Με πρώτη την πληττόμενη από πόλεμο Ουκρανία και δεύτερη την νησιωτική Τουβαλού στον Ειρηνικό Ωκεανό, που κινδυνεύει από άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω κλιματικής αλλαγής.
Αμέσως μετά από εμάς ακολουθούν το Σαν Μαρίνο, το Κόσοβο, η Λευκορωσία, η Βοσνία & Ερζεγοβίνη και η Αλβανία.
Το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας αποδεικνύεται μέσα από μια σειρά από αρνητικούς δείκτες. Που έχουν να κάνουν:
-Με μια μέση ετήσια μείωση του πληθυσμού μας από το 2010 μέχρι το 2023 της τάξης του 1,6%
-Με τη μείωση των γεννήσεων τη δεκαετία 2011 – 2021 κατά 30% και
-Με την πρόβλεψη ότι μέχρι το 2050, αν η φθίνουσα πορεία συνεχιστεί, ο πληθυσμός της Ελλάδας που σήμερα είναι 10 εκατομμύρια κάτοικοι θα μειωθεί κατά 1 – 1,5 ακόμη εκατομμύριο.
Σύμφωνα με τη Eurostat τώρα, όσον αφορά στο δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης, τα τελευταία στοιχεία για το έτος 2023 επιβεβαιώνουν ότι για δεύτερη χρονιά ο συνολικός πληθυσμός της αυξήθηκε κατά 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως λόγω εισροής μεταναστών.
Την ίδια χρονιά, το 2023, η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού στην Ευρώπη, μετά την Πολωνία, έχοντας χάσει σε έναν χρόνο 16.800 κατοίκους, δηλαδή περίπου μια μικρή πόλη.
Με την Ισπανία, (+525.000), τη Γερμανία, (+330.000) και τη Γαλλία, (+229.000) να εμφανίζουν σημαντική αύξηση των πληθυσμών τους.
Εντωμεταξύ έγινε γνωστή και η κατανομή αυτής της μείωσης του πληθυσμού εντός της χώρας.
Με πρώτο δήμο στην Ελλάδα ως προς τη μείωση του πληθυσμού, (33,33%), τον δήμο Ν. Ζίχνης της ΠΕ Σερρών.
Με τους πρώτους 19 δήμους να βρίσκονται όλοι στην ύπαιθρο, μακριά δηλαδή από αστικές περιοχές.
Και ανάμεσα στους πρώτους 15 δήμους με τη μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού, οι 4 (Ν. Ζίχνη, Ηράκλεια, Αμφίπολη, Εμμανουήλ Παππά) να βρίσκονται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην κάποτε ακμάζουσα ΠΕ Σερρών.
Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα χάνει πληθυσμό, κυρίως νέους, που φεύγουν στο εξωτερικό και δεν επιστρέφουν ποτέ.
Με τη φυγή των νέων να είναι μεγαλύτερη στην ύπαιθρο, η οποία εγκαταλείπεται με γρήγορους ρυθμούς από τους κατοίκους της.
Πως αντιδρά η Ελλάδα σε αυτή τη μείωση του πληθυσμού της, στη φυγή των νέων και στην εγκατάλειψη και την ερημοποίηση της υπαίθρου;
Η απάντηση είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διώξει από την ύπαιθρο και όσους κατοίκους έχουν απομείνει.
Καθώς:
1. Η επένδυση της χώρας στην αγροτική ανάπτυξη είναι μηδαμινή, σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος. Μια χώρα εύφορη και πλούσια σε πρωτογενή προϊόντα που είναι περιζήτητα στις διεθνείς αγορές, συρρικνώνει εδώ και χρόνια συστηματικά τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής της. Μια ματιά στην κατανομή των δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που μας δόθηκαν από την ΕΕ για να ενισχύσουμε τους τομείς στους οποίους η χώρα αισθάνεται αδύναμη, βρίθει συμπερασμάτων. Με τον αγροτικό τομέα να είναι από τους τελευταίους σε επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μεθόδων και του εξοπλισμού του. Και με τον ενεργό αγροτικό πληθυσμό να έχει μειωθεί κατά 34% τα τελευταία 11 χρόνια.
2. Οι επενδύσεις στις απειλές της υπαίθρου από τις φυσικές καταστροφές, τις δασικές πυρκαγιές, τη λειψυδρία και τις πλημμύρες, είναι ελάχιστες σε σχέση με το μέγεθος των κινδύνων. Ο Daniel και οι ανεπούλωτες πληγές που άφησε πίσω του στη Θεσσαλία είναι ένα μόνο από τα κακά παραδείγματα. Και πάλι η κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με την πλειοψηφία των πόρων να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα και όχι σε δημόσιες επενδύσεις για την ενίσχυση της υπαίθρου, την αντιπλημμυρική θωράκιση των ευάλωτων περιοχών, την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στις ευαίσθητες περιοχές, δίνει την απάντηση γιατί η ύπαιθρος εγκαταλείπεται.
3. Η κατεύθυνση προς την οποία εξελίσσονται οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην «πράσινη» ανάπτυξη συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ερημοποίηση της υπαίθρου. Με τα φωτοβολταϊκά πάρκα να εγκαθίστανται όχι σε άγονες και απομακρυσμένες, αλλά σε εύφορες και καλλιεργήσιμες περιοχές, υπονομεύοντας την αγροτική ανάπτυξη και διώχνοντας τον αγροτικό πληθυσμό.
Και με τις ανεμογεννήτριες να καταλαμβάνουν δάση και δασικές εκτάσεις κυρίως καμένες, καθώς και σημαντικά οικοσυστήματα, ιδιωτικοποιώντας δημόσια γη και ερημοποιώντας την πλούσια ελληνική φύση.
Κι ακόμη, με τις σχετικές επενδύσεις να γίνονται από ένα ενεργειακό ολιγοπώλιο μετρημένων στα δάχτυλα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που κερδίζουν δισεκατομμύρια.
Και με τις τοπικές κοινωνίες να μη συμμετέχουν καθόλου στα οφέλη από την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη.
Πόσο «τυχαίο» είναι το γεγονός ότι ένας τεράστιος φωτοβολταϊκός σταθμός έκτασης 3.000 στρεμμάτων προωθείται από την κυβέρνηση να εγκατασταθεί στην περιοχή του σπάνιου σπηλαίου της Αλιστράτης, στην ΠΕ Σερρών; Απειλώντας με την αλλαγή του μικροκλίματος και τη μεταβολή της υδρολογικής ισορροπίας ένα μοναδικό στον κόσμο μνημείο της φύσης;
Κι ακόμη, πόσο «τυχαίο» είναι ότι αυτή η εγκατάσταση προχωρεί παρά την απόρριψή της τόσο από την τοπική, όσο και από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας;
Και τέλος, πόσο «τυχαίο» είναι ότι αυτή η μη εχθρική για τος κατοίκους και την περιοχή επένδυση, γίνεται στον δήμο Ν. Ζίχνης, στον πρώτο, δηλαδή, δήμο της χώρας ως προς τη μείωση του πληθυσμού του;
Και δεν είναι το μόνο παράδειγμα «πράσινης» επένδυσης που ωθεί τους κατοίκους στην εγκατάλειψη του τόπου τους…
Η Ελλάδα πεθαίνει. Κάθε χρόνο χάνεται ο πληθυσμός μιας μικρής πόλης. Και κάθε χρόνο η ύπαιθρος της χώρας εγκαταλείπεται και ερημοποιείται.
Με την κυβέρνηση να προωθεί πολιτικές ιδιωτικοποίησης της δημόσιας γης και εξαγοράς εύφορων και καλλιεργήσιμων εδαφών στην ύπαιθρο από ένα ενεργειακό καρτέλ, ωθώντας τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τον τόπο τους.
Η δυστυχία της χώρας είναι ότι τα η ολιγαρχία αυξάνει τα πλούτη της, την ώρα που οι Έλληνες φτωχαίνουν. Καθώς κατατάσσονται στους τελευταίους στην Ευρώπη ως προς την αγοραστική αξία των αμοιβών τους και ως προς την απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Το ακόμη χειρότερο είναι ότι αυτό που συμβαίνει, η προπαγάνδα το βαφτίζει… ανάπτυξη.
Διαβάστε επίσης:
Καιρός: Η Χριστίνα Σούζη τρολάρει δημοσιογράφους και μετεωρολόγους – «Δεν θα πεθάνουμε»
Τέλος οι κάρτες στα ATM: Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές και τι πρέπει να γνωρίζετε
Άνω – κάτω η κυβέρνηση: Αντιδράσεις για την «άσχετη» διευθύντρια και τον «έξαλλο» υπουργό
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr