Εμβόλιο AstraZeneca: Δικαστική απόφαση δίνει σε Έλληνα αποζημίωση 50.000 για παρενέργειες

5 hours ago

Το Διοικητικό Δικαστήριο της Αθήνας πήρε μια απόφαση σταθμό που ίσως αλλάξει όσα ξέραμε για το εμβολιασμό κατά της Covid 19, καθώς την Δευτέρα 28 Απριλίου αποφάσισε την καταβολή αποζημίωσης ύψους 50.000 ευρώ σε άνδρα, ο οποίος έκανε το εμβόλιο AstraZeneca.

Ο άτυχος άνδρας εμφάνισε το σπάνιο, σοβαρό (και δυνητικά θανατηφόρο) σύνδρομο Γκιλαίν – Μπαρέ (Guillain-Barré / GBS), το οποίο καταστρέφει το περιφερικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας μυϊκή αδυναμία.

Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι υπάρχει συσχέτιση της εμφάνισης του συνδρόμου με το εμβόλιο και προχώρησε στην πρώτη επίσημη απόδοση ευθύνης με την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης σε πολίτη που υπέστη βλάβη μετά από χορήγηση εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Ωστόσο η αποζημίωση δεν θα καταβληθεί από την εταιρεία που παρήγαγε το εμβόλιο, αλλά από το ελληνικό κράτος.

Κάτι τέτοιο μάλλον είχε να κάνει με τις συμφωνίες που είχαν συνάψει τα κράτη για να προμηθευτούν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, αναλαμβάνοντας την ευθύνη σε πιθανές παρενέργειες, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω έκτακτης ανάγκης δεν είχαν ακολουθήσει την τυπική διαδικασία ανάπτυξης των σκευασμάτων μέσω των απαραίτητων κλινικών δοκιμών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία η δικαιοσύνη έκρινε πως το ελληνικό κράτος όφειλε να είχε μεριμνήσει για την ασφάλεια των συγκεκριμένων εμβολίων με σκοπό την αποφυγή όποιων παρενεργειών αυτά μπορεί να έχουν για τους εμβολιασμούς.

Φυσικά για να μπορέσει να «σταθεί» αυτή η απόφαση «πάτησε» πάνω σε εκείνη που είχε λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2021, σύμφωνα με την οποία οφείλει να αποζημιώνει τους πολίτες εάν υπάρξουν πιθανές παρενέργειες από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, τα οποία χορηγούνται βάσει των εμβολιαστικών προγραμμάτων.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη αναμένεται πως θα ακολουθήσουν κι άλλες προσφυγές στη Δικαιοσύνη με την απόφαση να λειτουργεί ως δεδικασμένο.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες ο ασθενής που δικαιώθηκε εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής και σε δεύτερο βαθμό διότι θεωρεί ότι η αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστη είναι μικρή και πρέπει να αποζημιωθεί με τουλάχιστον 100.000 ευρώ.

Τι είναι το σύνδρομο Γκιλαίν – Μπαρέ

Το σύνδρομο Γκιλαίν – Μπαρέ (GBS) είναι μια σπάνια, αλλά σοβαρή αυτοάνοση νευρολογική διαταραχή.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού στρέφεται κατά των περιφερικών νεύρων, δηλαδή των νεύρων που βρίσκονται έξω από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Συχνά ξεκινά με μυρμήγκιασμα και αδυναμία στα πόδια και σταδιακά μπορεί να εξαπλωθεί προς τα πάνω, επηρεάζοντας τα χέρια και το πρόσωπο.

Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει παράλυση.

Μερικές φορές επηρεάζει και τους αναπνευστικούς μύες, απαιτώντας υποστήριξη με αναπνευστική μηχανή, καθώς σε αυτήν την περίπτωση απειλείται η ζωή του ασθενούς.

Η παραδοχή της AstraZeneca για τις θρομβώσεις

Πριν από περίπου ένα χρόνο η AstraZeneca αποφάσισε να αποσύρει το εμβόλιο από την παγκόσμια αγορά, επικαλούμενη το «πλεόνασμα διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων» που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού.

Ωστόσο, λίγο καιρό πριν η εταιρεία είχε αναγκαστεί να παραδεχτεί για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα, στο πλαίσιο της νομικής υπεράσπισης της εταιρείας στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, πως το εμβόλιό της θα μπορούσε να προκαλέσει, αν και σπάνια, μια εξαιρετικά επικίνδυνη έως και θανατηφόρα παρενέργεια.

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε προκαλέσει μεγάλη διαμάχη για την ασφάλειά του και μάλιστα σταδιακά αφαιρέθηκε από τα εμβολιαστικά προγράμματα των ευρωπαϊκών κρατών.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός θα είναι ο καιρός το φετινό καλοκαίρι: Οι χάρτες και η εκτίμηση ανά μήνα

Διπλωματικό επεισόδιο στην ξιφασκία: Ελβετοί γύρισαν την πλάτη στην Ισραηλινή ομάδα

Η Λένα Πλάτωνος για τον ΛΕΞ: «Σαν τους τράπερ, αλλά πιο λουστραρισμένος»

Πορτοσάλτε: Το σχόλιο για το «αντίο» του Γιώργου Παπαδάκη που προκάλεσε αντιδράσεις

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο