Η Ελλάδα στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Ένα σχόλιο για το «διπλωματικό μας αποτύπωμα»

3 hours ago

Την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναλαμβάνει από σήμερα, 1η Μαΐου, και για έναν μήνα η Ελλάδα. Πρόκειται για το όργανο του ΟΗΕ που έχει την κύρια ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

“Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της μηνιαίας Προεδρίας της, θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει το ισχυρό διπλωματικό της αποτύπωμα, τον ρόλο της ως έντιμου συνομιλητή και γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου, έχοντας το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ως βασικούς οδηγούς της εξωτερικής της πολιτικής”, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι η θαλάσσια ασφάλεια θα αποτελέσει αντικείμενο της κεντρικής εκδήλωσης υψηλού επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου, στη Νέα Υόρκη, ενώ θεματικές της ελληνικής προεδρίας θα είναι, επίσης, η προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου, οι “Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια” και τα “Παιδιά σε Ένοπλες Συγκρούσεις”.

Ποιο είναι όμως αυτό το “ισχυρό διπλωματικό αποτύπωμα” της Ελλάδας και πόση αξιοπιστία έχουν οι θεματικές της ελληνικής προεδρίας; Πάντως ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ) στο ίδιο πανεπιστήμιο, δεν είναι και πολύ αισιόδοξος.

Όπως σχολιάζει σε ανάρτησή του στο Facebook:

“1. Η Ελλάδα μετά τον Νοέμβριο 2018 δεν έχει μετάσχει σε ΚΑΜΜΙΑ μεσολαβητική προσπάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Αντιθέτως παίρνει ανοικτά το μέρος της μια πλευράς της σύγκρουσης διακόπτοντας ουσιαστικά τις σχέσεις με την άλλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνολική σύμπλευση με το Ισραήλ και η αποξένωση των Παλαιστινίων και του Ιράν. Στην περίπτωση της Λιβύης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν κατέβηκε από το αεροπλάνο στην Τρίπολη -για να θυμίσω μια διπλωματική ανοησία- και πήρε ανοικτά το μέρος του Χαφτάρ (ο οποίος τώρα εναγκαλίζεται τον Ερντογάν), αποκλείοντας οποιονδήποτε μεσολαβητικό ρόλο της Αθήνας. Από την υπουργία Κατρούγκαλου και εν συνεχεία Δένδια και Γεραπετρίτη η Ελλάδα εγκατέλειψε τις πολυμερείς πρωτοβουλίες για τον θρησκευτικό πλουραλισμό και την συλλογική ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή που βρίσκονταν σε πλήρη ανάπτυξη επί υπουργίας Ν. Κοτζιά.

2. Το ζήτημα της θαλάσσιας ασφάλειας, πολύ σημαντικό αλλά είναι προφανές ότι όλοι θα το εκλάβουν ως μια προσπάθεια της χώρας μας να μεταφέρει τα διμερή ζητήματα με την Τουρκία στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας με χονδροειδή τρόπο. Μάλλον κακό θα κάνει στην αξιοπιστία της χώρας.

3. Στο τελευταίο θα γελούσαμε αν δεν ήταν τόσο τραγική η κατάσταση στην Γάζα. Η κυβέρνηση αυτή δεν πήρε την παραμικρή πρωτοβουλία για την μεταφορά στην Ελλάδα τραυματισμένων και άρρωστων παιδιών από την Γάζα εδώ και δύο χρόνια που διαρκεί η γενοκτονική ισραηλινή επιχείρηση. Δεν πήρε καμία πρωτοβουλία σύνδεσης με το μεγάλο πείραμα γυναικείας χειραφέτησης στο συριακό Κουρδιστάν. Δεν πήρε ούτε μια πρωτοβουλία για τις γυναίκες που βρίσκονται και στις δύο πλευρές των μετώπων του ουκρανικού πολέμου.

Αργά τα θυμήθηκαν… Αλλά δεν τα έγραψαν για να τα υλοποιήσουν. Απλά είναι υποχρέωση κάθε προεδρίας να δηλώνει τις θεματικές που θα προωθήσει.

Κρίμα….”.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρος Λεύκοβιτς: Ομόφωνα ένοχος και στο εφετείο για τον βιασμό της κόρης του – Ποινή κάθειρξης 15 ετών

ΣΚΑΪ: Ηχηρή παραίτηση λίγο πριν το τέλος της σεζόν – Φεύγει μετά από 14 χρόνια

Εμβόλιο AstraZeneca: Δικαστική απόφαση δίνει σε Έλληνα αποζημίωση 50.000 για παρενέργειες

Διπλωματικό επεισόδιο στην ξιφασκία: Ελβετοί γύρισαν την πλάτη στην Ισραηλινή ομάδα

Hellenic Train: Απέλυσε τον συνδικαλιστή Κώστα Γενιδούνια

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο