Κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης στον ΣΚΑΪ 100,3 με τον Νότη Παπαδόπουλο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποβάθμισε τις επικρίσεις της εφημερίδας Guardian, χαρακτηρίζοντάς την «ακροαριστερή» και συγκρίνοντάς την απαξιωτικά με την ελληνική εφημερίδα «Εφημερίδα των Συντακτών».
Η αναφορά του αυτή ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση για άρθρο της βρετανικής εφημερίδας σχετικά με την τρέχουσα πορεία της ελληνικής οικονομίας, το οποίο υπογράμμιζε την επιμονή κοινωνικών ανισοτήτων, παρά τη διακηρυγμένη ανάπτυξη.
Η Guardian στο σχετικό της ρεπορτάζ περιγράφει την πρόοδο στην ανάπλαση της Αθηναϊκής Ριβιέρας, εστιάζοντας στο έργο του Ελληνικού. Ενώ για την κυβέρνηση το έργο αποτελεί σύμβολο οικονομικής ανάκαμψης και επενδυτικής ελκυστικότητας, οι επικριτές το βλέπουν ως παράδειγμα ανάπτυξης που εξυπηρετεί τους λίγους, ισχυρούς και εύπορους, εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
«Γερανοί στροβιλίζονται επιτέλους πάνω από μια εδώ και καιρό έρημη έκταση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, μόλις 10 χλμ από την Ακρόπολη, η οποία υπήρξε σύμβολο της ανόδου, της πτώσης και της ανάκαμψης της Ελλάδας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ωστόσο, μένει να δούμε αν η πρόσφατη οικονομική άνοιξη της χώρας θα αποδειχθεί πιο ανθεκτική από τις προηγούμενες κορυφώσεις, στον ιστορικό κύκλο άνθησης και ύφεσης».
Η ανάλυση σκιαγραφεί τη μεταμόρφωση του πρώην αεροδρομίου σε έναν υπερσύγχρονο οικιστικό και εμπορικό κόμβο, αλλά θέτει και το ερώτημα κατά πόσο αυτή η πρόοδος αντανακλάται στην καθημερινότητα των πολιτών. Επικρίνεται η πώληση δημοσίων υποδομών σε μεγαλοεπενδυτές κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως και η κοινωνική ανισότητα που παραμένει έντονη.
«Για τους επικριτές του, το Ελληνικό είναι απλώς ένα ακόμη έργο πολυτελών ακινήτων που κατασκευάστηκε από ολιγάρχες για τους υπερπλούσιους και τους ξένους, σε δημόσια γη που αγοράστηκε για πενταροδεκάρες, ενώ οι απλοί Έλληνες πολίτες συνεχίζουν να βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται και τις δημόσιες υπηρεσίες να μειώνονται».
Παρότι η κυβέρνηση προβάλλει στοιχεία που αποδεικνύουν τη μακροοικονομική ανάκαμψη και τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ο Guardian επισημαίνει ότι αυτή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τομείς όπως ο τουρισμός και τα ακίνητα και όχι στη βιομηχανία ή την καινοτομία.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για δομικά προβλήματα που παραμένουν. Περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, υψηλό κόστος ζωής, χαμηλοί μισθοί, καθώς και επιμονή ολιγοπωλιακών πρακτικών και διαφθοράς.
«Έτσι, με μια πιο προσεκτική ματιά, η νέα Ελλάδα μοιάζει παράξενα με την παλιά Ελλάδα, με ισχυρότερα δημόσια οικονομικά αλλά επίμονες κοινωνικές και οικονομικές ανισορροπίες. Μπορεί κάλλιστα να επιστρέψουν για να στοιχειώσουν μια χώρα όπου η αλαζονεία δεν είναι ποτέ μακριά».
Το κείμενο υπογράφει ο Πολ Τέιλορ, ανώτερος ερευνητής στο European Policy Centre, ο οποίος προσδίδει στην ανάλυση έναν συνδυασμό οικονομικής και πολιτικής προσέγγισης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως πίσω από τους δείκτες, η καθημερινότητα των πολιτών παραμένει δυσανάλογα επιβαρυμένη.
Διαβάστε επίσης:
Η απάντηση Καινούργιου στην Κλαυδία: «Δεν μπορείς να κλείνεις τα μάτια σε ό,τι γίνεται στη Γάζα»
Δημητρακόπουλος: «Θα ληφθούν δικαστικά μέτρα για την Πετρογιάννη» – Η απάντηση της δημοσιογράφου