Νέα δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC επιβεβαιώνει ξανά το ρευστό πολιτικό σκηνικό με πολλά κόμματα να βρίσκονται κοντά σε ποσοστά, ενώ η Νέα Δημοκρατία αν και εμφανώς υπερτερεί είναι πολύ μακριά από την αυτοδυναμία.
Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στην δεύτερη θέση δίχως όμως να έχει κάποιο ουσιαστικό κέρδος, παρά μόνο να επωφελείται από την πτώση της «Πλεύσης Ελευθερίας» κατά 1,7 μονάδες και να την προσπερνά φθάνοντας το 11,5% σε σχέση με το 11% της Πλεύσης.
Η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ παραμένουν σε σταθερή τροχιά στο 8% και 7% αντίστοιχα, ενώ ΣΥΡΙΖΑ (4%), Κίνημα Δημοκρατίας (3,9%), Φωνή Λογικής (3,4%), ΜέΡΑ 25 (3,4%) και ΝΙΚΗ (3,2%) κινούνται στα όρια κοινοβουλευτικής εισόδου.
Την ίδια στιγμή το ποσοστό των αναποφάσιστων αυξάνεται κατά 2,1 μονάδες (Μάρτιος: 11,1% – Απρίλιος: 13,2%), επιβεβαιώνοντας ότι η κοινωνία παραμένει σε αναζήτηση εναλλακτικής.
Αναλυτικά η εκτίμηση ψήφου (σε παρένθεση η καθαρή πρόθεση ψήφου)
- ΝΔ: 29% (24,3%)
- ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 13,2% (11,5%)
- Πλεύση Ελευθερίας (Ζ. Κωνσταντοπούλου): 12,8% (11%)
- Ελληνική Λύση (Κ. Βελόπουλος): 8,9% (8%)
- ΚΚΕ: 7,9% (7%)
- ΣΥΡΙΖΑ: 4,8% (4%)
- Κίνημα Δημοκρατίας (Στ. Κασσελάκης): 4,2% (3,9%)
- ΝΙΚΗ: 4% (3,2%)
- Φωνή Λογικής (Αφρ. Λατινοπούλου): 3,9% (3,4%)
- ΜέΡΑ25 (Γ. Βαρουφάκης): 3,6% (3,4%)
- Νέα Αριστερά: 1,5% (1,4%)
Πάντως πέρα από τις μικρές διαφορές φαίνεται ότι τα κόμματα δεν έχουν να πάρουν από αλλού ψήφους με την ΝΔ να έχει ως «ταβάνι» το εξωπραγματικό για τα σημερινά δεδομένα 35% και να ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 18,5%.
Η Πλεύση Ελευθερίας επίσης δείχνει να έχει φτάσει στα όριά της, καθώς το εκλογικό της ταβάνι (14,9%) είναι ουσιαστικά χαμηλότερο από αυτό του ΠΑΣΟΚ, περιορίζοντας τη δυνατότητα να ανατρέψει την όποια δυναμική του στον αντιπολιτευτικό χώρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης με εκλογικό ταβάνι μόλις 10% δείχνει αδυναμία να ανακτήσει τον ρόλο της μεγάλης αντιπολιτευτικής δύναμης.
Το όριο αυτό επιβεβαιώνει τη συνεχή πτώση και τη συρρίκνωση της βάσης του.
Ο πολυκερματισμός των ψηφοφόρων και η καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουν τα κόμματα επιβεβαιώνεται και στην ερώτηση για τον ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο για την διακυβέρνηση της χώρας με έναν στους τέσσερις πολίτες να αρνείται να δώσει εμπιστοσύνη σε οποιονδήποτε πολιτικό αρχηγό.
Την ίδια στιγμή, οι υπόλοιποι αρχηγοί βρίσκονται σε χαμηλότατα επίπεδα αποδοχής, αδυνατώντας να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια.
Διαβάστε επίσης:
Πορτοσάλτε: Το σχόλιο για το «αντίο» του Γιώργου Παπαδάκη που προκάλεσε αντιδράσεις
Διπλωματικό επεισόδιο στην ξιφασκία: Ελβετοί γύρισαν την πλάτη στην Ισραηλινή ομάδα στην τελετή απονομής μεταλλίων
Τέμπη: Ποιοι ήταν τελικά οι αλήτες και οι τραμπούκοι στην επεισοδιακή εκδήλωση στον Ιανό