Καίτη Φίνου: Επιδεινώθηκε το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και κινδυνεύει με τύφλωση

1 month ago

Ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, η γνωστή ηθοποιός Καίτη Φίνου, καθώς η πάθηση που είχε στα μάτια επιδεινώθηκε και κινδυνεύει ακόμα και με τύφλωση.

Πιο συγκεκριμένα η ίδια πάσχει από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και παρά τα όσα συμβαίνουν συνεχίζει να παραμένει θετική και αισιόδοξη.

Μάλιστα, σε πρόσφατη ανάρτησή της στο Instagram, μοιράστηκε με το κοινό την επιδείνωση της κατάστασής της.

Η ίδια εξήγησε ότι αυτό που έχει σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια της όρασης.

Παρόλο που είχε ήδη ενημερωθεί για τη διάγνωση, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, γεγονός που την ανησυχεί έντονα.

Πιο συγκεκριμένα η Καίτη Φίνου έγραψε: «Τελικά η ωχρα κηλίδα επιδεινώνεται… Σήμερα ξύπνησα και όλα ήταν περισσότερο θαμπά από τότε που την “φορτώθηκα”

Φυσικά και θα το πάθαινα όταν οι γιατροί ξεκινούν με άδειες…πάντα το ίδιο συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο….

Δύσκολο να μην βλέπεις…δεν έχω φτάσει σ’αυτο το σημείο αλλά μπορώ να καταλάβω τις ανάγκες που θα έχω μετά από καποιο χρονικό διάστημα….προχωράμε με ότι μας δίνει ο Θεός (μόνο Αυτός γνωρίζει τον λογο)…και λέμε δόξα τω Θεώ, υπάρχουν και χειρότερα..»

Τι είναι η Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια σοβαρή πάθηση των ματιών που επηρεάζει την κεντρική όραση, δηλαδή την ικανότητά μας να βλέπουμε καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά μας. Η ωχρά κηλίδα είναι μια μικρή περιοχή στον αμφιβληστροειδή, στο πίσω μέρος του ματιού, η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στην οπτική αντίληψη και είναι υπεύθυνη για την αναγνώριση λεπτομερειών, προσώπων, και κειμένων.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια προοδευτική πάθηση, που σημαίνει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Επηρεάζει κυρίως τα άτομα άνω των 50 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερους ανθρώπους, αν και σπανιότερα. Η νόσος αυτή είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες απώλειας κεντρικής όρασης σε ηλικιωμένα άτομα.

Τύποι Εκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εκφύλισης της ωχράς κηλίδας:

  1. Η Υποκλινική ή Ξηρή Εκφύλιση (Dry AMD)
    Η ξηρή μορφή είναι η πιο κοινή και εξελίσσεται αργά. Στην περίπτωση αυτή, οι φωτοευαίσθητοι κώνοι και ράβδοι του αμφιβληστροειδούς αποσυντίθεται σταδιακά, με αποτέλεσμα την αργή και σταδιακή απώλεια της όρασης. Συνήθως, η απώλεια όρασης είναι μικρή στην αρχή και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου.

  2. Η Υγρή Εκφύλιση (Wet AMD)
    Η υγρή μορφή είναι λιγότερο συχνή, αλλά προκαλεί πιο απότομη και σοβαρή επιδείνωση της όρασης. Εδώ, νέες και αδύναμες αγγειακές δομές αναπτύσσονται στον αμφιβληστροειδή, οι οποίες διαρρέουν υγρό και αίμα. Αυτές οι ανωμαλίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές και βλάβες στην ωχρά κηλίδα, με αποτέλεσμα τη γρήγορη απώλεια όρασης.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη μορφή της νόσου, αλλά τα πιο κοινά περιλαμβάνουν:

  • Θολή κεντρική όραση: Οι ασθενείς μπορεί να παρατηρούν ότι η όρασή τους θολώνει, ειδικά σε κοντινές αποστάσεις.

  • Διαστρέβλωση των εικόνων: Τα αντικείμενα μπορεί να φαίνονται παραμορφωμένα, ιδιαίτερα στις γωνίες τους.

  • Μαυρίλα στο κέντρο του οπτικού πεδίου: Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι βλέπουν έναν σκοτεινό κύκλο ή «μαύρη κηλίδα» στο κέντρο της όρασης τους.

  • Αδυναμία αναγνώρισης προσώπων ή κειμένων: Τα άτομα με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δυσκολεύονται να διαβάσουν ή να αναγνωρίσουν πρόσωπα από κοντινές αποστάσεις.

Αίτια και Παράγοντες Κινδύνου

Η ακριβής αιτία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της, όπως:

  • Ηλικία: Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους, κυρίως μετά την ηλικία των 50 ετών.

  • Κληρονομικότητα: Η οικογενειακή ιστορία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

  • Κάπνισμα: Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η υπέρταση είναι επίσης παράγοντας κινδύνου για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

  • Διατροφή: Η διατροφή φτωχή σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες C και E, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της νόσου.

Διάγνωση

Η διάγνωση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας γίνεται κυρίως μέσω οφθαλμολογικών εξετάσεων, όπως:

  • Δοκιμή Amsler: Ο ασθενής κοιτάζει ένα πλέγμα και αναφέρει εάν παρατηρεί παραμορφώσεις ή τρύπες στην εικόνα.

  • Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT): Αυτή η τεχνική απεικόνισης επιτρέπει στον οφθαλμίατρο να δει την κατάσταση της ωχράς κηλίδας και να εντοπίσει τυχόν ανωμαλίες.

  • Φλουοροαγγειογραφία: Μια εξέταση που χρησιμοποιεί βαφή για να παρακολουθήσει την κυκλοφορία του αίματος στον αμφιβληστροειδή και να εντοπίσει διαρροές από τα αγγεία.

Θεραπεία και Διαχείριση

Παρά το γεγονός ότι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δεν έχει πλήρη ιάση, υπάρχουν τρόποι να ελεγχθεί ή να καθυστερηθεί η πρόοδος της νόσου:

  • Φαρμακευτική αγωγή: Για τη υγρή μορφή, υπάρχουν ενέσιμα φάρμακα που εμποδίζουν την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή.

  • Λέιζερ και φωτοδυναμική θεραπεία: Αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνται για να καταστρέψουν τα αδύναμα αγγεία στην υγρή μορφή της νόσου.

  • Διατροφή και συμπληρώματα: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της όρασης.

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζει ο καιρός: Η τελική πρόγνωση για το Πάσχα – Πώς θα ψήσουμε οβελία

Κυρανάκης: Προσπαθεί να φορτώσει στον Λακαφώση το κυβερνητικό μπάχαλο για τα Τέμπη

Σάμος: Αναβρασμός κατοίκων έξω από το Αστυνομικό Τμήμα – Τι έχει συμβεί

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο