H είδηση δεν είναι ειδησάριο αλλά ειδησάρα, ωστόσο πέρασε στα ψιλά καναλιών και ιστοσελίδων για τους προφανείς λόγους.
Όποτε μεταδόθηκε, μεταδόθηκε δίχως ονόματα και διευθύνσεις, αφού υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να θιγεί η τιμή και η υπόληψη ανθρώπων που ευνοήθηκαν από το καθεστώς και φυτεύτηκαν σε θέσεις ευθύνης, καταπώς είθισται στα χρόνια του νεποτισμού και του κομματικού ρουσφετιού.
Μιλάμε, άλλωστε, για την Υγεία της εποχής Άδωνη. Και πιο πριν, του Πλεύρη. Και του Κικίλια. Και του Χρυσοχοΐδη.
Αυτοί που διώκονται για το έγκλημα στο Αγρίνιο είναι –μεταξύ άλλων- «στελέχη της διοίκησης του νοσοκομείου», που στο μεταξύ εξωθήθηκαν σε παραίτηση προ της κοινωνικής κατακραυγής.
Στη θέση τους προωθήθηκαν γνήσια παιδιά του γαλάζιου κομματικού σωλήνα, που γράφουν ιστορία στο ίδιο στιγματισμένο νοσοκομείο, αλλά ούτε αυτά έχουν ονοματάκι στα σχετικά δημοσιεύματα.
Για πολιτικές ευθύνες και για τους εγκληματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης τον καιρό της πανδημίας, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
Η υπόθεση της ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου, που τα χρόνια του Covid-19 παρουσίασε ξαφνικά ποσοστό θνησιμότητας ίσαμε 100 τοις εκατό, παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης προ του κινδύνου της παραγραφής, όχι επειδή στην Ελλάδα υπάρχουν τάχα ακοίμητοι εισαγγελείς, αλλά μετά από ηρωική πρωτοβουλία –κόντρα στο κύμα- των συγγενών των θυμάτων που πήγαν άκλαυτα.
Της δίωξης προηγήθηκε μηνυτήρια αναφορά από τις οικογένειες 17 (από τους 40) νέων ανθρώπων που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο μαρτυρικό νοσοκομείο του Αγρινίου.
Κανένας από τους νεκρούς δεν είχε ηλικία άνω των 67 ετών, ενώ ορισμένοι ήταν και αθλητές εν ενεργεία. «Aύριο θα βγείτε», τους έλεγαν. Και πράγματι, έβγαιναν. Όρθιοι όμως ή μέσα σε ξύλινο κουτί;
Δανείζομαι από το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος», η οποία τροφοδότησε με υλικό τα ανυποψίαστα και σε πολλές περιπτώσεις αδιάφορα ένεκα πετσώματος ΜΜΕ της πρωτεύουσας:
Ποινική δίωξη για τον θάνατο 40 ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας άσκησε ο εισαγγελέας Αγρινίου.
Η δίωξη αφορά το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο και στρέφεται κατά μελών της διοίκησης του νοσοκομείου, της νοσηλευτικής υπηρεσίας, καθώς και ενδεχομένως άλλων προσώπων που θα ταυτοποιηθούν κατά την πορεία της ανάκρισης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 41 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ την περίοδο της πανδημίας. Από αυτούς, οι 40 – ηλικίας 40 έως 67 ετών – κατέληξαν ενώ νοσηλεύονταν, ενώ ο ένας πέθανε την επομένη του εξιτηρίου του. Η υπόθεση αφορά τους 40 θανάτους που σημειώθηκαν εντός του νοσοκομείου.
Η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στον ανακριτή Αγρινίου, ο οποίος θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορούμενους, καθώς και συγγενείς των θανόντων και ιατροδικαστικούς πραγματογνώμονες.
Η δίωξη είναι αποτέλεσμα τετραετούς νομικής προσπάθειας από 17 οικογένειες εκλιπόντων, οι οποίες επιδιώκουν την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «κλειδί» για την εξέλιξη της υπόθεσης, που κινδύνευε να τεθεί στο αρχείο, είναι στοιχεία, που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις ιατρικής πραγματογνωμοσύνης που συντάχθηκαν από δύο γιατρούς και υποβλήθηκαν αρμοδίως.
Πρόκειται για γιατρούς νοσοκομείου της Αθήνας, που ανέλαβαν να μελετήσουν τους ιατρικούς φακέλους των θανόντων και να καταλήξουν ως φαίνεται σε συμπεράσματα, που άνοιξαν τον δρόμο για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών κατά συγκεκριμένων προσώπων, για το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο.
Στο πλαίσιο της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης με εντολή του εισαγγελέα Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Ευριπίδη Νικολάου, προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, τον Ιούνιο του 2021, κατόπιν της μηνυτήριας αναφοράς του πατρινού δικηγόρου Θανάση Διαμαντόπουλου, οι ιατρικές πραγματογνωμοσύνες ανατέθηκαν σε συνολικά εννέα γιατρούς νοσοκομείων σε Πάτρα και Αττική.
Προσπάθεια που απέβη άκαρπη, καθώς επικαλούμενοι φόρτο εργασίας δήλωσαν «αδυναμία» να διεκπεραιώσουν το σχετικό αίτημα. Στάση που καθυστέρησε για τουλάχιστον δύο χρόνια την έρευνα για τα ποσοστά θνητότητας 100%, στη ΜΕΘ – Covid 19 του νοσοκομείου Αγρίνιου.
Υπενθυμίζεται πως της εισαγγελικής παρέμβασης ακολούθησε η παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου μετά και από σχετικό αίτημα του τότε αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Το επίμαχο χρονικό διάστημα, των αλλεπάλληλων θανάτων – όπως έχει γίνει γνωστό – δεν υπήρξε αίτημα από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου για ενίσχυση της ΜΕΘ Covid -19 με εξειδικευμένο προσωπικό, αντιθέτως αν και αποτελούσε το πιο νευραλγικό Τμήμα στέλνονταν επικουρικοί και ανειδίκευτοι γιατροί.
Το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Πελοπόννησος» τον Ιούνιο του 2023, αναφέρεται ξεκάθαρα σε διοικητικές και ποινικές ευθύνες της Διοίκησης του Νοσοκομείου Αγρινίου, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενα αδικήματα κακουργηματικής φύσης, αποκαλύπτοντας ότι η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας διαχειρίστηκε το νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό με κριτήρια προσωπικών σκοπιμοτήτων.
Περιλαμβάνει, επιπλέον, δημοσιεύματα που αφορούν σε σοβαρότατες ευθύνες και παραλείψεις της διοίκησης του ΓΝ Αγρινίου και επί λέξει σημειώνεται: «… τίθεται εν αμφιβόλω, τόσο η υλικοτεχνική υποδομή του Νοσοκομείου αυτού, καθώς και η επιστημονική επάρκεια του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού».
Εάν διαβάσατε διαγώνια το ρεπορτάζ και δεν προσέξατε μία χαρακτηριστική λεπτομέρεια, την επαναλαμβάνω προκειμένου να εμπεδωθεί.
Εννέα πραγματογνώμονες γιατροί άλλων νοσοκομείων στην Πάτρα και στην Αττική αρνήθηκαν να προσφέρουν την ετυμηγορία τους για το θέμα, επικαλούμενοι …φόρτο εργασίας. Η στάση τους καθυστέρησε την έρευνα επί δύο χρόνια, καθ’ ότι κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Ποια Δικαιοσύνη, τώρα; Και ποιος όρκος ποιανού Ιπποκράτη;
Ο τότε διοικητής του νοσοκομείου, Ανδρέας Τσώλης, οικονομολόγος το επάγγελμα, υπέβαλε παραίτηση «για λόγους επαγγελματικής συνείδησης και αξιοπρέπειας» μόνο όταν πιέστηκε από την εξίσου υπόλογη πολιτική ηγεσία. Πολύ αργότερα (Ιαν. 2023), ο Α. Τσώλης αγανάκτησε με τη στρεψοδικία της κυβέρνησης και με τους κομπασμούς του υφυπουργού Μάριου Σαλμά και διευκρίνισε, καταθέτοντας σχετικά έγγραφα, ότι η μετατροπή της ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου σε ΜΕΘ-Covid έγινε με εντολή από το υπουργείο.
Και μάλιστα με προθεσμία μόλις 12 ημερών, «χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία και τον απαιτούμενο προγραμματισμό, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους όσοι νοσηλεύτηκαν».
Η επικεφαλής γιατρίνα της ΜΕΘ Εύα Μιχαηλίδου –επί των ημερών της οποίας η θνησιμότητα τις μέρες της πανδημίας μειώθηκε στο 18 τοις εκατό- παραιτήθηκε το 2023 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ το 2024 παραιτήθηκαν και οι τρεις γιατροί της παθολογικής κλινικής, ανάμεσά στους οποίους και η διευθύντρια.
Λησμόνησα να γράψω αυτό που υποψιαζόσασταν και μόνοι σας, δίχως να διαβάσετε λέξη. Την ηγεσία του πολύπαθου νοσοκομείου ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2022 κάποιος Μιχαήλ Σερασκέρης, οικονομολόγος όπως ο προκάτοχός του, άσχετος με νοσοκομεία αυτός, με περιφανή ωστόσο θητεία σε διευθυντικές θέσεις σε εταιρία σούπερ μάρκετ.
Η –καταπώς φαίνεται ρουσφετολογική- επιλογή Σερασκέρη, που καταγγέλλεται ως ανεπαρκέστατος, έγινε αντικείμενο έντονης ενδοκομματικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Νεοδημοκράτη βουλευτή της ΝΔ –ιατρό στο επάγγελμα- Μάριο Σαλμά και τον τέως υπουργό Υγείας –δικηγόρο στο επάγγελμα- Θάνο Πλεύρη.
«Έκανες διοικητή το φιλαράκι σου», ξεσπάθωσε ο πρώτος. «Ενοχλήθηκες επειδή δεν διορίστηκε ο δικός σου αρεστός», απάντησε ο δεύτερος. Ο φίλος, του φίλου, τον κολλητό, ω κολλητέ, ρουσφετιών το ανάγνωσμα, Ελλαδάρα το μεγαλείο σου. Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για νοσοκομείο. Όχι ιδιωτικό, αλλά δημόσιο νοσοκομείο, πόλης 100 χιλιάδων κατοίκων, ενός τεράστιου νομού, όπου καταρρίφθηκαν όλα τα παγκόσμια ρεκόρ θνητότητας από τον κορονοϊό.
Οι συγγενείς των αδικοχαμένων θυμάτων του Αγρινίου στέκονται δίπλα στους συγγενείς των αδικοχαμένων θυμάτων των Τεμπών, ελπίζοντας να αποδείξουν στα δικαστήρια ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα δολοφονήθηκαν.
Όχι από τους άοκνους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που είναι βέβαιο ότι έκαναν τα αδύνατα δυνατά υπό τραγικές συνθήκες, αλλά από την αδίστακτη κυβέρνηση που ανερυθρίαστα πουλάει success story πάνω σε 35.000 φέρετρα.
Ο Πλεύρης και ο Σαλμάς «υπηρετούν» πλέον τη δύσμοιρη πατρίδα από άλλα πόστα, αλλά το υπουργείο της ρημαδιασμένης Υγείας βρίσκεται στα χέρια του Άδωνη, της Αγαπηδάκη και του Μάριου Θεμιστοκλέους, που να πάρει η ευχή. Σαν να αναδείχθηκε η ηγεσία μέσα από κακιστεία κακιστοκρατίας.
H πατραϊκή εφημερίδα φιλοξενεί ανατρχιαιστικές μαρτυρίες χαροκαμένων συγγενών που δεν αναδημοσιεύτηκαν αλλού, καθώς και δηλώσεις του δικηγόρου που ανέλαβε την υπόθεση, Θανάση Διαμαντόπουλου:
«Νομίζω πως θα είναι τέτοια η ηθική πίεση, ούτως ώστε να δοθεί μια απάντηση στους συγγενείς αυτών των αθώων θυμάτων.
Θέλουμε να αποδειχθεί πράγματι ποιος είναι υπαίτιος. Υπήρχε αμέλεια ή ήταν “γραμμένο” από τον Θεό;»
Τρίτη και 13 σήμερα, να προσέχετε την υγεία σας, γιατί εκεί έξω δεν πρόκειται να σας σώσει κανένας θεός.
Διαβάστε επίσης:
Καιρός: Προειδοποίηση για καταιγίδες και έντονα φαινόμενα – Δύσκολη μέρα για την Αττική
Τέμπη: Η «ανατροπή» ξεκινά με ΣΚΑΪ, Μαρινάκη και λίγο Καρώνη
Λάρισα: Βίντεο ντοκουμέντο με τον 21χρονο μητροκτόνο λίγο πριν δολοφονήσει την μητέρα του