Νέος Πάπας ο Ρόμπερτ Πρεβόστ – Θα ονομαστεί Λέων ΙΔ

3 hours ago

Με την εμφάνιση λευκού καπνού στις 19:07 ώρα Ελλάδας από την Καπέλα Σιστίνα, το Βατικανό επιβεβαίωσε επίσημα την εκλογή του νέου Πάπα, διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου, από το σώμα των καρδιναλίων.

Ο εκλεκτός είναι ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρεβόστ, όπως ανακοίνωσε από τον εξώστη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου ο Καρδινάλιος Μαμπέρτι.

Ο Πρεβόστ επέλεξε το όνομα «Λέων ΙΔ», καθιστάμενος ο πρώτος Πάπας με βορειοαμερικανική καταγωγή και ο 267ος στη σειρά των προκαθημένων της Καθολικής Εκκλησίας.

Η εκλογή του πραγματοποιήθηκε έπειτα από δύο ημέρες συνεδριάσεων, κάτι που έχει συμβεί μόλις πέντε φορές από το 1900.

Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Πρεβόστ, ο νέος Πάπας

Ο Καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ, άλλοτε επικεφαλής του σημαντικού Δικαστηρίου για τους Επισκόπους, έχει γεννηθεί στο Σικάγο και θεωρείται ιδεολογικά κοντά στον Πάπα Φραγκίσκο. Πριν αναλάβει ανώτερα εκκλησιαστικά αξιώματα, υπηρέτησε ως ιεραπόστολος στο Περού και διετέλεσε ηγούμενος των Αυγουστινιανών για δύο θητείες.

Γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1955 και εισήλθε στο Τάγμα του Αγίου Αυγουστίνου το 1977, δίνοντας τους τελικούς μοναχικούς όρκους το 1981. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Βιλανόβα και Θεολογία στο Catholic Theological Union του Σικάγο, ενώ έλαβε διδακτορικό στο Κανονικό Δίκαιο στη Ρώμη. Η διδακτορική του διατριβή ασχολήθηκε με τη θέση του τοπικού ηγουμένου στον Αυγουστινιανό μοναχισμό.

Μετά τη χειροτονία του το 1982, μετέβη στο Περού το 1985, όπου ανέλαβε διάφορα καθήκοντα, από καγκελάριος της Εκκλησιαστικής Περιφέρειας Τσουλουκάνας έως διευθυντής σπουδών και καθηγητής Κανονικού Δικαίου. Επέστρεψε στο Σικάγο το 1999, όπου εξελέγη επαρχιακός ηγούμενος και εν συνεχεία γενικός ηγούμενος του τάγματος έως το 2013.

Το 2014 επέστρεψε στο Περού ως αποστολικός διαχειριστής της Επισκοπής Τσικλάγιο και το 2015 χειροτονήθηκε επίσκοπος. Στην πορεία του συμμετείχε ενεργά στην Καθολική Σύνοδο Επισκόπων του Περού, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των πολιτικών κρίσεων της χώρας.

Το 2023 διορίστηκε Προϊστάμενος του Δικαστηρίου για τους Επισκόπους, υπεύθυνος για τον ορισμό των επισκόπων, και αργότερα ανακηρύχθηκε καρδινάλιος.

Παρά τη διακριτική του παρουσία στα μέσα, εκτιμάται για την προσεκτική και συνθετική του σκέψη. Υποστηρίζει τη γραμμή Φραγκίσκου σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνικής δικαιοσύνης και ποιμαντικής ευελιξίας.

Υπήρξε υπέρμαχος της δυνατότητας Θείας Κοινωνίας σε διαζευγμένους καθολικούς, ενώ τηρεί επιφυλακτική αλλά θετική στάση ως προς τις εξελίξεις γύρω από την LGBTQ κοινότητα.

