Ιανουάριος 2025: Ο μήνας που κράτησε 81 μέρες

3 months ago

Ο Ιανουάριος λοιπόν, ήταν ο μήνας που αποφάσισε να διαρκέσει όσο μια αιωνιότητα, αφήνοντάς μας με την αίσθηση ότι είχε 81 μέρες αντί για 31. Ήταν σαν να πέρασε από πάνω μας ένας οδοστρωτήρας γεγονότων, αφήνοντάς μας να αναρωτιόμαστε αν ο χρόνος αποφάσισε να επιβραδύνει επίτηδες για να απολαύσουμε πλήρως το «μενού» των δεινών που μας προσέφερε. Ή απλά, αν κάποιος μας τρολάρει και πειράζει τις ρυθμίσεις του προσομοιωτή της ζωής μας. Κι αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τι άλλο μας έρχεται;;;

Σεισμικές «Χορογραφίες»

Ξεκινώντας με τους σεισμούς, η φύση αποφάσισε να μας δείξει τις χορευτικές της ικανότητες κι ας είχε ξεκινήσει σαν αστείο αυτό για κάποιον στην κυβέρνηση που δεν είναι κι ο καλύτερος στο να κάνει ποδαρικό, δε λέμε το όνομα μη μας βρει και τίποτα άλλο. Στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού λοιπόν, από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν πάνω από 12.800 σεισμοί, ναι, καλά διάβασες αναγνώστη μου, χιλιάδες σεισμοί σε λίγες μέρες και οι κάτοικοι άρχισαν να αναρωτιούνται αν η γη προσπαθεί να τους πει κάτι ή αν απλώς βαρέθηκε τη σταθερότητα. Οι τουρίστες, από την άλλη, βρήκαν μια νέα ατραξιόν, τον «σεισμικό τουρισμό», με μόνο πρόβλημα το ότι οι φωτογραφίες βγαίνουν κουνημένες. Γιατί να πας σε λούνα παρκ όταν μπορείς να ζήσεις την πραγματική εμπειρία του «Greek Shake It Off»;

Δεν έλειψαν, φυσικά, οι θεωρίες συνωμοσίας, αφού ορισμένοι έσπευσαν να ισχυριστούν ότι οι σεισμοί δεν είναι φυσικοί, αλλά αποτέλεσμα “μυστικών πειραμάτων” που διεξάγονται σε υπόγειες βάσεις και ενεργοποιούν τα ρήγματα για να αποπροσανατολιστεί ο κόσμος από τις αποκαλύψεις σχετικά με τη δολοφονία των Τεμπών. Άλλοι πάλι, πιο ρομαντικοί, είδαν σε αυτά τα γεγονότα ένα μήνυμα από το σύμπαν: «Αν συνεχίσετε να καταστρέφετε τον πλανήτη, θα σας γκρεμίσω εγώ!». Και μέσα σε όλα αυτά με τον κόσμο να είναι γεμάτος αγωνία για το τι θα απογίνουν τα σπίτια του και ο τόπος του, το  κράτος, ως γνήσιος θεατής, παρακολουθεί την κατάσταση με τον κλασικό του τρόπο, δηλαδή, δηλώσεις συμπαράστασης και υποσχέσεις για «άμεσα μέτρα» που ποτέ δεν έρχονται. Και παραδόξως ίσως ήταν και η πρώτη φορά που δεν μπορούσε να κάνει και πολλά περισσότερα από αυτά που δεν έκανε…

Παράλληλα, στην Ιαπωνία, οι σεισμοί θύμισαν ότι το νησιωτικό έθνος δεν ξεχνά ποτέ να μας υπενθυμίζει πως η φύση μπορεί να γίνει απόλυτος κυρίαρχος σε μια στιγμή. Στην Τουρκία, η γη σείστηκε ξανά, σα να συνεχίζει την περσινή της οργή. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα ρήγματα δεν ησυχάζουν, αλλά κανείς δεν ακούει, τουλάχιστον, μέχρι το επόμενο ταρακούνημα. Αλλά και να ακούει, δεν μπορεί να κάνει και πολλά, παρά να περιμένει. Εκτός αν είναι αεροπορική εταιρεία, οπότε μπορεί να δεκαπλασιάσει τις τιμές των εισιτηρίων.

Τα «Μαγικά» Βίντεο των Τεμπών

Και μετά τις τεράστιες πορείες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε πόλεις της Ευρώπης, με το πλήθος να ζητάει δικαιοσύνη και τους πραγματογνώμονες να αποκαλύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα, εμφανίστηκαν βίντεο με την αμαξοστοιχία. Ενώ λοιπόν η γη χόρευε, η τεχνολογία αποφάσισε να παίξει τα δικά της παιχνίδια και δύο χρόνια μετά, εμφανίστηκαν ξαφνικά βίντεο που υποτίθεται ότι είχαν χαθεί. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, τα βίντεο αυτά καταγράφουν την πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας λίγο πριν τη μοιραία σύγκρουση. Το πιο εντυπωσιακό; Παρουσιάστηκαν με καθυστέρηση σχεδόν δύο ετών, αφού φαίνεται πως τα βίντεο δεν… ήταν έτοιμα, έκαναν διακοπές κι αποφάσισαν να επιστρέψουν τώρα, φέρνοντας μαζί τους νέες αποκαλύψεις και περισσότερα ερωτήματα.

Αρχικά, τα αρχεία αυτά θεωρούνταν “αδύνατο” να ανακτηθούν, όμως, σαν από θαύμα, τα βίντεο εμφανίστηκαν, τυχαία αφότου η οργή του κόσμου ξεχείλισε στους δρόμους. Τώρα, η συζήτηση αφορά το κατά πόσο έχουν υποστεί επεξεργασία, γιατί, αν κάτι μας έχει διδάξει η ελληνική πολιτική σκηνή, είναι πως το πρόβλημα δεν είναι να χαθούν τα αρχεία. Το πρόβλημα είναι αν εμφανιστούν και δεν είναι «σωστά».

Και ας μην ξεχνάμε τις δικαιολογίες που ακολούθησαν, πως «ήταν τεχνικό λάθος», «δεν βρέθηκαν νωρίτερα γιατί η πλατφόρμα αποθήκευσης παρουσίασε σφάλμα», «τα δεδομένα ήταν δυσπρόσιτα» κι άλλα αριστουργήματα της ελληνικής γραφειοκρατίας. Το πιο περίεργο, ωστόσο, είναι πως τα βίντεο εμφανίστηκαν ακριβώς όταν το δημόσιο αίσθημα άρχισε να γίνεται πιο πιεστικό, λες και πατήθηκε ένα μαγικό κουμπί που, όταν η οργή έφτασε σε κρίσιμο επίπεδο, απελευθέρωσε τα χαμένα αρχεία. Αν αυτή η τεχνολογία ήταν διαθέσιμη για όλα τα προβλήματα, η χώρα θα είχε λυμένα τα μισά της θέματα, όμως, φαίνεται ότι το μόνο που ενεργοποιείται είναι η αναμνηστική λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Φόνοι και Ληστείες: Μια Καθημερινότητα

Ο Ιανουάριος όμως δεν περιορίστηκε μόνο σε φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά θαύματα. Οι ειδήσεις γέμισαν με αναφορές για δολοφονίες και ληστείες, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε αν ζούμε σε ταινία δράσης χαμηλού προϋπολογισμού. Πώς το λέγανε σ’ εκείνη την παλιά ελληνική ταινία; «Σικάγο γίναμε!». Στη Λάρισα, διπλή δολοφονία συγκλόνισε την τοπική κοινωνία, με πυροβολισμούς να ακούγονται σε ήσυχες γειτονιές και μια αυτοκτονία. Φαίνεται πως κάποιος αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του… Εντελώς τυχαία ο συγκεκριμένος ήταν γνωστός φασίστας, που είχε συμμετάσχει σε τάγματα εφόδου, πολιτευτής τη Χ.Α. και κατείχε οπλοστάσιο. Κι όμως, κάποιοι έσπευσαν να τον ηρωοποιήσουν, ξεχνώντας τα εγκλήματά του και μετατρέποντάς τον σε “θύμα του συστήματος”.

Η αφήγηση άλλαξε από έναν άνθρωπο που είχε γεμίσει τη χώρα με μίσος και βία, σε έναν “αδικημένο”, που, υποτίθεται, έπεσε θύμα των καταστάσεων. Αυτή η στάση όμως δεν είναι καινούρια. Σε μια κοινωνία όπου η ιστορική μνήμη είναι επιλεκτική, οι φασίστες γίνονται “παρεξηγημένες ψυχές”, ενώ τα θύματά τους ξεχνιούνται. Πώς γίνεται ξαφνικά να ξεχνάμε τις φωτογραφίες του με όπλα, τις επιθέσεις του, τις ιδέες του που έσταζαν μίσος; Και το κυριότερο, γιατί η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προσωπική του τραγωδία και όχι στην τραγωδία που προκάλεσε σε άλλους; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα.

Τι μας άλλο μας περιμένει;

Ο φετινός Ιανουάριος μας άφησε να αναρωτιόμαστε για τη δικαιοσύνη και την ηθική της κοινωνίας και θα μείνει στη μνήμη μας ως ο μήνας που μας δίδαξε ότι, όσο κι αν νομίζουμε ότι τα έχουμε δει όλα, πάντα θα υπάρχει κάτι να μας τρομάζει περισσότερο. Με έναν τέτοιο Ιανουάριο, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε παρά τι μας επιφυλάσσει το υπόλοιπο έτος… Δεινόσαυροι που επιστρέφουν; Εξωγήινοι που ζητούν άσυλο; Ή μήπως ένας πυρηνικός πόλεμος για να ολοκληρωθεί το παζλ και μοιάζει να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, τουλάχιστον για την ώρα; Ό,τι κι αν είναι, ας ελπίσουμε ότι θα υπάρχει τουλάχιστον χιούμορ, έστω και μαύρο, για να το αντιμετωπίσουμε. Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πιο ήρεμοι, αν και, με βάση τα δεδομένα, δεν θα έβαζα και στοίχημα…

Ειδήσεις σήμερα:

«Έκλεισε η χαραμάδα αισιοδοξίας»: Τι σημαίνει η φράση Παπαδόπουλου για τους σεισμούς στις Κυκλάδες

Τέμπη: Σοβαρά ερωτηματικά από την ξαφνική έφοδο της ΕΛ.ΑΣ στην εταιρεία security με τα βίντεο

«Κλείστε το τηλέφωνο αν ακούσετε αυτό το μήνυμα» – Το FBI προειδοποιεί για τηλεφωνική απάτη

Δούσης για Σαντορίνη: «Μάλλον ξεκίνησε η συντέλεια του κόσμου, ας μου το εξηγήσει κάποιος σαν να είμαι 5 χρονών»

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο