Καιρός: Τι είναι η «μπάλα κρύου» που φέρνει χιόνια στην Ελλάδα – Ο χάρτης του ECMWF

3 months ago

Αλλάζει και πάλι το σκηνικό του καιρού από το Σαββατοκύριακο, καθώς έντονα φαινόμενα αναμένεται να πλήξουν πολλές περιοχές της χώρας.

Για μία «μπάλα κρύου» που θα φέρει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και νέες χιονοπτώσεις κάνει λόγο ο Σάκης Αρναούτογλου. Συγκεκριμένα σήμερα Τρίτη, ο καιρός αναμένεται συννεφιασμένος, με βροχές στα δυτικά. Σταδιακά, τα φαινόμενα θα κινηθούν στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία. Ενώ την Τετάρτη αναμένονται τοπικές μπόρες στα δυτικά. Πέμπτη και Παρασκευή ο καιρός θα σημειώσει βελτίωση.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Σ. Αρναούτογλου, το βράδυ του Σαββάτου (11/9) και την Κυριακή (12/9) αναμένεται ψυχρή εισβολή από τη βόρεια Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας αυτό το φαινόμενο ως μία «μπάλα κρύου αέρα» που θα φέρει χιόνια στα βορειανατολικά της χώρας. «Το πόσο νότια θα κατέβει η εν λόγω “μπάλα” μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες» τονίζει ο ίδιος.

Νέο κύμα κακοκαιρίας στην Ελλάδα βλέπει και το το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο ECMWF, που με τη σειρά του εκτιμά πως μετά από τις 18 Ιανουαρίου θα έχουμε χιονοπτώσεις ακόμα και στα πιο χαμηλά υψόμετρα.

Ο χάρτης του ECMWF: Με μωβ χρώμα η ψυχρή εισβολή

kairos

kairos 1

Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφηκαν στη Βόρεια Ελλάδα το πρωί της Τρίτης 07/01. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που κατέγραψαν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Στο Οχυρό Νευροκοπίου η ελάχιστη ήταν ίση με -2.5 °C και ακολούθησαν το Νευροκόπι και η Πτολεμαΐδα (-2.4 °C).

20250107 WEB daily min temp

Ο καιρός μέχρι το Σάββατο

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τρίτη 7 Ιανουαρίου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με λίγες τοπικές βροχές στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θράκη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Τις βραδινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο τα φαινόμενα θα ενταθούν και πιθανώς θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στην ανατολική Πελοπόννησο.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά και τα νότια νοτιοδυτικοί 5 πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με λίγες τοπικές βροχές.
  • Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στις Κυκλάδες πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με λίγες τοπικές βροχές.
  • Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

  • Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και βαθμιαία στις Σποράδες νότιοι νοτιοδυτικοί 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 5 πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 08-01-2025

  • Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα δυτικά, κυρίως στο Ιόνιο, θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στη Θράκη, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
  • Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα βόρεια και θα κυμανθεί σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια τους 14 με 16 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 17 με 18 και τοπικά στα νότια τους 19 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 09-01-2025

  • Λίγες νεφώσεις παροδικά κατά τόπους αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα δυτικά, το ανατολικό και το νότιο Αιγαίο.
  • Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-01-2025

  • Στα δυτικά, το ανατολικό και το νότιο Αιγαίο νεφώσεις με τοπικές βροχές, που στα βορειοδυτικά το απόγευμα και στο ανατολικό Αιγαίο τη νύχτα, θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα βορειοδυτικά ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια, όπου από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα σποραδικές καταιγίδες.
  • Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Το βράδυ στο Ιόνιο και βαθμιαία στα βορειοδυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας στα 6 με 7 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11-01-2025

  • Στα βορειοανατολικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές το πρωί, τα φαινόμενα βαθμιαία στα βόρεια και μετά το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα θα εξασθενήσουν και σταδιακά θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές το πρωί κυρίως στα ανατολικά και νότια και λίγα χίονια στα βόρεια ορεινά.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά και τα βόρεια βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη 7 τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση μετά το μεσημέρι, και στα νότια αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη πρόσκαιρα 7 μποφόρ βαθμιαία όμως θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση.

Ειδήσεις σήμερα:

«Υπάρχω»: Για ποιον τραγουδιστή το έγραψε αρχικά ο Νικολόπουλος – Αντιδρούσε ο Καζαντζίδης

Λάρισα: Πληροφορίες πως ο 39χρονος Βασίλης είναι ζωντανός – Θα γίνει έρευνα σε συγκεκριμένο σημείο

Θρίλερ στα Β. Προάστια: Βρεθήκαν νεκρές στο σπίτι τους η γνωστή εικαστικός Λίμπερτυ Πολύζου και η κόρη της

Δούσης: «Η Ελλάδα της κλεψιάς υπάρχει ακόμα, ο Καζαντζίδης δεν υπάρχει όμως να τους στείλει στο διάολο»

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο