Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι αληθινό. Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ξιφασκίας Κ23 ήταν αφορμή για να ξεσπάσει διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Ελβετίας και του Ισραήλ μετά τα όσα συνέβησαν στην τελετή απονομής στο ομαδικό.
Οι δύο χώρες ήταν αντίπαλες στον τελικό με το Ισραήλ να κατακτά τον τίτλο και την Ελβετία να παίρνει το ασημένιο, ενώ η Ιταλία πήρε το χάλκινο.
Η ελβετική ομάδα ξιφασκίας κάτω των 23 ετών γύρισε την πλάτη της στους Ισραηλινούς αθλητές κατά την τελετή απονομής μεταλλίων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ξιφασκίας (U23) στο Ταλίν της Εσθονίας το βράδυ του Σαββάτου.
Αφού οι τρεις ομάδες ανέβηκαν στο βάθρο για να πάρουν τα βραβεία τους, οι Ελβετοί ξιφομάχοι γύρισαν την πλάτη τους στο Ισραήλ ενώ έπαιζε ο εθνικός ύμνος.
Ένας εκπρόσωπος της Ισραηλινής Ένωσης Ξιφασκίας είπε: «Ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους, όχι να τους διχάζει».
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ συνεχάρη την ομάδα του Ισραήλ αλλά επέκρινε την ελβετική ομάδα για την «ασεβή συμπεριφορά της».
«Ντροπή στην ελβετική ομάδα για την ασεβή συμπεριφορά της», έγραψε στο X/Twitter. «Δεν ξέρεις πώς να χάνεις και συμπεριφέρεσαι με έναν τρόπο που είναι ντροπή για εσένα και τη χώρα που υποτίθεται ότι εκπροσωπείς».
Η ιρακινή ομάδα διαμαρτυρήθηκε τον Μάιο του 2023
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια διαγωνιζόμενη ομάδα διαμαρτυρήθηκε για το Ισραήλ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ξιφασκίας. Τον Μάιο του 2023, η εθνική ομάδα ξιφασκίας του Ιράκ αποχώρησε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ξιφασκίας στην Κωνσταντινούπολη, αφού υπήρξε αντιπαράθεση με την εθνική ομάδα του Ισραήλ.
«Η εθνική ομάδα του Ιράκ αποχώρησε από τους ατομικούς αγώνες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ξιφασκίας, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη και προκρίνεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αφού η λοταρία την έβαλε να αντιμετωπίσει την ομάδα της “κατοχικής ισραηλινής οντότητας”», δήλωσε η Ιρακινή Ομοσπονδία Ξιφασκίας.
«Η απόφαση για απόσυρση ήρθε σε συμμόρφωση με τον νόμο που ποινικοποιεί την ομαλοποίηση που εγκρίθηκε από το ιρακινό κοινοβούλιο, σε απόρριψη της κατοχικής ισραηλινής οντότητας και σε αλληλεγγύη με την παλαιστινιακή υπόθεση».
Διαβάστε επίσης: