Παγκόσμιος θρήνος επικρατεί με την είδηση πως ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε τη Δευτέρα το πρωί, όπως ανακοίνωσε επίσημα το Βατικανό.
«Στις 7:35 σήμερα το πρωί, ο Επίσκοπος της Ρώμης, Φραγκίσκος, επέστρεψε στο σπίτι του Πατέρα. Ολόκληρη η ζωή του ήταν αφιερωμένη στην υπηρεσία του Κυρίου και της Εκκλησίας του», αναφέρει ο καρδινάλιος Κέβιν Φέρελ σε ανακοίνωση.
«Ο Πάπας Φραγκίσκος υπήρξε μια ιστορική προσωπικότητα, όχι μόνο για την Καθολική Εκκλησία, αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα. Η απώλειά του είναι τεράστια», δήλωσε στο ΕΡΤΝews ο καθηγητής Ιωάννης Λίλης, σχολιάζοντας τον θάνατο του Πάπα σε ηλικία 88 ετών. Ο ίδιος υπογράμμισε τη ριζοσπαστική του απλότητα και τη νεωτερικότητα που έφερε στον θεσμό, παρά τις παραδόσεις αιώνων ενώ αναφέρθηκε και στο Κονκλάβιο που θα αποφασίσει για την εκλογή του διαδόχου του.
«Ο Φραγκίσκος δεν φόρεσε ποτέ τα κόκκινα παπούτσια του Πάπα, αλλά φτηνά, μαύρα και σκονισμένα. Κυκλοφορούσε με ένα μικρό αυτοκίνητο, χωρίς αλεξίσφαιρα τζάμια, χωρίς την απαιτούμενη ασφάλεια. Ήταν ο πιο ταπεινός Πάπας των τελευταίων αιώνων» δήλωσε στην εκπομπή «Νewsroom και την Στέλλα Παπαμιχαηλ.
Ενθυμούμενος την ιστορική του εκλογή που όπως είπε είχε επίσης προκαλέσει αίσθηση τόνισε: «Ήταν ο πρώτος Ιησουίτης Πάπας στην ιστορία, παρότι το Τάγμα των Ιησουιτών δεν επιλέγει Πάπες. Το γεγονός αυτό από μόνο του έσπασε ένα ανεπίσημο “πρωτόκολλο” αιώνων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις επόμενες διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Καθολική Εκκλησία, ο κ. Λίλης εξήγησε πως «μετά την ταφή, θα συγκληθεί το Κονκλάβιο, δηλαδή η Σύνοδος των Καρδιναλίων κάτω των 80 ετών, που έχουν δικαίωμα εκλογής. Η διαδικασία δεν προβλέπεται να κρατήσει περισσότερο από έναν μήνα».
Η μυστική ψηφοφορία, όπως είπε, θα διεξαχθεί στην Καπέλα Σιξτίνα, με τους Καρδινάλιους να παραμένουν κλεισμένοι εντός, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα. Το σήμα για την εκλογή είναι ο γνωστός λευκός καπνός.
«Η εκλογή μπορεί να είναι απρόβλεπτη. Υπάρχουν περιπτώσεις που επιλέχθηκε κάποιος που δεν υποψιαζόταν κανείς, ακόμη και εκτός του κύκλου των Καρδιναλίων. Δεν αποκλείεται να δούμε έκπληξη και φέτος», σχολίασε ο καθηγητής Θεολογίας, αναφέροντας μάλιστα ένα χαρακτηριστικό ανέκδοτο που κυκλοφορεί στο Βατικανό: «Υπάρχουν τρία πράγματα που δεν ξέρει ποτέ ο Πάπας: πού είναι η φτώχεια των Φραγκισκανών, πού η υπακοή των Ιησουιτών και ποιος θα είναι ο επόμενος Πάπας».
Σε ερώτηση για το ποιο θα είναι τελετουργικό της ταφής, ο Ιωάννης Λίλης ανέφερε: «Το Βατικανό, ως κρατική οντότητα, καλεί στην τελετή όλους τους αρχηγούς κρατών. Ο Πάπας είναι και αρχηγός κράτους του μικρότερου παγκοσμίως. Άρα, η παρουσία υψηλόβαθμων πολιτικών και θρησκευτικών προσώπων είναι δεδομένη».
Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η ταφή γίνεται συνήθως στην αυλή της Βασιλικής, λόγω του μεγάλου πλήθους, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει έκπληξη και στην τελετή: «Ο Φραγκίσκος ίσως να έχει αφήσει εντολές για μια εξαιρετικά λιτή ταφή, κάτι που θα τονίσει τη σεμνότητά του, ακόμη και στο τέλος».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λίλης έγινε και στις σχέσεις του Πάπα Φραγκίσκου με την Ορθόδοξη Εκκλησία λέγοντας ότι «όταν επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, φίλησε το χέρι του, αλλά και το εγκόλπιό του. Αυτό δεν έχει προηγούμενο. Ήταν ένδειξη βαθιάς ενότητας και σεβασμού», υπενθυμίζοντας πως και ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει σπουδάσει στο Παπικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης.
Ποιος ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος
O Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής σε εργατική οικογένεια. Αφού πήρε απολυτήριο τεχνικού λυκείου, αποφάσισε να μπει σε καθολική ιερατική σχολή. Στην συνέχεια έγινε μέλος του τάγματος των Ιησουιτών και σπούδασε φιλοσοφία. Το 1965 άρχισε να διδάσκει λογοτεχνία και ψυχολογία στο καθολικό κολέγιο της Σάντα Φε και, μετά από ένα χρόνο, σε θρησκευτικό ίδρυμα του Μπουένος Άιρες. Το 1969 χειροτονήθηκε ιερέας και έπειτα από ένα χρόνο ολοκλήρωσε και τις σπουδές του στην θεολογία.
Επί δεκαπέντε χρόνια δίδαξε σε καθολικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ το 1986 μετέβη στην Γερμανία, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του. Το 1992 ορίσθηκε από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ επίσκοπος της πόλης Άουκα και αναπληρωτής επίσκοπος του Μπουένος ‘Αιρες. Στις 28 Φεβρουαρίου του 1992, επελέγη ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες και ολόκληρης της Αργεντινής. Το 2001 ο Ιωάννης Παύλος ο Β’ τον όρισε καρδινάλιο και τον Απρίλιο του 2005 συμμετείχε στην εκλογή του πάπα Βενέδικτου από το Κονκλάβιο.
Εξελέγη πάπας στις 13 Μαρτίου του 2013. Διάλεξε το όνομα Φραγκίσκος και επέλεξε να φορέσει σιδερένιο και όχι χρυσό σταυρό.
Η θητεία του χαρακτηρίστηκε από την επίμονη υπεράσπιση των φτωχών και των αδυνάμων, που του απέδωσαν τον χαρακτηρισμό «Πάπας των Φτωχών». Το 2016 είχε πλύνει τα πόδια προσφύγων από διαφορετικές θρησκείες σε κέντρο ασύλου έξω από τη Ρώμη, σε μια «χειρονομία ταπεινότητας και υπηρεσίας».
Η αποδοχή του για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ήταν άνευ προηγουμένου, αρχής γενομένης με μια απροσδόκητη παρατήρηση σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από τη Βραζιλία σχετικά με τους ομοφυλόφιλους κληρικούς: “Αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος και αναζητά τον Θεό και έχει καλή θέληση, ποιος είμαι εγώ να τον κρίνω;”.
Τα προβλήματα υγείας
Σε νεαρή ηλικία στην πατρίδα του την Αργεντινή, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε υποβληθεί σε αφαίρεση μέρους του ενός πνεύμονα. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του χρειαζόταν αναπηρικό καροτσάκι ή μπαστούνι για να κυκλοφορεί και περιόρισε τις δημόσιες ομιλίες του.
Ο Φραγκίσκος εισήχθη για πρώτη φορά στο νοσοκομείο ως Πάπας το 2021 για μια επέμβαση αφαίρεσης μέρους του παχέος εντέρου του. Τον Ιούνιο του 2023 εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο για επέμβαση στο έντερο του. Τότε, το Βατικανό είπε ότι υπέφερε «υποτροπιάζοντα, επώδυνα και επιδεινούμενα» συμπτώματα που προκλήθηκαν από κοιλιακή κήλη.
Τα προβλήματα υγείας του τον οδήγησαν να χάσει σημαντικά γεγονότα στο ρωμαιοκαθολικό ημερολόγιο, συμπεριλαμβανομένης της παραδοσιακής πομπής της Μεγάλης Παρασκευής στο Κολοσσαίο της Ρώμης πέρυσι.
Το 2022 είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί εάν η υγεία του επιδεινωνόταν, αφού τον είχαν φωτογραφίσει να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι λόγω προβλημάτων κινητικότητας.
Διαβάστε επίσης:
Ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης ξαναχτύπησε: Τα έβαλε με γυναίκα με σκουλαρίκια και τατουάζ
Έρευνα – σοκ για τις οδοντόκρεμες: Το 90% περιέχουν μόλυβδο και το 65% αρσενικό