Κώστας Λακαφώσης: Έκανε live πείραμα με έλαια σιλικόνης (video)

4 weeks ago

Ένα πείραμα με καύση ελαίων σιλικόνης πραγματοποίησε σε ζωντανή μετάδοση ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων Τεμπών, Κώστας Λακαφώσης.

«Πολύ κόσμος ψάχνει πράγματα στο Internet και νομίζει ότι κάτι έγινε. Εδώ είναι ένας λύχνος Μπούνσεν, με τη θερμοκρασία στο κέντρο της φλόγας να είναι περίπου 1.200 βαθμοί Κελσίου. Φτάνει μέχρι και 1.500, αν το ρυθμίσουμε τέλεια. Το χέρι καίγεται στους 65-70 βαθμούς Κελσίου. Αν το δέρμα πάει πάνω από 70 βαθμούς, θα πάθω εγκαύματα. Εδώ έχω 1.500 βαθμούς Κελσίου. Γιατί δεν καίγομαι; Περνάει το χέρι μου μέσα από θερμοκρασία 1.200 βαθμών Κελσίου. Γιατί δεν έπαθα εγκαύματα; Έτσι λέει το Internet», ανέφερε αρχικά, μιλώντας στο One TV και στη συνέχεια έδωσε την απάντηση:

«Η απάντηση είναι ότι δεν αρκεί μία συγκεκριμένη θερμοκρασία σ’ ένα σημείο. Λέει κάποιος ότι το ηλεκτρικό τόξο έχει 10.000 βαθμούς. Έχει 10.000 βαθμούς για δύο δέκατα του δευτερολέπτου κι έσβησε. Χρειάζεται και χρόνο η μετάδοση θερμότητας. Γι’ αυτό κι έχει σημασία κάποιος να είναι μηχανικός και να καταλαβαίνει κι άλλα πράγματα, εκτός από τη θεωρία. Γι’ αυτό και ο χημικός καταλαβαίνει τις χημικές αντιδράσεις και ο μηχανικός τη θερμοδυναμική. Ο μηχανικός περνάει το χέρι του από τη φλόγα, αρκεί να μην πάει πιο αργά απ’ όσο πρέπει» είπε.

 Έκαψε έλαια σιλικόνης μπροστά στην κάμερα

Εξηγώντας πώς λειτουργούν τα έλαια σιλικόνης σε σχέση με τα εύφλεκτα υγρά, ο κ. Λακαφώσης σημείωσε: «Ας υποθέσουμε ότι έχουμε δύο σταγόνες από δύο διαφορετικά υγρά. Το ένα είναι πιο εύφλεκτο και αρκεί η σταγόνα να φτάσει στους 50 βαθμούς Κελσίου για να σκάσει, να πάρει φωτιά και να καεί. Το άλλο είναι πιο ανθεκτικό και αντέχει μέχρι τους 400 βαθμούς. Αν έρθουν και οι δύο σταγόνες και πλησιάσουν στη φωτιά, σε μισό δευτερόλεπτο το ένα θα ανάψει και θα καεί, ενώ το άλλο επίσης θα ανάψει και θα καεί, αλλά θα πρέπει να περάσουν 15 δευτερόλεπτα για να φτάσει στους 400 βαθμούς, να τους ξεπεράσει και να καεί».

Ο ρόλος των συνθηκών καύσης

Ο Κώστας Λακαφώσης συνέχισε εξηγώντας ότι η καύση εξαρτάται σε κρίσιμο βαθμό από τις περιβαλλοντικές συνθήκες: «Αν το έλαιο γίνει μικρές σταγόνες και υπάρχει και τόση θερμοκρασία στο χώρο. Πρέπει να έχεις συνθήκες φούρνου. Μην ξεχνάτε ότι το βράδυ σε 10 βαθμούς Κελσίου στην ύπαιθρο, δεν έχεις αυτές τις συνθήκες. Έχει μία σταγόνα που περνάει από τη φλόγα κι αν προλάβει να ανάψει, αυτή θα μεταδώσει στις υπόλοιπες. Αν δεν προλάβει να ανάψει, μόλις πέσει στο έδαφος, χάθηκε. Αν δεν ανάψει στον αέρα, δεν θα ανάψει ποτέ. Αυτός είναι ο μηχανισμός που λένε οι χημικοί ότι δεν γίνεται με έλαια σιλικόνης».

Διαβάστε επίσης:

Λούσι Μάρκοβιτς: Πέθανε σε ηλικία 27 ετών το μοντέλο της Armani και της Versace

Μελίνα Κανά: Συγκλονιστική η αφήγησή της για το έμφραγμα που υπέστη κατά τη διάρκεια εμφάνισής της – «Ένιωσα ότι πεθαίνω»

Καταγγελία Βαξεβάνη για τα Ellinika Hoaxes: «Τους βάφτισαν δημοσιογράφους – Σκοπός τους η συσκότιση και όχι η αλήθεια»

Το Κλαρίνο Σώζει Ζωές (και Stories)

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο