά Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη»

IKEA: Μεγάλη ανάκληση φωτιστικών για κίνδυνο ηλεκτροπληξίας – Τι αναφέρει η εταιρεία

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο