Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα το πρωί τη συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Η κατάπαυση του πυρός δεν διευκρινίζει ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας, όπου η Χαμάς βρίσκεται στην εξουσία από το 2007.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, αντίπαλος του ισλαμιστικού κινήματος, είναι έτοιμη να «αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της» στη Γάζα, δήλωσε χθες Παρασκευή ο πρόεδρός της Μαχμούντ Αμπάς, στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.
Αν και έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, η Χαμάς δεν έχει εξουδετερωθεί, εκτιμούν οι ειδικοί, παρά τον στόχο που είχε θέσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η εκεχειρία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αύριο, Κυριακή 19/01 στις 08:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.
Κατά τις πρώτες ώρες της εφαρμογής της αναμένεται να απελευθερωθούν και οι πρώτοι Ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα Παλαιστινίους κρατούμενους.
Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε αρχικά την Τετάρτη από το Κατάρ και τις ΗΠΑ, στοχεύει να οδηγήσει «στον οριστικό τερματισμό του πολέμου», ο οποίος εδώ και περισσότερους από 15 μήνες έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θύματα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελράχμαν αλ Θάνι.
Ωστόσο, εν αναμονή της έναρξης της εκεχειρίας, η οποία έχει οριστεί για την Κυριακή, παραμονή της ορκωμοσίας του νεοκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις αεροπορικές του επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα, προκαλώντας πάνω από 100 νεκρούς από την Τετάρτη, σύμφωνα με την παλαιστινιακή πολιτική προστασία.
Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία σήμερα το πρωί, παρά την αντίθεση ακροδεξιών υπουργών. Η εκεχειρία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση δεν διευκρίνισε την ακριβή ώρα.
Η Χαμάς έχει ήδη ανακοινώσει ότι εγκρίνει τους όρους της συμφωνίας και δεσμεύθηκε να τους σεβαστεί.
Στην εισήγησή του υπέρ της συμφωνίας το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας ανέφερε ότι, «αφού εξέτασε όλες τις πολιτικές ανθρωπιστικές πτυχές και τις πτυχές ασφαλείας της προτεινόμενης συμφωνίας», εκτίμησε πως αυτή στηρίζει «την επίτευξη των στόχων του πολέμου».
Η συμφωνία προβλέπει μια πρώτη φάση διάρκειας έξι εβδομάδων στη διάρκεια της οποίας θα αφεθούν ελεύθεροι 33 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα απελευθερώσει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, διευκρινίζοντας ότι η απελευθέρωσή τους δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από τις 16:00 την Κυριακή (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Στη διάρκεια της πρώτης φάσης θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών.
Οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων αναμένονται αύριο Κυριακή, ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματικό του στρατού, έχουν δημιουργηθεί τρία σημεία υποδοχής στα σύνορα με τη Γάζα, απ’ όπου οι όμηροι, τους οποίους θα αναλάβουν γιατροί, θα διακομιστούν σε νοσοκομεία.
Σύμφωνα με δύο πηγές που πρόσκεινται στη Χαμάς, στην πρώτη ομάδα αναμένεται να περιλαμβάνονται και τρεις Ισραηλινές.
Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή τον κατάλογο με τους 95 Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα απελευθερωθούν την Κυριακή, στην πλειονότητά τους γυναίκες και ανήλικοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν συλληφθεί μετά τις 7 Οκτωβρίου. Ανέφεραν εξάλλου ότι έχουν λάβει μέτρα για να «αποτρέψουν οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση χαράς» μετά την αποφυλάκισή τους.