Στο πρώτο πλήρωμα που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες, σε μια εμπορική διαστημική πτήση του New Shepard της Blue Origin, πρόκειται να συμμετάσχουν σήμερα, Δευτέρα (14/4) η τραγουδίστρια Κέιτι Πέρι, η τηλεοπτική παρουσιάστρια Γκέιλ Κινγκ, η ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα Αμάντα Νγκουιέν, η πρώην επιστήμονας πυραυλικής τεχνολογίας Αΐσα Μποου, η σκηνοθέτιδα Κεριάν Φλιν, και η αρραβωνιαστικιά του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, Λόρεν Σάντσεζ.
The NS-31 crew is certified ‘ready to fly to space’ by CrewMember 7 Sarah Knights. The launch window opens tomorrow at 8:30 a.m. CDT / 13:30 UTC.
You can watch the live webcast here tomorrow at 7 a.m. CDT, hosted by Charissa Thompson, Kristin Fisher, and Ariane Cornell. pic.twitter.com/auKPJvtSl3
— Blue Origin (@blueorigin) April 14, 2025
Το ταξίδι, που διοργανώνεται από την Blue Origin, την ιδιωτική διαστημική εταιρεία του Τζεφ Μπέζος, θα προσφέρει στις έξι επιβάτιδες τη μοναδική εμπειρία να δουν τη Γη από το διάστημα και να ζήσουν για λίγα λεπτά σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.
Πρόκειται για την 31η αποστολή του New Shepard και την 11η που μεταφέρει πλήρωμα. Η διάρκεια της πτήσης θα είναι περίπου 11 λεπτά, με την εκτόξευση να γίνεται από το Τέξας στις ΗΠΑ, στις 10:30 π.μ. ώρα Βραζιλίας. Η αποστολή θα μεταδοθεί ζωντανά από τα κοινωνικά δίκτυα και τα επίσημα κανάλια της εταιρείας.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης, οι συμμετέχουσες θα βιώσουν τέσσερα λεπτά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, αφού το σκάφος διασχίσει τη λεγόμενη γραμμή Kármán, το όριο που χωρίζει την ατμόσφαιρα της Γης από το διάστημα, σε ύψος 100 χιλιομέτρων.
Πριν από την εκτόξευση, το πλήρωμα προετοιμάστηκε μέσω διαδικτυακών συναντήσεων και έλαβε τις τελικές οδηγίες επί τόπου. Γνώρισαν τον εξοπλισμό, δοκίμασαν τις ειδικά σχεδιασμένες στολές τους και έκαναν προσομοιώσεις μέσα σε αντίγραφο της κάψουλας.
Η κάψουλα έχει έξι καθίσματα τοποθετημένα κυκλικά, το καθένα με παράθυρο για να απολαμβάνουν τη θέα της Γης. Η πτήση γίνεται πλήρως αυτόματα, χωρίς πιλότο.
Μέχρι και 2 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα πριν την εκτόξευση, κάθε επιβάτισσα μπορεί να αποσυρθεί αν πει τις λέξεις «time out» ή «δεν θα πετάξω».
Το όχημα φτάνει σε ταχύτητα τρεις φορές μεγαλύτερη του ήχου πριν ξεκινήσει την επιστροφή του και προσγειωθεί με τη βοήθεια αλεξίπτωτων. Η αποστολή εγκρίθηκε μόνο έπειτα από 16 επιτυχείς δοκιμές από το 2021.
Στόχος της Blue Origin είναι να εμπνεύσει τη νέα γενιά και να ενισχύσει τη γυναικεία παρουσία στο διάστημα, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε τέτοιο βαθμό μετά την πτήση της Βαλεντίνα Τερέσκοβα το 1963.
🚀 The NS-31 crew is on a mission to challenge their perspectives of Earth. Join them by drawing your vision of the future on a postcard. We’ll launch it to space and back on a New Shepard rocket, stamp it “Flown to Space,” and return it to you!
💙: https://t.co/srC4CkTzZZ pic.twitter.com/884PWBdktc
— Club for the Future (@clubforfuture) April 13, 2025
Blue Origin vs SpaceX: Τιτανομαχία στο διάστημα
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κολοσσών Μπέζος και Μασκ συνεχίζεται, με τη διαστημική βιομηχανία να αποτελεί νέο πεδίο μάχης. Η SpaceX έχει πραγματοποιήσει 469 εκτοξεύσεις με τον Falcon 9, ενώ η Blue Origin μόλις 31 με τον New Shepard, 11 από τις οποίες με ανθρώπινο πλήρωμα.
Η Blue Origin, πάντως, φέτος παρουσίασε το New Glenn, έναν μεγαλύτερο, επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο για οικονομικότερες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον αποστολές.
Παρά τα βήματα προόδου, η εταιρεία του Μπέζος εξακολουθεί να υπολείπεται της SpaceX, η οποία διαθέτει επίσης τους Falcon Heavy και τη διαστημική κάψουλα Dragon, που εξυπηρετεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, και εξελίσσει το φιλόδοξο Starship, με απώτερο στόχο την αποστολή στον Άρη.
Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο εταιρειών κορυφώνεται και σε νομικό επίπεδο, με διαμάχες για δημόσια χρηματοδότηση, ενώ ο ίδιος ο Μασκ έχει κατηγορηθεί για επιθετικές δημόσιες δηλώσεις στην πλατφόρμα Χ, την οποία και διαχειρίζεται.
Διαβάστε επίσης:
Πανεπιστήμιο Κωνσταντινουπόλεως για Ιμάμογλου: Παράνομη η μεταγραφή του
Συναγερμός στην ψαραγορά της Θεσσαλονίκης: Oστρακοειδή προκαλούν παραλυτική δηλητηρίαση
Καιρός: Η τελική πρόγνωση για το Πάσχα – Αυτές τις δύο ημέρες θα έχουμε τα «περισσότερα φαινόμενα»