Γερμανία: Προς σχηματισμό νέας κυβέρνησης από Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες

2 months ago

Οι πιθανοί μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ανακοίνωσαν ότι οι διερευνητικές συνομιλίες τους κατέληξαν σε συμφωνία και ότι επιθυμούν να προχωρήσουν άμεσα στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στη μετανάστευση, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να απορρίπτονται επιτόπου στα σύνορα αιτούντες άσυλο και να επεκταθούν «μαζικά» οι συνοριακοί έλεγχοι. Η οικογενειακή επανένωση θα ανασταλεί, παραμένει ωστόσο σε ισχύ νέος νόμος περί ιθαγένειας. Οι πτήσεις από το Αφγανιστάν για πρώην συνεργάτες της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ σταματούν, αλλά θα πραγματοποιηθούν πτήσεις προς το Αφγανιστάν και τη Συρία, με απελαθέντες μετανάστες.

Στην οικονομία, θα πρέπει να δημιουργηθούν επενδυτικά κίνητρα για την τόνωση της οικονομίας – συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής μεταρρύθμισης των επιχειρήσεων και της μείωσης του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας στο χαμηλότερο επιτρεπόμενο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Μερτς, είναι ανάπτυξη 1-2%. Το Επίδομα Πολιτών πρόκειται να μεταρρυθμιστεί και να μετονομαστεί, ενώ ο κ. Κλινγκμπάιλ διαβεβαίωσε ότι παραμένει ο σχεδιασμός για βασικό μισθό στα 15 ευρώ την ώρα.

Οι τρεις αρχηγοί πρότειναν επίσης και τυπικά την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Την απόφαση θα λάβουν οι κομματικές επιτροπές, σε μια διαδικασία η οποία θεωρείται πάντως μόνο τυπική. Κυβέρνηση ωστόσο σχηματίζεται μόνον εφόσον τα κόμματα που την απαρτίζουν συμφωνήσουν στον κυβερνητικό πρόγραμμα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο