Η ταραμοσαλάτα είναι σίγουρα ο μεζές με την πλούσια κρεμώδη υφή, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο νηστίσιμο τραπέζι, αρχής γενομένης από την Καθαρά Δευτέρα. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα.



Τα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε την αγιορείτικη ταραμοσαλάτα που μας έφτιαχνε η γιαγιά είναι απλά, ενώ και η ίδια η παρασκευή της δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική.

Υλικά

  • 300 γρ. ψίχα ψωμιού
  • 1 κρεμμύδι μετρίου μεγέθους, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. άσπρο ταραμά
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι σπορέλαιο
  • ¼ φλιτζανιού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το ψωμί στο νερό να μουλιάσει.
  • Στο μίξερ ή στο γουδί λιώνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τον ταραμά, δουλεύουμε το μίγμα για λίγο και προσθέτουμε την ψίχα του ψωμιού, στυμμένη καλά.
  • Χτυπάμε για λίγο και ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι το λάδι και το λεμόνι, εναλλάξ χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα ώσπου να γίνει σαν αλοιφή.
 Αθάνατη συνταγή για την παραδοσιακή «αλοιφή» της Καθαράς Δευτέρας

Σοκολατένιος «πειρασμός»: Νηστίσιμο γλυκό ψυγείου με κακάο, μανταρίνι και καρύδι για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Ένας απίστευτος συνδυασμός σοκολάτας με καρύδι και μανταρίνι που συνθέτει το ιδανικό γλυκό ψυγείου για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Τα υλικά είναι απλά και τα σοκολατάκια είναι πανεύκολα. Η γεύση τους θα σας μείνει αξέχαστη! Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για γλυκό ψυγείου με σοκολάτα και κράκερς.

Υλικά

Για τα σοκολατάκια

  • 5 μεγάλα μανταρίνια
  • 150 ml χυμός φρέσκου μανταρινιού
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη (αλεσμένη αλλά όχι σε μορφή σκόνης)
  • 20 γρ. κακάο
  • 50 γρ. φρυγανιά
  • 400 γρ. κουβερτούρα λιωμένη για επικάλυψη

 Νηστίσιμο γλυκό ψυγείου με κακάο, μανταρίνι και καρύδι για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Εκτέλεση

  • Πρώτα πλένουμε καλά τα μανταρίνια.
  • Αφαιρούμε τις φλούδες τους, τις αλέθουμε στο μίξερ και τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το χυμό να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
  • Ανακατεύουμε πότε πότε με ξύλινη κουτάλα.
  • Αφήνουμε να βράσουν καλά, μέχρι να γίνει σαν σφιχτή μαρμελάδα και να ξεκολλάει το μείγμα μας για τα σοκολατάκια με καρύδια, από την κατσαρόλα, για περίπου 10 λεπτά.
  • Αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει.
  • Προσθέτουμε τα αλεσμένα καρύδια, τη φρυγανιά και το κακάο.
  • Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφού κρυώσει το μείγμα και μπορούμε να το πλάσουμε, παίρνουμε ένα κομμάτι σαν καρύδι και το πλάθουμε σε μπαστουνάκι ή ότι σχήμα θέλουμε. Κάθε φορά, πριν πιάσουμε το κομματάκι από το μείγμα, βουτάμε τα δάχτυλά μας στο κονιάκ.
  • Αραδιάζουμε τα μπαστουνάκια σε μία σχάρα ή λαδόκολλα, και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.
  • Λιώνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
  • Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ηλιέλαιο για να γυαλίζει. Διατηρούμε τη λιωμένη σοκολάτα ζεστή σε πολύ χαμηλή φωτιά.
  • Βουτάμε τα καρυδένια σοκολατάκια στη λιωμένη σοκολάτα, και τα ακουμπάμε σε μία λαδόκολλα ή σχάρα.
  • Αφήνουμε να στεγνώσει η σοκολάτα και να σταθεροποιηθεί.
  • Τα διατηρούμε σε αεροστεγές σκεύος στο ψυγείο.
  • Τα σοκολατάκια μας είναι έτοιμα. Αν το αγαπημένο σας φρούτο είναι το πορτοκάλι, αντικαταστήστε το μανταρίνι για μια εξίσου νόστιμη εκδοχή. Μην διστάζετε να αυτοσχεδιάζετε στην κουζίνα. Το παν είναι η φαντασία και η καλή διάθεση.

Πηγή: argiro.gr