Καμπανάκι από Frontex: Εξετάζει κυρώσεις κατά της Ελλάδας για τα pushbacks – «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα»

4 days ago

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, Frontex, εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για τη συστηματική πρακτική των παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών από την Ελλάδα και ζητά την επιβολή κυρώσεων στη χώρα.

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα εμπλέκεται σε 13 ανοικτές υποθέσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της Frontex στο Politico και τη Welt, ο οργανισμός εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει πειθαρχική διαδικασία κατά της Ελλάδας, λόγω των επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων.

Ο υπεύθυνος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του οργανισμού, Γιόνας Γκρίμχεντεν, δήλωσε πως η κατάσταση αφήνει δύο επιλογές: είτε την αναστολή της αποστολής της Frontex στην Ελλάδα είτε την προσφυγή στην Επιτροπή για έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει.

«Αν η Frontex έφευγε από την Ελλάδα, δεν θα υπήρχε πλέον κανένας τρόπος να μάθουμε πώς οι αρχές αντιμετωπίζουν τους μετανάστες που φθάνουν. Ο οργανισμός διασφαλίζει την παρακολούθηση και τη διαφάνεια», επεσήμανε ο Γκρίμχεντεν.

Ο ίδιος πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδέσει την παροχή χρηματοδοτήσεων προς την Ελλάδα με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας:

«Πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους τιμωρία. Η ίδια η Επιτροπή είναι σε θέση να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον ενός κράτους μέλους» και τόνισε ότι «η Frontex δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνη της».

Το Politico αναφέρει ότι ο οργανισμός έχει απειλήσει με περικοπή της οικονομικής στήριξης προς τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής, αν δεν εφαρμοστούν οι προτάσεις του για βελτίωση της μεταναστευτικής πολιτικής. Η Επιτροπή, πάντως, δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα για σχολιασμό.

politico 0

Η Ελλάδα συγκεντρώνει σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών 56 ανοικτών υποθέσεων της Frontex το 2024. «Η Ελλάδα παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημά μας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Γκρίμχεντεν, ο οποίος υπηρετεί στη θέση αυτή από το 2021.

Το 2023 είχε εισηγηθεί και την προσωρινή διακοπή της αποστολής της Frontex στην Ελλάδα, κάτι που προβλέπεται από το άρθρο 46, όμως αυτή η ενέργεια θα είχε ως συνέπεια την αποχώρηση σημαντικών επιχειρησιακών μέσων από μια περιοχή υψηλής μεταναστευτικής ροής.

Σε πρόσφατο συμβάν στις 3 Απριλίου, επτά άνθρωποι, μεταξύ αυτών δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους κοντά στη Λέσβο μετά από επέμβαση της ακτοφυλακής, σύμφωνα με καταγγελία που ερευνάται από τη Frontex.

Ο οργανισμός έχει ξεκινήσει τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, μεταξύ άλλων και μαρτυριών από διασωθέντες, ενώ επικοινωνεί και με τις ελληνικές αρχές.

Εκπρόσωπος της ελληνικής ακτοφυλακής ανέφερε πως η βάρκα ανετράπη λόγω υπερφόρτωσης, σύμφωνα με μαρτυρία ενός εκ των 23 διασωθέντων.

Πολλές από τις υπό διερεύνηση υποθέσεις σχετίζονται με παράνομες απομακρύνσεις ανθρώπων στα σύνορα, πρακτική που παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και το διεθνές δίκαιο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ήδη καταδικάσει την Ελλάδα για συστηματικές επαναπροωθήσεις και παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.

Το Politico σημειώνει πως και η ίδια η Frontex έχει δεχτεί επικρίσεις για εμπλοκή σε αντίστοιχες τακτικές το 2022, γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση του τότε επικεφαλής του οργανισμού.

Αναφορά γίνεται και στο τραγικό ναυάγιο στην Πύλο τον Ιούνιο του 2023, όπου εκατοντάδες μετανάστες έχασαν τη ζωή τους. Ανεξάρτητη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη ζήτησε πειθαρχικές διώξεις κατά οκτώ ακτοφυλάκων.

«Το ανθρωπιστικό έργο της ελληνικής ακτοφυλακής είναι αδιαμφισβήτητο και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αναγνωρίζεται ευρέως με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο εκπρόσωπός της Νικόλαος Αλεξίου στο Politico.

Τόνισε επίσης ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τις επιβαλλόμενες πρακτικές διερευνάται ενδοϋπηρεσιακά και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.

Κατά την πρόσφατη ενημέρωση των ΜΜΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε πως «η Frontex δεν είχε διατυπώσει καμία απειλή επισήμως» και προσέθεσε:

«Η χώρα μας είναι αυτή που προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης στη συντριπτική πλειονότητα των αφίξεων. Σε κάθε περίπτωση, η Frontex διερευνά όλες τις καταγγελίες, ακόμη και αυτές που προέρχονται από ανεπιβεβαίωτες πηγές».

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά τα αιτήματα του Politico, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Διαβάστε επίσης:

Αντιδράσεις για τη λεζάντα στην εκπομπή Πορτοσάλτε – Αναστασοπούλου: «Το πλεόνασμα τρελάθηκε»

Καιρός: Αστάθεια με κεραυνούς, κρύο και χαλάζι – Η δύσκολη μέρα για την Αττική

Tο ΕΣΡ ποινικοποιεί και τη μουσική: Άρχισε να μοιράζει πρόστιμα για τραγούδια τράπερ στο Youtube

Ναύπακτος: Γνωστή φαρμακοποιός και TikToker η 27χρονη που σκοτώθηκε την Μ. Πέμπτη – Το τελευταίο της βίντεο

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο