Δεν είναι οι καρχαρίες: Αυτά είναι τα τέσσερα πιο επικίνδυνα ψάρια στις ελληνικές θάλασσες – Τι να κάνετε αν τα δείτε
Τέσσερα είδη ψαριών έχουν σημάνει συναγερμό στις ελληνικές θάλασσες, καθώς θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δυνητικά φονικά. Πρόκειται για τα:
Λαγοκέφαλο (Lagocephalus sceleratus)
Λεοντόψαρο (Pterois miles)
Φεγγαρόψαρο (Mola mola)
Plotosus lineatus (δηλητηριώδης γατόψαρο)
Εισβολείς από τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Διώρυγας του Σουέζ
Τα συγκεκριμένα είδη αποτελούν μέρος της λεγόμενης Λεσσεψιανής μετανάστευσης, δηλαδή της μετακίνησης θαλάσσιων οργανισμών από τον Ινδικό Ωκεανό προς τη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Οι αλιείς κάνουν λόγο για δραματική αύξηση του πληθυσμού αυτών των ψαριών στις ελληνικές θάλασσες, επισημαίνοντας ότι η παρουσία τους έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στην αλιεία και την τοπική θαλάσσια πανίδα.
Λαγοκέφαλος: Το πιο επικίνδυνο είδος – Δηλητήριο που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο
Ο λαγοκέφαλος είναι ίσως το πιο επικίνδυνο από τα τέσσερα, καθώς το κρέας του περιέχει τετραδοτοξίνη, μια νευροπαραλυτική ουσία για την οποία δεν υπάρχει αντίδοτο. Η κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.
Το λεοντόψαρο, με τα χαρακτηριστικά μεγάλα πτερύγια, φέρει ισχυρό δηλητήριο που βρίσκεται σε ακίδες στο ραχιαίο, εδρικό και πρωκτικό πτερύγιό του. Η επαφή με το δηλητήριό του μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, οίδημα και σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρές αντιδράσεις.
Το Plotosus lineatus, γνωστό και ως δηλητηριώδες γατόψαρο, συχνάζει σε ρηχά νερά και μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες τσιμπιές.
Το φεγγαρόψαρο, αν και εντυπωσιακό σε εμφάνιση, ενδέχεται να προκαλέσει ατυχήματα κατά την επαφή με σκάφη ή λουόμενους, κυρίως λόγω του όγκου του.