Ανοιχτά παραμένουν όλα τα σενάρια για τα αίτια της χθεσινής πτώσης αεροσκάφους στο Καζακστάν, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 38 ανθρώπους.
Μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν είναι σαφές αν πρόκειται για κάποια μηχανική βλάβη ή για κάποιο πρόβλημα λόγω κακοκαιρίας, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να καταρρίφθηκε.
“Οι πληροφορίες είναι λίγες αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν πολύ λιγότερα πράγματα που ξέρουμε και πολύ περισσότερα που δεν ξέρουμε”, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης, συνεχίζοντας: “Φτάνει στο Γκρόζνι και αναφέρεται ότι δεν μπορεί να προσγειωθεί λόγω καιρού. Του δίνεται εναλλακτικό αεροδρόμιο νοτιότερα, στο Νταγκεστάν. Δεν ξέρουμε γιατί δεν προσγειώθηκε εκεί, πιθανότατα για τον ίδιο λόγο, γιατί στην περιοχή επικρατούσαν αυτές οι συνθήκες”.
Αυτό που ξέρουμε, πρόσθεσε, είναι ότι το αεροσκάφος αντιμετώπισε πρόβλημα 75 λεπτά πριν από την προσγείωση. “Αν δεν μπορούσε να προσγειωθεί στο Νταγκεστάν μετά το Γκρόζνι, το λογικό θα ήταν να προσπαθήσει να προσγειωθεί κάπου αλλού, ίσως δυτικότερα στην Τιφλίδα, ή να γυρίσει πίσω. Όμως στράφηκε ανατολικά και πέρασε πάνω από την Κασπία, όπου ξαφνικά εμφανίζεται με πρόβλημα να κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο πιλότος και στη συνέχεια για 75 λεπτά ακολουθεί μια πτήση που είναι εντελώς περίεργη, δηλαδή χάνει και κερδίζει ύψος, ανάμεσα στα 3.000 πόδια και σχεδόν στην επιφάνεια της θάλασσας, και η ταχύτητά του φτάνει μέχρι και σχεδόν μηδέν. Αυτό σημαίνει ότι το αεροπλάνο είχε πρόβλημα πολύ νωρίτερα”, σημείωσε.
Ο κ. Καραϊωσηφίδης στάθηκε σε ένα σημαντικό στοιχείο που προκαλεί ερωτηματικά: “Ενώ βλέπουμε ότι το αεροπλάνο συνετρίβη και έχουμε τους επιζώντες στο πίσω μέρος, όταν βλέπουμε σκηνές από το πίσω μέρος του αεροπλάνου διακρίνονται περίεργες διακρίσεις στην άτρακτο. Υπάρχει μια αναφορά ότι πέρασε μέσα από σμήνος πουλιών, και μια άλλη αναφορά που μιλά για έκρηξη στο εσωτερικό του αεροπλάνου. Τα ίχνη που βλέπουμε σε ένα βίντεο που εμφανίστηκε δεν είναι ίχνη ούτε από το ένα, ούτε από το άλλο. Έχουμε δει αντίστοιχες τρύπες στο αποτέλεσμα της εκτόνωσης μιας κεφαλής πυραύλου πολύ κοντά σε ένα αεροπλάνο, δηλαδή υπάρχει και το ενδεχόμενο πολεμικής παρέμβασης σε κάποιο σημείο της πτήσης“.
Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι το εξής: “Υπάρχουν αναφορές ότι στη ευρύτερη περιοχή της Τσετσενίας υπήρχε μια κατάσταση με παρεμβολές του GPS και με spoofing, επέμβαση στα σήματα GPS ώστε να εμφανίζεται λανθασμένη η θέση του αεροπλάνου. Αυτό συνήθως είναι τρόπος αντιμετώπισης drones“.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε: “Δεν το υιοθετώ σε καμία περίπτωση και κανείς δεν μπορεί να υιοθετήσει εξ αποστάσεως και να κάνει διερεύνηση, αλλά στα ενδεχόμενα που είναι ανοιχτά, που είναι η μηχανική βλάβη, η αστοχία υλικού, κάτι απρόβλεπτο όπως να περάσει από ένα σμήνος πουλιών και να χάσει ισχύ ο κινητήρας, έρχεται να προστεθεί σίγουρα και η περίπτωση αυτή”.