Αυτά είναι τα 5 πιο υγιεινά καρυκεύματα που προστατεύουν την υγεία: Τι αναφέρει γνωστή διαιτολόγος

3 weeks ago

Η υγιεινή διατροφή δε σημαίνει ότι πρέπει να στερηθείτε τη γεύση. Με τα κατάλληλα καρυκεύματα και μπαχαρικά, ακόμα και το πιο απλό πιάτο μπορεί να μεταμορφωθεί σε γευστική απόλαυση.

Τα βότανα και τα μπαχαρικά – μέρη φυτών που χρησιμοποιούνται για να δώσουν άρωμα και γεύση στο φαγητό – προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία μας.

Όπως λέει η διαιτολόγος Natalie Rizzo στο TODAY.com, «Πολλά βότανα και μπαχαρικά είναι φυσικά υγιεινά και προσθέτουν έντονη γεύση χωρίς επιπλέον θερμίδες, ζάχαρη, αλάτι, λίπος ή συντηρητικά».

Μπαχαρικά αντί για αλάτι

Αν και το σώμα χρειάζεται μια μικρή ποσότητα νατρίου για να λειτουργήσει σωστά, η υπερκατανάλωση μπορεί να βλάψει την υγεία, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιοπαθειών ή εγκεφαλικού. Οι ειδικοί προτείνουν να μην ξεπερνάμε τα 2.300 mg νατρίου την ημέρα – δηλαδή περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Η χρήση βοτάνων και μπαχαρικών είναι ένας εύκολος τρόπος να ενισχύσετε τη γεύση των φαγητών σας χωρίς να προσθέσετε αλάτι ή ζάχαρη.

Τα 5 πιο υγιεινά καρυκεύματα:

1. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα χρυσοκίτρινο μπαχαρικό με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η δραστική του ουσία, η κουρκουμίνη, έχει συνδεθεί με την υγεία των αρθρώσεων και του εγκεφάλου. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην ινδική ιατρική, ενώ σήμερα κυκλοφορεί και σε μορφή συμπληρώματος.

2. Τζίντζερ

Φρέσκο ή σε σκόνη, το τζίντζερ είναι γνωστό για τις πεπτικές του ιδιότητες και βοηθά στη ναυτία, το φούσκωμα και τις κράμπες. Η έντονη γεύση του δίνει χαρακτήρα στο φαγητό και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αλατιού στις συνταγές.

3. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε ενώσεις όπως η αλλικίνη, που προσφέρουν αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική προστασία. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς, ενισχύει το ανοσοποιητικό και χαρίζει έντονη γεύση χωρίς νατρίου.

4. Κανέλα

Με έντονο άρωμα και γεύση, η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης και αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική για τη ζάχαρη σε γλυκά και αλμυρά πιάτα.

5. Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Κ και αντιοξειδωτικά. Συμβάλλει στην υγεία των οστών, του κυκλοφορικού και του ανοσοποιητικού, ενώ παράλληλα προσφέρει φρεσκάδα και άρωμα σε κάθε πιάτο.

Ενσωματώνοντας περισσότερα φυσικά καρυκεύματα και βότανα στην καθημερινή σας διατροφή, όχι μόνο θα βελτιώσετε τη γεύση των γευμάτων σας, αλλά και θα ενισχύσετε την υγεία σας – με φυσικό τρόπο.

Διαβάστε επίσης:

Πανεπιστήμιο Κωνσταντινουπόλεως για Ιμάμογλου: Παράνομη η μεταγραφή του

Αυτή είναι η Ομάδα Αλήθειας: Τι αναφέρει η Wikipedia μετά τις αποκαλύψεις

Νέα τηλεφωνική απάτη μέσω Viber: Τι πρέπει να προσέξετε

Έλενα Τοπαλίδου: Το χυδαίο σχόλιο που δέχθηκε για την εμφάνισή της με αναφορά στον Ν. Κουρή και η απάντηση

Συναγερμός στην ψαραγορά της Θεσσαλονίκης: Oστρακοειδή προκαλούν παραλυτική δηλητηρίαση

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο