Πολλοί θάνατοι από γρίπη δεν προέρχονται άμεσα από τον ιό, αλλά από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό δείχνει ότι η πραγματική απειλή μπορεί να βρίσκεται στην ανισόρροπη ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.
Παρά τις γνώσεις που έχουμε για τη γρίπη, δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητό πώς το ανοσοποιητικό σύστημα ξεφεύγει από τον έλεγχο. Αυτό το κενό αποφάσισαν να καλύψουν οι επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Κέντρου Υγείας στο McGill University του Καναδά.
Η μελέτη τους, η οποία εστιάζει στη ρύθμιση της ανοσοποιητικής απόκρισης αντί για την καταστολή του ιού, δείχνει ότι όλα τα είδη μανιταριών περιέχουν ένα συστατικό, τη β-γλυκάνη, που μπορεί να προστατεύσει τους πνεύμονες από τις βλάβες που προκαλεί η γρίπη.
Σε πειράματα με ποντίκια πριν από την έκθεση τους στον ιό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η β-γλυκάνη ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης.
Η β-γλυκάνη είναι μια διαλυτή φυτική ίνα που, πέρα από τη θετική της επίδραση στο ανοσοποιητικό, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της χοληστερόλης και στη γενική υγεία της καρδιάς, ενώ βελτιώνει επίσης τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Η ουσία αυτή βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα όλων των μυκήτων, καθώς και σε τρόφιμα όπως η βρώμη, το σιτάρι και το κριθάρι.
Η έρευνα του McGill University δείχνει πως η β-γλυκάνη μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης από γρίπη, μειώνοντας τη σοβαρή φλεγμονή στους πνεύμονες, η οποία συχνά οδηγεί σε θάνατο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η ένωση μπορεί να αναδείξει μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τη γρίπη και άλλες ιογενείς ασθένειες.
Η Nargis Khan, κύρια συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Calgary, σημείωσε ότι η β-γλυκάνη μπορεί να επαναπρογραμματίσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα ουδετερόφιλα, για να μειώσει την υπερβολική φλεγμονή στους πνεύμονες.
Η συνεργάτης της, Kim Tran, ανέφερε πως, ενώ τα ουδετερόφιλα συνήθως προκαλούν φλεγμονή, η β-γλυκάνη μπορεί να μετατρέψει τη δράση τους προς τη μείωσή της.
Στο μέλλον, οι ερευνητές σκοπεύουν να εξετάσουν πώς τα επίπεδα και η σύνθεση των μυκήτων στο ανθρώπινο σώμα ενδέχεται να επηρεάσουν την ανοσολογική απόκριση στις λοιμώξεις, με τη β-γλυκάνη να παίζει πιθανώς σημαντικό ρόλο.