Ωστόσο, έχει βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων για τη διαχείριση καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης τόσο στο Σικάγο όσο και στο Περού. Στη μία υπόθεση, κατηγορήθηκε για πλημμελή εποπτεία σε μοναχό που δεν ανήκε στο τάγμα του. Στην άλλη, για καθυστέρηση στην αντίδραση σε καταγγελίες που αφορούσαν ιερείς της Επισκοπής Τσικλάγιο.

Οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν πως ενήργησε εντός των ορίων του Κανονικού Δικαίου, αποδεικνύοντας τη συμμόρφωσή του και δείχνοντας ευαισθησία προς τα θύματα. Παρά ταύτα, νέες αποκαλύψεις τον Μάιο του 2025 για οικονομικούς διακανονισμούς με τα φερόμενα θύματα προκάλεσαν αναστάτωση.

Ο Πρεβόστ, παρότι σχετικά πρόσφατος καρδινάλιος, προωθήθηκε ως υποψήφιος συναίνεσης κατά το κονκλάβιο. Η διεθνής του εμπειρία, σε συνδυασμό με τη λιγότερο επιθετική αμερικανική παρουσία του, τον καθιστούσε ελκυστική λύση.

Πόσες φορές είχαμε νέο Πάπα έπειτα από κονκλάβιο δύο ημερών

Η εκλογή Πρεβόστ αποτελεί την πέμπτη φορά από το 1900 που εκλέγεται Πάπας μέσα σε δύο ημέρες συνεδριάσεων. Προηγήθηκαν οι Πίος ΙΒ΄ (1939), Ιωάννης Παύλος Α΄ (1978), Βενέδικτος ΙΣΤ΄ (2005) και Φραγκίσκος (2013).

Η πλέον ταχεία διαδικασία ήταν εκείνη του 1939, με τον Πίος ΙΒ΄ να εκλέγεται έπειτα από τρεις ψηφοφορίες σε δύο ημέρες. Οι υπόλοιποι Πάπες εκλέχθηκαν σε τέσσερις ή πέντε ψηφοφορίες.

Τι συμβολίζει το όνομα του Πάπα

Το όνομα που επιλέγει ένας Πάπας αντικατοπτρίζει την πνευματική και διοικητική του κατεύθυνση. Το όνομα «Ιωάννης» έχει επανειλημμένα προταθεί, ενώ η επιλογή του μπορεί να θυμίζει τον Ιωάννη XXIII, τον «καλό Πάπα» που ξεκίνησε τη Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού και ενσάρκωσε μια πιο προσιτή και κοινωνική εικόνα του παπικού θεσμού.

Το όνομα «Παύλος» τιμά τον Παύλο ΣΤ΄, που εδραίωσε τις μεταρρυθμίσεις του προκατόχου του με σύνεση και δογματική σαφήνεια.

Το «Ιωάννης Παύλος» είναι σύμβολο ενότητας δύο Πάπων, ενώ ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ συμπύκνωσε την κληρονομιά και των τριών αμέσως προηγούμενων.

Ένα σύνθετο όνομα όπως «Ιωάννης Φραγκίσκος» θα συμβόλιζε τη γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του οράματος του Πάπα Φραγκίσκου.

Η επιλογή του ονόματος «Λέων ΙΔ» από τον Πρεβόστ, επομένως, μπορεί να αποτελεί δήλωση δύναμης και συνέχειας – ανακαλώντας ιστορικούς Πάπες με το ίδιο όνομα που είχαν ισχυρή παρουσία στην Εκκλησία και τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Έντονες αντιδράσεις με εκπομπή της ΕΡΤ: «Χουντικής έμπνευσης προπαγάνδα, λυπάμαι τους δημοσιογράφους»

Αυτή είναι η ηλεκτρική συσκευή που «καίει» όσο 65 ψυγεία: Σχεδόν 5.000 watt την ώρα

Ιγνατίου: H Αρχιεπισκοπή Αμερικής του ζητά αποζημίωση 4.000 για φωτογραφίες – Τι απαντά ο δημοσιογράφος

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο