Ισραήλ – Ιράν: Όγδοη μέρα εχθροπραξιών – «Άδειασαν» στρατιωτική βάση στο Κατάρ οι ΗΠΑ

9 hours ago

Για όγδοη μέρα συνεχίζονται σήμερα οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν, με την ένταση μεταξύ των δύο χωρών να παραμένει στα ύψη και τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών ως προς την εμπλοκή της στον πόλεμο να αποτελεί “γρίφο”.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ κήρυξαν συναγερμό κι ενεργοποίησαν τις σειρήνες της αεράμυνας σε διάφορους τομείς της χώρας νωρίς σήμερα το πρωί, έπειτα από νέα εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν, όμως λίγο αργότερα κατέβασαν το επίπεδο συναγερμού, ενημερώνοντας πως οι πολίτες μπορούν να βγουν από τα καταφύγια, καθώς η απειλή εξαιτίας πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν πέρασε.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως η αντιαεροπορική άμυνα απώθησε ιρανική επιδρομή με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Τρία drones αναχαιτίστηκαν εν πτήσει πάνω από τη Νεκρά Θάλασσα, διευκρίνισε μέσω Telegram. Ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας μετά τις 03:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε ορισμένους τομείς.

Έκρηξη στην κατοικία του νορβηγού πρέσβη στο Τελ Αβίβ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανακοίνωσε χθες το βράδυ πως σημειώθηκε έκρηξη στην κατοικία του νορβηγού πρέσβη στο προάστιο Χερτσλία του Τελ Αβίβ, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

«Είμαστε σε επαφή με την πρεσβεία απόψε. Κανένα μέλος του προσωπικού της πρεσβείας δεν τραυματίστηκε», υπογραμμίζεται στην ενημέρωση του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως η έκρηξη οφείλεται σε ρίψη χειροβομβίδας και προκάλεσε υλικές ζημιές.

Οι ΗΠΑ “αδειάζουν” στρατιωτική βάση στο Κατάρ

Εν τω μεταξύ, δεκάδες αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη αποσύρθηκαν από το ταρμάκ μιας από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, πιστοποιούν δορυφορικές εικόνες, προφανώς για να προστατευτούν από ενδεχόμενα ιρανικά πλήγματα, τη στιγμή που η Ουάσιγκτον ζυγίζει το εάν θα εμπλακεί στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.

Μεταξύ της 5ης και της 19ης Ιουνίου, η αμερικανική βάση αλ Ουντέιντ στο Κατάρ άδειασε σχεδόν εντελώς από διακριτά αεροσκάφη, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες της Planet Labs PBC στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σχεδόν σαράντα στρατιωτικά αεροσκάφη ήταν σταθμευμένα σε θέσεις κοντά στον διάδρομο αποπροσγειώσεων της βάσης την 5η Ιουνίου: μεγάλα μεταγωγικά, ικανά να μεταφέρουν υλικό, αεροσκάφη αναγνώρισης η ειδικών επιχειρήσεων τύπου Hercules C-130. Αλλά σε φωτογραφία που τραβήχτηκε χθες Πέμπτη 19η Ιουνίου, δεν διακρίνονταν παρά τρία μεταγωγικά.

Εξάλλου οι ΗΠΑ, «προληπτικά και υπό το φως των εχθροπραξιών στην περιφέρεια», συμβούλευσαν το «προσωπικό (τους) να επιδεικνύει ιδιαίτερη επαγρύπνηση» και «περιόρισαν προσωρινά» την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις στην Αλ Ουντέιντ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που φέρει χθεσινή ημερομηνία κι αναρτήθηκε στον ιστότοπο της πρεσβείας τους στο Κατάρ.

Οι κινήσεις αυτές καταγράφονται ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αποφασίσει –εντός δύο εβδομάδων, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο– για την πιθανή εμπλοκή της χώρας του στον πόλεμο στο πλευρό του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ιρανικά πλήγματα αντιποίνων εναντίον πολλών αμερικανικών βάσεων στην περιφέρεια.

Λόγω της «εγγύτητάς της στο Ιράν» –λιγότερα από 300 χιλιόμετρα–, η βάση αλ Ουντέιντ, τα αεροσκάφη, οι στρατιωτικοί και οι εγκαταστάσεις είναι σε «εξαιρετικά ευάλωτη» θέση, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαρκ Σουόρτς, αμερικανός στρατηγός ε.α. που υπηρέτησε στη Μέση Ανατολή, πλέον ειδικός στο ινστιτούτο μελετών Rand Corporation.

Ακόμη κι αν δεν υποστεί απευθείας πλήγμα, «θραύσματα βλημάτων θα μπορούσαν να σημάνουν πως δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσουν αποστολές», πρόσθεσε. Για αυτό τον λόγο «πρέπει να μειωθούν οι κίνδυνοι για τις αμερικανικές δυνάμεις», εξήγησε.

Τα αεροσκάφη που μετακινήθηκαν από τις αρχές Ιουνίου μπορεί να βρίσκονται πλέον προστατευμένα σε ενισχυμένα υπόστεγα ή σε άλλες βάσεις στην περιοχή. Ερωτηθείς σχετικά από το AFP, ο αμερικανικός στρατός δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο ως τώρα.

Οι μετακινήσεις αυτές εγγράφονται στο πλαίσιο αναδιάταξης στοιχείων των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιφέρεια μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν τη 13η Ιουνίου.

Ακόμη ένα αεροπλανοφόρο βρίσκεται εν πλω προς την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ στην περιφέρεια μετακινήθηκαν επίσης πολλά εναέρια μέσα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέλυσε δεδομένα του ADS-B (δημόσια διαθέσιμα κι ανοικτού κώδικα) φιλτράροντας τα για να ιχνεύσει πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού με καύσιμα –KC-46A Pegasus, KC-135 Stratotanker– τα οποία πέρασαν τουλάχιστον μια φορά από τον εναέριο χώρο της Ευρώπης μεταξύ της 15ης και της 18ης Ιουνίου. Μπορούν να μεταφέρουν ως ακόμη και 96 τόνους καυσίμου.

Τουλάχιστον 25 δείγματα των τύπων αυτών πέταξαν από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη την περίοδο αυτή και ήταν ακόμη στην Ευρώπη το βράδυ της 18ης Ιουνίου. Πιο συγκεκριμένα τέτοια δρομολόγια έκαναν 27, από τα οποία δύο επέστρεψαν.

“Παράθυρο” για διπλωματική λύση βλέπει η Βρετανία

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι έκρινε χθες Πέμπτη, έπειτα από συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο στον Λευκό Οίκο, πως πλέον «υπάρχει παράθυρο» για να εξευρεθεί «διπλωματική λύση» κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων με το Ιράν.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας με τον υπουργό Εξωτερικών Ρούμπιο και με τον (σ.σ. αμερικανό) ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ σήμερα (χθες Πέμπτη), συζητήσαμε για την ανάγκη το Ιράν να κλείσει συμφωνία για να αποφευχθεί η επιδείνωση της σύγκρουσης. Υπάρχει τώρα παράθυρο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες για να καταλήξουμε σε διπλωματική λύση», ανέφερε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λάμι, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου η οποία δημοσιοποιήθηκε από την πρεσβεία της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον.

«Είναι ώρα να βάλουμε τέλος στις δραματικές σκηνές στη Μέση Ανατολή και να αποφύγουμε περιφερειακή κλιμάκωση που δεν θα ωφελούσε κανέναν», συνέχισε ο βρετανός ΥΠΕΞ.

«Αύριο (σήμερα Παρασκευή) θα κατευθυνθώ στη Γενεύη για να συναντηθώ με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών (Αμπάς Αραγτσί) μαζί με τον γάλλο και τον γερμανό ομόλογό μου και την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε, αναφερόμενος αντίστοιχα στον Ζαν-Νοέλ Μπαρό, στον Γιόχαν Βάντεφουλ και στην Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κάγια Κάλας.

Διαβάστε επίσης:

Λάρισα: «Ελπίζω οι υπαίτιοι να πληρώσουν για τον χαμό του παιδιού μου», λέει ο πατέρας του 22χρονου φοιτητή (video)

«Βροχή» ακυρώσεων από Ισραηλινούς τουρίστες: Αναμένονταν πάνω από 800.000 το καλοκαίρι στην Ελλάδα

Σταμάτης Κραουνάκης: Αυτός είναι ο λόγος που δεν συμμετείχε στην συναυλία για την Παλαιστίνη

Γιώργος Σιώζος: 26 νεκροψίες μέσα σε 3 μέρες έκανε ο ιατροδικαστής που πέθανε αιφνιδίως

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο