Νέο σεισμικό μπαράζ σε Σαντορίνη και Αμοργό: Έξι σεισμοί 4+ Ρίχτερ μέσα σε μία ώρα

3 months ago

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία σε Σαντορίνη και Αμοργό, καθώς μετά τον χθεσινό σεισμό των 5,2 Ρίχτερ και την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη διάρκεια της νύχτας, η γη συνεχίζει να τρέμει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, μέσα σε μία ώρα σημειώθηκαν έξι σεισμοί έντασης από 4 Ρίχτερ και πάνω, με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού. Ειδικότερα:

  • Στις 7:50 το πρωί σεισμός 4 Ρίχτερ.
  • Στις 7:58 σεισμός 4,9 Ρίχτερ.
  • Στις 8:00 σεισμός 4,5 Ρίχτερ.
  • Στις 8:39 σεισμός 4,5 Ρίχτερ.
  • Στις 8:48 σεισμός 4 Ρίχτερ.
  • Στις 8:50 σεισμός 4 Ρίχτερ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, ακόμη τουλάχιστον πέντε σεισμοί καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι σεισμικές δονήσεις, μεγέθους οι τρεις 4 Ρίχτερ, η μια 4,1 Ρίχτερ και η ισχυρότερη 5 Ρίχτερ, καταγράφτηκαν με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:47, στις 02:02, στις 00:51, στις 00:44 και στις 00:37. Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ 16 και 18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, πάντα κατά τα δεδομένα του ινστιτούτου. Πλην αυτής που είχε μέγεθος 5 βαθμών στις 00:37, και θεωρείται «ισχυρή», όλες χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς».

Εξάλλου, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:14 το πρωί, σε απόσταση 233 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 15 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Εν τω μεταξύ, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσουν για τη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και οι δύο επιτροπές, η Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο