Ουκρανία: Πιέσεις των ΗΠΑ για εκλογές μέχρι το τέλος του 2025 και εκεχειρία με τη Ρωσία

3 months ago

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν η Ουκρανία να διεξαγάγει εκλογές, ενδεχομένως μέχρι το τέλος του έτους, ειδικά εάν το Κίεβο συμφωνήσει σε εκεχειρία με τη Ρωσία τους επόμενους μήνες, δήλωσε στο Reuters ο Κιθ Κέλογκ, ο ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κιθ Κέλογκ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι ουκρανικές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, που ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία, «πρέπει να γίνουν».

Τα περισσότερα δημοκρατικά κράτη έχουν κάνει εκλογές εν καιρώ πολέμου. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να το κάνουν, είπε ο Κέλογκ. «Πιστεύω ότι είναι καλό για τη δημοκρατία. Αυτή είναι η ομορφιά μιας σταθερής δημοκρατίας, υπάρχουν περισσότερα από ένα άτομα που μπορεί να είναι υποψήφιοι.»

Ο Τραμπ και ο Κέλογκ είπαν και οι δύο ότι επεξεργάζονται ένα σχέδιο για να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης για να τερματιστεί ο ολοκληρωτικός πόλεμος που ξέσπασε με την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Έχουν δώσει, ωστόσο, λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατηγική τους για τον τερματισμό της πιο θανατηφόρας σύγκρουσης στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το σχέδιο Τραμπ εξετάζεται και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις πολιτικής, αλλά ο Κέλογκ και άλλοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συζήτησαν τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να πιέσουν την Ουκρανία να συμφωνήσει σε εκλογές ως μέρος μιας αρχικής εκεχειρίας με τη Ρωσία, αναφέρει το Reuters.

Οι αξιωματούχοι του Τραμπ συζητούν επίσης εάν θα πιέσουν για μια αρχική κατάπαυση του πυρός προτού προσπαθήσουν να μεσολαβήσουν για μια πιο μόνιμη συμφωνία, δήλωσαν πηγές στο Reuters. Εάν πραγματοποιούνταν προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, ο νικητής θα ήταν υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση μιας πιο μακροπρόθεσμης συμφωνίας με τη Μόσχα, υποστηρίζουν.

Δεν είναι σαφές πώς θα εκλάβει μια τέτοια πρόταση το Κίεβο. Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να διεξαγάγει εκλογές φέτος εάν οι μάχες τελειώσουν και υπάρχουν ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για να αποτρέψουν τη Ρωσία από την επανέναρξη των εχθροπραξιών.

Ανώτερος σύμβουλος του Κιέβου και πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ακόμη ζητήσει επίσημα από την Ουκρανία να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές μέχρι το τέλος του έτους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο