Όσο άσχετος και να είσαι με τη μαγειρική, σίγουρα έχεις φτιάξει κάποια στιγμή μακαρόνια για να φας κάτι εύκολο, οικονομικό και γρήγορο. Μπορεί το βράσιμο των ζυμαρικών να φαίνεται εύκολη υπόθεση, όμως όλοι μας υποπίπτουμε σε ένα ολέθριο σφάλμα. Ποιο είναι το λάθος;
Τα μακαρόνια, ενώ είναι ένα σχετικά εύκολο φαγητό, κρύβουν πολλές παγίδες και έχουν πολλά μυστικά για να γίνουν ακαταμάχητα! Αλλά μιας και μιλάμε για μακαρόνια, δείτε εδώ το κόλπο για να… μηδενίσετε τις θερμίδες τους.
Βράσιμο μακαρονιών: Τα λάθη που κάνουμε όλοι με τα μακαρόνια
Πολλά είναι, πάντως, τα λάθη που κάνουμε στο μαγείρεμα των ζυμαρικών μας, είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια, ή και στο τέλος του βρασίματός τους. Το μεγαλύτερο, μάλιστα, συμβαίνει στο τέλος, όταν θέλουμε να τα σουρώσουμε, με τη μαγειρική σόδα επίσης να είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Τα μυστικά για το σωστό βράσιμο μακαρονιών
Πολλοί θεωρούν, ότι πρέπει να ξεπλύνουμε τα μακαρόνια, ώστε να μην καίνε. Δεν πρέπει, όμως, να το κάνουμε. Αν τα ξεπλύνουμε πρώτον χάνουμε τη μισή νοστιμιά τους και δεύτερον χάνουμε την πιθανότητα να κολλήσει η σάλτσα πάνω στο μακαρόνι αφού με το ξέπλυμα χάνεται το άμυλο τους.
Επίσης, χάνουμε τη θερμοκρασία που έχουν αναπτύξει στο βράσιμο και μετά πρέπει να τα ξαναζεστάνουμε. Είναι εντελώς περιττό.
Μόνη εξαίρεση αποτελεί η μακαρονοσαλάτα, όπου εκεί είναι απαραίτητο να τα ξεπλύνετε και μετά να τα λαδώσετε ελαφρώς προκειμένου να μην κολλήσουν και να μη ρουφήξουν τη σως.
Το κόλπο για πεντανόστιμα μακαρόνια: Το «κλειδί» για την πιο γευστική σάλτσα που δοκιμάσατε ποτέ!
Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί, αφού είναι πεντανόστιμα; Ψάξτε στο διαδίκτυο, λοιπόν, και να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε αμέτρητες συνταγές. Ποιο είναι, όμως, το κλειδί για να φτιάξετε την πιο γευστική σάλτσα ζυμαρικών;
Αν και φαινομενικά πρόκειται για μια πολύ απλή και εύκολη διαδικασία, η παραγωγή της σπιτικής σάλτσας ζυμαρικών κρύβει παγίδες τις οποίες το tastingtable.com εντόπισε, συμβουλεύοντας στους αναγνώστες του πώς να τις αποφύγει. Με την ευκαιρία, δείτε για ποιο λόγο δεν πρέπει να ρίχνετε τυρί στα μακαρόνια.
Από την άποψη του γευστικού προφίλ, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν φτιάχνετε μια παραδοσιακή σάλτσα ντομάτας. Αυτά δεν είναι άλλα από την οξύτητα των ντοματών, το αλμυρό προφίλ της πρωτεΐνης και την υφή της σάλτσας, σημειώνει tastingtable.com.
Αντί να αγοράσετε, λοιπόν, από το εμπόριο ένα έτοιμο μείγμα «ιταλικών μπαχαρικών» (συνήθως ένα μείγμα από αποξηραμένο βασιλικό, ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι και μαντζουράνα), το άρθρο εξηγεί ότι ο συνδυασμός φρέσκου σκόρδου, σοταρισμένων κρεμμυδιών, φρέσκων πιπεριών, αποξηραμένης ρίγανης και αποξηραμένου βασιλικού δημιουργεί στην πραγματικότητα την πιο παραδοσιακή γεύση στη σάλτσα ζυμαρικών.
Αν επιλέξετε τη λύση του φρέσκου βασιλικού, θα πρέπει να τον συνδυάσετε και με φρέσκια ρίγανη. Απλά φροντίστε να προσθέσετε πολλά περισσότερα φρέσκα βότανα από ό,τι θα προσθέτατε αποξηραμένα, καθώς η διαδικασία αποξήρανσης είναι αυτή που δίνει τη μεγάλη γευστική δύναμη.
Το «κλειδί» για την πιο γευστική σάλτσα που δοκιμάσατε ποτέ!
Θα ήταν παράλειψη, ωστόσο, να μην αναφέρουμε μια συνταγή σάλτσας ζυμαρικών που αποτελεί βασικό συστατικό της αμερικανικής κουζίνας: Η συνταγή της Marcella Hazan για σάλτσα ντομάτας, όπως δημοσιεύτηκε στους New York Times -αλλά και στο αγαπημένο της βιβλίο μαγειρικής, Essentials of Classic Italian Cooking.
Η απλότητα της συνταγής της με ντομάτες, βούτυρο, κρεμμύδι και αλάτι αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό οξύτητας, λίπους, αλατιού και θερμότητας για τα σπαγγέτι σας.
Όποια επιλογή κι αν ακολουθήσετε, μόλις αποκτήσετε τις βασικές αρχές για τη σπιτική σάλτσα ντομάτας σας, φροντίστε να ελέγξετε μερικές άλλες συνταγές σάλτσας ντομάτας για να αποφασίσετε ποια είναι η αγαπημένη σας. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες! Κλασική, πικάντικη, αλμυρή, κρεμώδης, ακόμη και καπνιστή.