Αποκάλυψη Guardian: Απ’ τα pushbacks στα ξενοδοχεία – Η κυβέρνηση νομιμοποιεί 30.000 αιτούντες άσυλο για τον τουρισμό

4 hours ago

Μπορεί η τουριστική περίοδος στη χώρα μας να έχει ξεκινήσει με γοργούς ρυθμούς, αλλά με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ήδη υπάρχουν 80.000 κενές θέσεις εργασίας, με πολλά άτομα να γυρνάνε την πλάτη στην εποχιακή εργασία και την κυβέρνηση να ψάχνει λύσεις για αυτό.

Σύμφωνα μάλιστα με το γνωστό ειδησεογραφικό μέσο Guardian η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει fast track νομιμοποιήσεις αιτούντων άσυλο, ώστε τα άτομα αυτά να εργαστούν και να καλύψουν τα κενά, με το μέτρο αυτό να περιλαμβάνει επίσης αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού στο εξωτερικό.

Όπως τονίζεται στο εκτενές ρεπορτάρ του μέσου, πάρθηκε μια σειρά διμερών συμφωνιών «για την κινητικότητα εργατικού δυναμικού»  με τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, η Γεωργία, η Ινδία και η Μολδαβία, με το άτομο που έκανε το ρεπορτάζ να εντυπωσιάζεται για το γεγονός πως μια χώρα που έχει κατηγορηθεί με pushbacks κάνει μια τέτοια κίνηση.

Πιο συγκεκριμένα το ίδιο το δημοσίευμα αναφέρει: «Οι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι μέχρι πρότινος υπέφεραν σε εγκαταστάσεις για πρόσφυγες, θα καλύψουν θέσεις εργασίας στη βόρεια Ελλάδα αργότερα αυτόν το μήνα, αφού προηγουμένως εκπαιδευτούν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων – ένα πρωτοποριακό βήμα σε μια χώρα όπου η ακτοφυλακή έχει κατηγορηθεί για παράνομα pushbacks».

«Οι ‘Ελληνες προτιμούν να δουλεύουν πενθήμερο, 9 με 5, σε δουλειές γραφείου»

Στο ίδιο ρεπορτάζ μάλιστα άνθρωποι του Guardian ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους της εποχικής εργασίας, με γνωστό εστιάτορα στην Ελλάδα να λέει: «Ο τουρισμός είναι σίγουρα σε άνοδο, αλλά αυτές τις μέρες οι Έλληνες προτιμούν να δουλεύουν πενθήμερο, 9 με 5, σε δουλειές γραφείου.

Είναι εν μέρει κληρονομιά της πανδημίας της Covid-19, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα οξύ στην Ελλάδα.

Αυτό που βλέπουμε είναι μια πρωτοφανής έλλειψη εξειδικευμένων και έμπειρων εργαζομένων, ειδικά στον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό κλάδο. Πολλοί που έφυγαν από τον χώρο την περίοδο της καραντίνας, δεν επέστρεψαν ποτέ. Εκτιμάται ότι παραμένουν κενές 80.000 θέσεις εργασίας

Μόλις τελειώσει η σεζόν οι εργαζόμενοι δικαιούνται μόνο τρεις μήνες επίδομα από το ταμείο ανεργίας. Όταν υπάρχει κρίση κόστους ζωής, πώς θα επιβιώσουν το υπόλοιπο του έτους».

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Δυστυχώς για την κυβέρνηση φεύγει το «άρωμα τρομοκρατίας» – Τα νέα στοιχεία για την 38χρονη

Ξέσπασμα Χαριτάτου στον αέρα του OPEN: «Εγώ δεν τρώω το σανό της κυβέρνησης, μοιράστε το αλλού» (video)

Έντονη αντίδραση του προέδρου των ταξί για τον Κυρανάκη: «Έχει άρρωστο μυαλό, θέλει να μας πάει στις πολυεθνικές»

Καιρός: Έρχεται ασυνήθιστη ζέστη και αφρικανική σκόνη – Η πιο δύσκολη μέρα

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο