Κόκκινος συναγερμός για τους καρχαρίες και τα σαλάχια: Νέα στοιχεία για τις ελληνικές θάλασσες μετά από 15 χρόνια

3 months ago

Διανύοντας την «6η Μαζική εξαφάνιση ειδών στην ιστορία του πλανήτη» σε μια εποχή που το 60% των μεγαλύτερων θαλάσσιων οικοσυστημάτων του κόσμου έχουν υποβαθμιστεί ή αξιοποιούνται μη βιώσιμα, οι καρχαρίες και τα σαλάχια δε θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 68% των καρχαριών, το 48% των σαλαχιών και η χίμαιρα κινδυνεύουν με εξαφάνιση αντιμετωπίζοντας κυρίως τον κίνδυνο της παρεμπίπτουσας
αλίευσής τους, αλλά και της υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος που προκύπτει από τo σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη λεκάνη της Μεσογείου συνολικά (παράκτια οικιστική ανάπτυξη, ρύπανση).

Η διαδικασία της αξιολόγησης οδήγησε στη συστηματική συγκέντρωση της διαθέσιμης επιστημονικής γνώσης για τα είδη αυτά και αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη φαρέτρα για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων με γνώμονα τη διατήρησή τους και την πρακτική εφαρμογή μέτρων και δράσεων που τη διασφαλίζουν.

Για τη διεκπεραίωσή της ευχαριστούμε θερμά τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., το Shark Specialist Group της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης της Φύσης, την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, την ομάδα της iSea, καθώς και όλους τους ειδικούς που συνέβαλαν στην αξιολόγηση των ειδών για τον Κόκκινο Κατάλογο.

Ειδήσεις σήμερα:

Βλάχος: Έριξε «άκυρο» σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν ντύθηκε ακριβά ή φθηνά – «Να είσαι πάντα καλά» (video)

Κοντιάδης: Η αποστομωτική απάντηση στον Τασούλα και στα όσα είχε δηλώσει ο νέος ΠτΔ για τον Μπελογιάννη

Χαμός στα social media για τον Κοσμά Μαρινάκη και το Greekonomics: «Αυτή είναι η Ελλάδα»

Κραυγή αγωνίας από τον Δήμαρχο Πετρούπολης: «Να αποτρέψουμε νέα προσπάθεια αρπαγής σπιτιού συμπολίτη μας»

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο