Την έλλειψη σχεδίου ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέδειξαν ατ επεισόδια που έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης (30/4) σε αίθουσα της Νομικής Σχολής Αθηνών, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σχετικής με τις ημέρες καριέρας, μετατρέποντας σε πεδίο μάχης την αίθουσα.
Η εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών διακόπηκε βίαια από εισβολείς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό φοιτητή που διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Φυσικά το περιστατικό είναι καταδικαστέο, ενώ σύσσωμος ο πολιτικός και ακαδημαϊκός κόσμος καταδίκασε το γεγονός, αλλά εγείρει και πολλά ερωτηματικά
Και αυτό γιατί: Πέντε άτομα με κουκούλες και κράνη, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., εισέβαλαν στον 1ο όροφο του κτηρίου στη Σόλωνος και επιτέθηκαν στους συμμετέχοντες.
Η ουσία είναι ότι αντί να δοθούν απαντήσεις, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που εμφανίστηκε ξανά καθώς ήταν πάλι απών μετά από ένα ακόμα χτύπημα της Greek Mafia, επέλεξε το εύκολο: να μεταθέσει το πρόβλημα.
Με μια δήλωση-καρμπόν της λογικής «δεν είναι δική μας αρμοδιότητα», ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πέταξε το μπαλάκι στις διοικήσεις των πανεπιστημίων, λες και εκείνες μπορούν να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα βίας και παραβατικότητας. Με απλά λόγια, όταν δεν έχει λύση, αλλάζει θέμα.
Μάλιστα, επικαλέστηκε και τον νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία – έναν νόμο που, αν και ψηφίστηκε το 2021, ποτέ δεν εφαρμόστηκε ουσιαστικά, καθώς ήταν πέρα για πέρα προκλητικός.
«Δεν μπορεί ο καθένας να μπαίνει σε μια σχολή, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος είναι», ανέφερε ενώ υπενθύμισε ότι «έχουμε ψηφίσει νόμο του 2021 και δεν έχει εφαρμοστεί με ευθύνη αυτών που διοικούν τα πανεπιστήμια», ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και καθάρισε.
Το φιάσκο της πανεπιστημιακής αστυνομίας
Ήταν 12 Ιουλίου του 2023 όταν ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, προανήγγειλε την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Λίγες ημέρες αργότερα και μετά τις αναφορές του περί πρόθεσης δημιουργίας έφιππης αστυνομίας, μια δήλωση που το λιγότερο ήταν ατυχής, «καρατομήθηκε» από το υπουργείο και επανήλθε για μια ακόμη φορά στην ηγεσία του ΠΡΟ.ΠΟ., ο κύριος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Άλλωστε ήταν ένας εκ των εμπνευστών της πανεπιστημιακής αστυνομίας, και από το βήμα της Βουλής, στις 10 Φεβρουαρίου του 2021, είχε σημειώσει πως: «Εδώ που φτάσαμε η φύλαξη και ασφάλεια των ιδρυμάτων είναι δουλειά της αστυνομίας, γιατί μόνο αυτή μπορεί» και συμπλήρωσε, «Η Γκεστάπο στις σχολές είναι οι τραμπούκοι που άλλοι ανέχονται κι άλλοι θωπεύουν».
Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, ακολούθησαν οι προσλήψεις των 1.060 αστυνομικών που θα στελέχωναν την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Ποιος να ξεχάσει άλλωστε τους άοπλους αστυνομικούς με τα πράσινα μπλουζάκια και τα ιδίου χρώματος καπελάκια τζόκεϋ, όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Η πορεία γνωστή από εκεί και πέρα. Μέχρι που ήρθε σήμερα ο Παύλος Μαρινάκη, ο οποίος, παραδέχτηκε -επιτέλους- ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία απέτυχε ως εγχείρημα. Οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, δεν τολμούν να παραδεχτούν την αποτυχία τους, πετώντας την…μπάλα στην εξέδρα, για να αποποιηθούν των ευθυνών τους.
Γιατί η αλήθεια είναι σκληρή: η πολιτική Χρυσοχοΐδη δεν είναι ούτε προληπτική ούτε κατασταλτική. Είναι καθαρά επικοινωνιακή. Εμφανίζεται μετά τα γεγονότα, μιλά χωρίς δεσμεύσεις και αποχωρεί χωρίς λύσεις. Μόνο συνεντεύξεις, ευχολόγια και ευθύνες που πετιούνται δεξιά κι αριστερά σαν φτηνές ατάκες τηλεοπτικού πάνελ.
Εκτός εαν τον σώσει πάλι καμιά εξάρθρωση με κατασκόπους... για να περηφανεύεται ότι η ΕΛ.ΑΣ είναι σε καλό δρόμο, αλλά το οργανωμένο έγκλημα, κάνει πάρτι μέρα μεσημέρι στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Διαβάστε επίσης:
Τέμπη: Παρέμβαση της Μαρίας Καρυστιανού για τα fake video που προσκομίστηκαν από την Interstar
Πάτρα: Σοβαρά επεισόδια στον τελικό Κυπέλλου Ερασιτεχνών – Καταγγελίες για ξυλοδαρμό από τα ΜΑΤ
ΣΚΑΪ: Ηχηρή παραίτηση λίγο πριν το τέλος της σεζόν – Φεύγει μετά από 14 χρόνια