Η Ελλάδα φαίνεται να οδηγεί την Ευρώπη σε ένα ανησυχητικό φαινόμενο: την εργασία τα Σαββατοκύριακα. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το 2023, το 32,3% των μισθωτών στην Ελλάδα εργάζονται συνήθως και τα Σαββατοκύριακα, το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε., και αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 22,4%.
Αμέσως μετά την Ελλάδα, ακολουθούν η Ιταλία με 30,9% και η Κύπρος με 26,4%. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, η εργασία το Σαββατοκύριακο είναι πολύ λιγότερο συνηθισμένη, με ποσοστά κάτω του 7%.
Η συστηματική εργασία σε μη εργάσιμες ημέρες αντανακλά βαθύτερες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Σε πολλές περιπτώσεις, η ανάγκη για επιπλέον εισόδημα ωθεί τους εργαζόμενους να αποδεχτούν εργασία και το Σαββατοκύριακο, συχνά χωρίς τις νόμιμες προσαυξήσεις ή ακόμα και χωρίς καθόλου επιπλέον αμοιβή.
Η ανεπίσημη εργασία αυτές τις ημέρες δεν είναι μόνο οικονομικό πρόβλημα, αλλά και σοβαρό πλήγμα για την ψυχική υγεία. Η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής επιβαρύνει τη συνολική ευεξία των εργαζομένων, οδηγώντας σε συμπτώματα εξουθένωσης, διαταραχές ύπνου και κοινωνική απομόνωση.
Τα στοιχεία της Εurostat δείχνουν ότι η εργασία σε «ασυνήθιστες ώρες», όπως τα Σαββατοκύριακα ή τη νύχτα, σχετίζεται με προβλήματα υγείας και εργασιακής ασφάλειας, ενώ τις περισσότερες φορές δεν συνοδεύεται από επαρκή αποζημίωση, ειδικά σε κλάδους με αυξημένη επισφάλεια.
Οι αυτοαπασχολούμενοι φαίνεται να αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση: το 46,7% όσων έχουν προσωπικό και το 37,8% όσων εργάζονται μόνοι, εργάζονται τα Σαββατοκύριακα.
Πολλοί από αυτούς δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως ο τουρισμός, η εστίαση, το λιανικό εμπόριο ή παρέχουν υπηρεσίες εκτός τυπικού ωραρίου, όπως γιατροί και τεχνίτες.
Στην Ελλάδα, η εργασία τα Σαββατοκύριακα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε επαγγέλματα όπως μάγειρες, σερβιτόροι, οδηγοί ταξί και φορτηγών, υπάλληλοι καταστημάτων και εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα.
Παράλληλα, η χώρα παρουσιάζει έναν από τους υψηλότερους μέσους όρους εβδομαδιαίας εργασίας στην ΕΕ, με 39,8 ώρες την εβδομάδα, έναντι 36,1 ωρών που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Σε αυτό δεν υπολογίζονται οι υπερωρίες ή οι ώρες τηλεργασίας, οι οποίες πολλές φορές περνούν «αόρατες».
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν μια δυσάρεστη πραγματικότητα για πολλούς εργαζόμενους στην Ελλάδα: το ρεπό, ειδικά τους θερινούς μήνες και σε ορισμένα επαγγέλματα, αποτελεί είδος πολυτελείας.
Διαβάστε επίσης:
Τέμπη: Η «ανατροπή» ξεκινά με ΣΚΑΪ, Μαρινάκη και λίγο Καρώνη
ΑΑΔΕ: «Λουκέτο» σε εστιατόριο, με αστέρι Michelin, στην Αθήνα
Άδεια οδήγησης: Νέες αλλαγές για τους οδηγούς – Τι ισχύει για τους 65άρηδες