Άουσβιτς: Περίπου οι μισοί νέοι στη Γαλλία δεν γνωρίζουν τίποτα για το Ολοκαύτωμα

3 months ago

Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι σχεδόν το 46% των Γάλλων ηλικίας 18 έως 29 ετών δεν έχει καμία γνώση για το Ολοκαύτωμα, ενώ το 22% του συνολικού πληθυσμού της χώρας δεν έχει ακούσει ποτέ τον όρο αυτόν.

Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε ενόψει της 80ής επετείου από την απελευθέρωση του στρατοπέδου του Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου, διεξήχθη από τη ΜΚΟ «Conference on Jewish Material Claims Against Germany», η οποία εκπροσωπεί τα θύματα του ναζιστικού καθεστώτος στις διεκδικήσεις τους για αποζημιώσεις. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η άγνοια σχετικά με το Ολοκαύτωμα είναι εκτεταμένη, ιδίως μεταξύ των νεότερων γενεών στη Γαλλία.

*Worldwide Holocaust Awareness Plummets 80 Years Later*

A recent study by the Conference on Jewish Material Claims Against Germany reveals significant gaps in Holocaust knowledge across several countries. Notably, 46% of young French adults have never heard of the Holocaust, pic.twitter.com/UgI1LZb46E

— (((IsraelMatzav))) (@IsraelMatzav) January 24, 2025

Σε σύγκριση με άλλες χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη – όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Γερμανία, η Αυστρία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο – το ποσοστό των Γάλλων που αγνοούν το Ολοκαύτωμα είναι εξαιρετικά υψηλό. Σε αυτές τις χώρες, μόνο το 2% έως 6% του πληθυσμού δεν αναγνωρίζει τον όρο, ενώ μεταξύ των νέων ενηλίκων το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 1% έως 15%.

Ανάμεσα στα ερωτήματα της δημοσκόπησης ήταν και η ικανότητα των συμμετεχόντων να κατονομάσουν τουλάχιστον ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης ή εξόντωσης. Στη συγκεκριμένη ερώτηση, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί είχαν τις περισσότερες ελλείψεις, με το 26% να μην γνωρίζει κανένα στρατόπεδο.

Ακόμη υψηλότερο ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σχεδόν το 48% των ερωτηθέντων δεν μπορούσε να κατονομάσει κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ωστόσο, μεταξύ των όσων αναγνώρισαν κάποιο στρατόπεδο, το 44% έως 86% γνώριζε το Άουσβιτς – Μπίρκεναου, ενώ μόνο το 1% έως 20% ανέφερε και άλλα στρατόπεδα.

Η γεωγραφική εγγύτητα φαίνεται να επηρεάζει την αναγνωρισιμότητα ορισμένων στρατοπέδων. Για παράδειγμα, το 64% των Αυστριακών αναγνώριζε το στρατόπεδο Μαουτχάουζεν, το οποίο λειτουργούσε από το 1938 και κόστισε τη ζωή σε περίπου 100.000 ανθρώπους. Αντίστοιχα, το 36% των Γερμανών γνώριζε το Νταχάου, το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης που ίδρυσε το ναζιστικό καθεστώς το 1933, κοντά στο Μόναχο.

Ένα άλλο ζήτημα που ανέδειξε η δημοσκόπηση αφορά την άγνοια σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Παρόλο που το 51% των Γερμανών γνώριζε πως έξι εκατομμύρια Εβραίοι δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς, οι περισσότεροι συμμετέχοντες από άλλες χώρες πίστευαν ότι ο αριθμός ήταν σημαντικά μικρότερος – το 64% των Γάλλων, το 18% των Γερμανών και το 28% των Ρουμάνων θεωρούσε ότι τα θύματα ήταν περίπου δύο εκατομμύρια.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ένα ποσοστό των ερωτηθέντων αμφισβητεί ευθέως το μέγεθος της γενοκτονίας. Το 12% των Γάλλων, το 8% των Βρετανών και Αμερικανών, καθώς και το 34% των Ρουμάνων θεωρούν υπερβολικό τον αριθμό των έξι εκατομμυρίων θυμάτων. Μεταξύ των νέων Γάλλων, η αμφισβήτηση αυτή φτάνει το 33%, ενώ στις ηλικίες 18-29 ετών το ποσοστό κυμαίνεται από 11% έως 53%.

Ο Γκίντιον Τέιλορ, πρόεδρος της ΜΚΟ που διεξήγαγε την έρευνα, τόνισε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα, προκειμένου να αποτραπούν οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την άγνοια και την παραποίηση της Ιστορίας. «Τα σοβαρά κενά γνώσης, ειδικά μεταξύ των νέων, υπογραμμίζουν την ανάγκη για πιο αποτελεσματική εκπαίδευση. Το γεγονός ότι πολλοί ενήλικες δεν γνωρίζουν βασικά ιστορικά γεγονότα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό», επεσήμανε.

Ειδήσεις σήμερα:

Σαββίδης: «Αν μιλούσε ο Άδωνις ανεβασμένος σε σκαμπό θα τον έδειχναν όλα τα κανάλια, την Καρυστιανού κανένα»

Νέες απίστευτες δηλώσεις Φλωρίδη για τα Τέμπη: «Τα υλικά τα οποία πάρθηκαν δεν εξαφανίστηκαν, πήγαν λίγο παραπέρα» (video)

Αρίστος Δοξιάδης: Η απαράδεκτη ανάρτηση για τα Τέμπη και η απάντηση της Ακρίτα

Τζίμα: Ένταση στον αέρα του MEGA με Πρετεντέρη για Τέμπη – «Βιάζεσαι να το περάσουμε;» (video)

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο