Μπορεί αυτό που βάζετε στο πιάτο σας να επηρεάζει το πώς νιώθετε; Η απάντηση είναι ναι. Η διατροφή δεν καθορίζει μόνο το βάρος ή τη φυσική σας κατάσταση, αλλά μπορεί να επηρεάσει βαθιά και τη συναισθηματική σας ισορροπία. Αν νιώθετε συχνά άγχος χωρίς προφανή λόγο, ίσως είναι η στιγμή να παρατηρήσετε τι τρώτε.
Ορισμένες τροφές φαίνεται πως εντείνουν την ένταση και την ανησυχία, ενώ άλλες λειτουργούν σαν φυσικά «ηρεμιστικά» για τον οργανισμό.
Η Dr. Julia Zumpano, διακεκριμένη διαιτολόγος και συνεργάτις της Cleveland Clinic, εξηγεί πώς συγκεκριμένα είδη τροφίμων μπορούν είτε να επιβαρύνουν το νευρικό μας σύστημα είτε να το στηρίξουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη προσοχή στις επιλογές μας – και μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.
Τι να αποφεύγετε
Σύμφωνα με την ίδια, τροφές που σχετίζονται με αυξημένο άγχος είναι:
-
Τα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα
-
Τα φαγητά με πολλά λιπαρά, όπως τα τηγανητά
-
Το γρήγορο φαγητό (fast food)
-
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
-
Το αλκοόλ
Η Dr. Zumpano προτείνει να περιορίσετε την κατανάλωσή τους. Αν όμως σας φαίνεται δύσκολο να τα σταματήσετε απότομα, ξεκινήστε με μικρά βήματα: π.χ. μειώστε τον αριθμό των καφέδων που πίνετε καθημερινά ή προσπαθήστε να μαγειρεύετε πιο υγιεινά στο σπίτι.
Ένα χρήσιμο εργαλείο είναι το ημερολόγιο άγχους – καταγράψτε πότε νιώθετε μεγαλύτερη ένταση και τι είχατε φάει νωρίτερα εκείνη την ημέρα. Έτσι θα εντοπίσετε πιθανά διατροφικά «πυροδοτικά».
Τι να προτιμάτε
Ακόμα πιο σημαντικό από την αποφυγή, είναι να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με τρόφιμα που καταπραΰνουν το άγχος. Ένα φλιτζάνι χαμομήλι μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε, αναφέρει η Dr. Zumpano. Επίσης, τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη φαίνεται να έχουν θετική επίδραση.
Η τρυπτοφάνη είναι βασικό αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης, γνωστής και ως «ορμόνη της ευτυχίας». Η επαρκής πρόσληψή της μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άγχους και της κακής διάθεσης.
Καλές πηγές τρυπτοφάνης είναι:
-
Γαλοπούλα
-
Ξηροί καρποί
-
Μπανάνες
-
Τόνος
-
Κινόα
-
Γάλα και τυρί
Επίσης, η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου συμβάλλει στη μείωση του άγχους. Το βρίσκουμε σε:
-
Προϊόντα σόγιας
-
Όσπρια και ξηρούς καρπούς (όπως φασόλια, αμύγδαλα, κάσιους)
-
Φιστίκια και φιστικοβούτυρο
-
Δημητριακά ολικής άλεσης (μαύρο ψωμί, καστανό ρύζι, κεχρί)
-
Ορισμένα φρούτα, όπως μπανάνες και αποξηραμένα βερίκοκα
-
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τέλος, μην ξεχνάτε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία σύμφωνα με έρευνες έχουν επίσης αγχολυτικές ιδιότητες. Επιλέξτε λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομός, τόνος), καρύδια, λιναρόσπορο και σπόρους chia.
Διαβάστε επίσης:
Στάθης Παναγιωτόπουλος: Η ποινή και το σκεπτικό της απόφασης για το revenge porn
Βαρουφάκης για Σοφία Τουντούρη: «Η κυρία εξευτελίζει το επάγγελμα του δημοσιογράφου» (video)