Η άσκηση αναδεικνύεται σε κρίσιμο σύμμαχο στη μάχη κατά του καρκίνου – Τι δείχνει νέα μεγάλη μελέτη

4 hours ago

Μια από τις πιο ολοκληρωμένες ανασκοπήσεις που έχουν γίνει ποτέ δείχνει ότι η σωματική άσκηση μπορεί να μετριάσει σημαντικά τις παρενέργειες των αντικαρκινικών θεραπειών.

Η μελέτη αυτή στηρίχθηκε σε ανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2012–2024 και αποδεικνύει ότι η άσκηση βοηθά όχι μόνο στη μείωση προβλημάτων όπως η καρδιακή ή νευρική βλάβη και η γνωστική σύγχυση (γνωστή και ως “ομίχλη του εγκεφάλου”), αλλά και στην ενίσχυση της συνολικής ποιότητας ζωής.

Οι ερευνητές από το νοσοκομείο Shengjing του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς φορείς, αξιολόγησαν δεδομένα από 80 υψηλής ποιότητας δημοσιευμένες μελέτες.

Διαπίστωσαν ότι διάφορες μορφές άσκησης, από αερόβια και προπόνηση αντίστασης, μέχρι τάι τσι και γιόγκα, προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη στους ασθενείς με καρκίνο.

Οι θετικές επιδράσεις καταγράφηκαν σε πολλαπλά επίπεδα: από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της ψυχικής υγείας και του ύπνου, μέχρι τη μείωση της φλεγμονής και των μεταβολικών παραγόντων κινδύνου.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ευρήματα για την περίοδο πριν από κάποια χειρουργική επέμβαση, καθώς η άσκηση φάνηκε να μειώνει την πιθανότητα επιπλοκών, να περιορίζει τη διάρκεια νοσηλείας και να ενισχύει την ανάρρωση.

«Συμπερασματικά, αυτή η μελέτη ενισχύει την αποτελεσματικότητα της ενσωμάτωσης της άσκησης στα πρωτόκολλα θεραπείας του καρκίνου», έγραψαν οι ερευνητές.

«Μέτρια έως υψηλή βεβαιότητα έδειξαν ότι η άσκηση, σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα ή την απουσία άσκησης, μείωσε σημαντικά τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τον καρκίνο, βελτίωσε τη σύνθεση του σώματος και τους βιοδείκτες, βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου, την ψυχολογική ευεξία, τη σωματική λειτουργία, την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη συνολική ποιότητα ζωής».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει και η Celene Doherty, νοσηλεύτρια στο Cancer Research UK, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να πιέζονται.

«Ωστόσο, οι ασθενείς με καρκίνο περνούν πολλά όταν διαγιγνώσκονται και η εστίαση σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως το να είναι κανείς πιο δραστήριος, μπορεί να ακούγεται συντριπτική», πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό να παίρνετε τα πράγματα με τον δικό σας ρυθμό και να κάνετε δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για εσάς». Τόνισε επίσης ότι οι ασθενείς που επιθυμούν συμβουλές ή υποστήριξη για την περίπτωσή τους, καλό είναι να απευθυνθούν στην ιατρική τους ομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός θα είναι ο καιρός το φετινό καλοκαίρι: Οι χάρτες και η εκτίμηση ανά μήνα

Διπλωματικό επεισόδιο στην ξιφασκία: Ελβετοί γύρισαν την πλάτη στην Ισραηλινή ομάδα

Πορτοσάλτε: Το σχόλιο για το «αντίο» του Γιώργου Παπαδάκη που προκάλεσε αντιδράσεις

ΗΠΑ: Θρίλερ με την εξαφάνιση του Πέτρου Κρομμύδα – Τι βρέθηκε σε παραλία

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο